Το φαινόμενο της κβαντικής διεμπλοκής δύο φωτονίων σε απόσταση 1.203 km ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν κινέζοι επιστήμονες, διευρύνοντας κατά 10 φορές τουλάχιστον την μέγιστη απόσταση κβαντικής διεμπλοκής των φωτονίων. Συγκεκριμένα οι Κινέζοι ερευνητές κατάφεραν την επιτυχή μετάδοση των κβαντικά διεμπλεκόμενων φωτονίων μεταξύ Γης και διαστήματος δίνοντας έτσι νέες δυνατότητες στον τομέα των κβαντικών επικοινωνιών και κυρίως στην ανάπτυξη ασφαλών δικτύων επικοινωνίας .

Πως όμως λειτουργούν οι κβαντικές επικοινωνίες; Σύμφωνα με τις αρχές της κβαντικής φυσικής, όταν τα σωματίδια αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μπορούν κάτω από ορισμένες συνθήκες να «εμπλακούν». Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι παραμένουν συνδεδεμένα ακόμα κι όταν χωρίζονται από μεγάλες αποστάσεις, έτσι μια τυχόν αλλαγή κατάστασης στο ένα σωματίδιο επηρεάζει και το άλλο.

Η επιτυχία του πειράματος έγκειται στην απόδειξη ότι με την βοήθεια των αρχών της φυσικής είναι εφικτή η δημιουργία απόλυτα ασφαλών δικτύων επικοινωνίας με παγκόσμια πλέον εμβέλεια (το προηγούμενο ρεκόρ μετάδοσης ήταν 100 km). Κι αυτό επειδή λόγω των αρχών της κβαντομηχανικής κάθε απόπειρα μέτρησης ενός από τα δύο σωματίδια αναπόφευκτα το διαταράσσει, οπότε κάθε απόπειρα υποκλοπής είναι αδύνατο να παραμείνει κρυφή.

Μέχρι σήμερα η ασφαλής μετάδοση της πληροφορίας βασίζεται στην κρυπτογράφηση και στα πολύπλοκα μαθηματικά τα οποία όμως μπορούν να αποκρυπτογραφηθούν από κυβερνήσεις και μυστικές υπηρεσίες που έχουν στη διάθεση τους υπερυπολογιστές (οι κβαντικοί υπολογιστές είναι εδώ και μερικά χρόνια πραγματικότητα).

Η δυνατότητα αυτή των σωματιδίων να συνδέονται κβαντικά με το «δίδυμο» τους σωματίδιο είναι ικανή να επιτρέψει την ασφαλή μετάδοση πληροφορίας μέσω κβαντικών «καναλιών» ακόμη και χωρίς κρυπτογράφηση , δίχως κάποιος να μπορεί να παρέμβει στην επικοινωνία και να υποκλέψει την πληροφορία, όπως συμβαίνει σήμερα με το Ίντερνετ και εκμεταλλεύονται οι μυστικές υπηρεσίες και οι χάκερς.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής καθηγητή του πειράματος «Σε ένα μελλοντικό κβαντικό δίκτυο η ασφάλεια θα διασφαλίζεται από τους ίδιους τους νόμους της φυσικής, οι οποίοι είναι ασφαλείς χωρίς περιορισμούς. Αυτό θα είναι ωφέλιμο για όλους τους ανθρώπους». Φαίνεται ότι η τιθάσευση των νόμων της φύσης από τον άνθρωπο μπορεί να δώσει λύση στη διασφάλισης της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας των επικοινωνιών. Πρέπει όμως να διασφαλιστεί ότι η γνώση αυτή δε θα είναι τόσο κτήμα των κολλοσών της τεχνολογίας όσο και κυρίαρχων χωρών, αλλά θα είναι η κτήμα της ανθρωπότητας που μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματά του.

 

Β.Γ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!