Η κυβέρνηση ετοίμαζε έξωση όλων των φορέων από την έκταση του Ελληνικού, ο Λάτσης τους επιτρέπει να παραμείνουν για να κατευνάσει τις αντιδράσεις για το ξεπούλημα
Είναι γνωστό το θέμα που είχε προκύψει με την έξωση δημοτικών και δημόσιων υπηρεσιών, φορέων και συλλογικοτήτων από το χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, ενόψει της εκποίησής του. Η κυβέρνηση προ μηνών είχε δηλώσει ότι για να προχωρήσει η εκποίηση του χώρου, θα πρέπει να απομακρυνθούν όλοι οι φορείς που στεγάζονται εκεί. Η αναστάτωση που δημιουργήθηκε μάλιστα είχε οδηγήσει το θέμα και στη Βουλή μέσω ερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Αίφνης, όλα άλλαξαν και… το σκότος φωτίστηκε όταν η Lamda Development, η εταιρία που ανέλαβε την αξιοποίηση του Ελληνικού, παρουσιάζοντας το επενδυτικό της σχέδιο δήλωνε ότι «όλοι οι φορείς θα παραμείνουν εντός της έκτασης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την έναρξη των εργασιών»: και το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού που «θα λειτουργεί όπως λειτουργεί σήμερα και ακόμα καλύτερα», αλλά και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αφού «έχει επέλθει συμφωνία με το Ελληνικό Δημόσιο για τη συνέχιση της παραμονής τους στο χώρο του Ελληνικού με μηδενικό αντίτιμο». Και φυσικά, εννοείται, και οι υπόλοιποι φορείς.
Εκτός από τα προαναφερόμενα, στο χώρο του πρώην αεροδρομίου λειτουργούν μέχρι σήμερα πλήθος δημοτικών υπηρεσιών, το Σικιαρίδειο Ίδρυμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ο Σύλλογος Αμυμώνη για άτομα με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, κ.ά. Το περίεργο είναι ότι η Ελληνικό Α.Ε. δήλωνε τον περασμένο Δεκέμβρη ότι σύμφωνα με το νόμο όλοι οι φορείς πρέπει να φύγουν από το χώρο μόλις ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το πρώην αεροδρόμιο, ο διαγωνισμός τον οποίο κέρδισε ο… μοναδικός διαγωνιζόμενος Lamda Development.
«Πώς επήλθε αυτή η αλλαγή;» φαίνεται να αναρωτιούνται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βαλαβάνη και Δ. Στρατούλης που κατέθεσαν την Πέμπτη ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών-Μεταφορών-Δικτύων. Ερωτούν λοιπόν: α) αν η Ελληνικό Α.Ε. ήθελε να «καθαρίσει» το πρώην αεροδρόμιο από… παρείσακτους και χρησιμοποίησε ως πρόφαση το νόμο, β) αν η παραμονή φορέων και υπηρεσιών στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού επαφίεται στην αόριστη υποσχεσιολογία και τις «καλές προθέσεις» της Lamda Development, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις στην «αξιοποίηση» του Ελληνικού, γ) αν υπάρχει συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο για την παραμονή της ΥΠΑ.