Του Μάριου Διονέλλη.
Την oμάδα ΔΙΑΣ στα Χανιά καταγγέλλει ένας πατέρας για το θάνατο του 19χρονου παιδιού του. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του στον Δρόμο ο γιος του κυνηγήθηκε από τους αστυνομικούς, όταν δεν σταμάτησε με το μηχανάκι του σε σήμα που του έκαναν. Αποτέλεσμα ήταν να τον οδηγήσουν ανάποδα σε τρεις μονόδρομους διαδοχικά και τελικά το παιδί να συγκρουστεί και να τραυματιστεί θανάσιμα.
Το περιστατικό συνέβη περίπου πριν από ένα μήνα, στις 14 Οκτωβρίου, στο κέντρο της πόλης των Χανίων.
Ο Στέλιος Πατρικάκης εξηγεί πως το «έγκλημα» που έκανε ο γιος του ήταν ότι οδηγούσε χωρίς δίπλωμα και το πλήρωσε με την ίδια του τη ζωή. Κατηγορεί τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ που κυνήγησαν το παιδί του ότι γνώριζαν τα στοιχεία του αλλά και τον κίνδυνο στον οποίο τον εξέθεταν καταδιώκοντάς τον, μέρα μεσημέρι στους δρόμους των Χανίων.
Πολύ περισσότερο απορεί για το γεγονός ότι όταν, μετά το σοκ για το χαμό του παιδιού του, πήγε στην αστυνομία για κατάθεση, του ζητήθηκε να υπογράψει χαρτί ότι δεν πρόκειται να μηνύσει τους αστυνομικούς. Εκτός από αυτό, απορίες προκαλεί η θέση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων, η οποία ισχυρίζεται ότι δεν έγινε ποτέ καταδίωξη, τη στιγμή που το περιστατικό συνέβη σε πολυσύχναστους δρόμους της πόλης. Τώρα πλέον ο πατέρας, αλλά επισήμως και η αστυνομία, καλούν όσους πολίτες ήταν μπροστά στο γεγονός να καταθέσουν ό,τι είδαν.
Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, πως ο ανακριτής που έχει αναλάβει την υπόθεση κάλεσε την Τετάρτη τον πατέρα του παιδιού, μόλις μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, για να τον διαβεβαιώσει ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν. Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε στα Χανιά πορεία διαμαρτυρίας για το θάνατο του παιδιού, ενώ σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομίας.
Ο ρόλος της ΔΙΑΣ
Πέρα από την προσωπική ιστορία του Στέλιου Πατρικάκη, που ζητά δικαίωση για το γιο του, το συγκεκριμένο περιστατικό προκαλεί προβληματισμό για τον ρόλο και την αποστολή της ομάδας ΔΙΑΣ, τουλάχιστον όπως περιγράφεται από την ίδια την Ελληνική Αστυνομία. Συγκεκριμένα: «Οι ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης ανταποκρίνονται στην ανάγκη ταχείας και μαχητικής επέμβασης τόσο για την πρόληψη, όσο και για την καταστολή κάθε εγκληματικής δραστηριότητας. […] Αναλαμβάνουν την πρόληψη και την καταστολή βίαιων και εγκληματικών ενεργειών, όπως είναι οι ληστείες, οι βιασμοί, οι συμπλοκές, οι ανθρωποκτονίες. […] Οι αστυνομικοί και οι ειδικοί φρουροί που απαρτίζουν την ομάδα ακολούθησαν μία απολύτως άρτια και εξειδικευμένη εκπαίδευση, η οποία και θα επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στόχος της Αστυνομίας είναι η διαρκής μετεκπαίδευση με σκοπό να βελτιώνεται η ετοιμότητα και η επίδοσή τους».
Με βάση τα παραπάνω, προκύπτουν ερωτήματα όπως αν αποτελεί εγκληματική δραστηριότητα η οδήγηση χωρίς δίπλωμα και αν οι άνδρες της ΔΙΑΣ εκπαιδεύονται έτσι ώστε να καταλαβαίνουν πότε τίθεται σε κίνδυνο η ζωή εκείνου που καταδιώκουν και να σταθμίσουν αν αξίζει περισσότερο από τη ζωή του μια ακόμα κλήση για τροχαία παράβαση.
Μια μέρα πριν το δίπλωμα
Τραγική ειρωνεία για το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί πως ο 19χρονος επρόκειτο να δώσει εξετάσεις για δίπλωμα μία μόλις μέρα μετά το δυστύχημα. Οι γονείς του αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανα του παιδιού τους για να σωθούν άλλοι άνθρωποι. Ο 42χρονος πατέρας ζητά δικαίωση και απόδοση δικαιοσύνης ,ώστε να μην έχουν και άλλα παιδιά την ίδια αντιμετώπιση από την αστυνομία.