Ανοιχτή Επιστολή φοιτητών προς τον υπουργό Παιδείας για το Σχέδιο Αθηνά
Κιλκίς, 11/2/2013
Κύριε υπουργέ,
Σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή καθώς με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώνουμε ότι το Σχέδιο «Αθηνά» προτείνει για το Τμήμα μας «Σχεδιασμού & Παραγωγής Ενδυμάτων», τη μετονομασία σε «Έτοιμου Ενδύματος & Κλωστοϋφαντουργίας» με επακόλουθη αλλαγή του αντικειμένου σπουδών.
Έχουμε την άποψη πως με το Σχέδιο «Αθηνά» διαλύεται ένα επιτυχημένο αντικείμενο με ικανό αριθμό φοιτητών και αποφοίτων, κτιριακών εγκαταστάσεων και εργαστηριακών υποδομών. Θα θέλαμε σε αυτό το σημείο να τονίσουμε το γεγονός πως το τμήμα μας είναι το μοναδικό στον τομέα αυτόν, σε όλη την Ελλάδα!
Αφού διανύουμε την περίοδο διαβούλευσης του Σχεδίου «Αθηνά» και, όπως υποσχεθήκατε, έχετε όλη την καλή διάθεση να διορθώσετε ό,τι προτάσεις αποδεικνύεται ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση, θα θέλαμε να στρέψουμε την προσοχή σας στα παρακάτω:
1. Από όσο γνωρίζουμε, ο κλάδος της Κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα έχει περιοριστεί σημαντικά και θεωρούμε πως ένα τμήμα με αυτό το αντικείμενο (αυτό του ΤΕΙ Πειραιά) αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της περιορισμένης αυτής αγοράς εργασίας.
• Γιατί μας φορτώνετε ένα κορεσμένο αντικείμενο το οποίο θα οδηγήσει σταδιακά (και μάλιστα σύντομα) στο να μην έχει καθόλου ζήτηση; Είναι τυχαία αυτή η επιλογή του υπουργείου Παιδείας και αν όχι, σε ποια λογική στηρίζεται;
2. Το αντικείμενο «Κλωστοϋφαντουργία» αφορά έναν κλάδο βιομηχανίας που απαιτεί βαρύ εξοπλισμό στα εργαστήριά του και που διαθέτει το τμήμα του ΤΕΙ Πειραιά.
• Αφού το Tμήμα Κλωστοϋφαντουργίας του ΤΕΙ Πειραιά διαθέτει το κατάλληλο πρόγραμμα και εξοπλισμένα εργαστήρια που ικανοποιούν αυτό το αντικείμενο, τι ρόλο θα παίξει το Τμήμα του Κιλκίς χωρίς τα ανάλογα εργαστήρια και εξοπλισμό, τη στιγμή που έχει προετοιμαστεί ένα νέο κτίριο στο Κιλκίς με εξοπλισμένα εργαστήρια που εξυπηρετούν τον τομέα του Σχεδιασμού, της Τεχνολογίας και Αγοράς του Ενδύματος;
3. Τα γνωστικά αντικείμενα «Κλωστοϋφαντουργία» και «Έτοιμο Ένδυμα» δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθούν σε μία κατεύθυνση το καθένα, αλλά απαιτούν τη λειτουργία τους σε αυτόνομο τμήμα, όπως ήταν στον Πειραιά και στο Κιλκίς αντίστοιχα.
• Γιατί να φορτωθεί το Τμήμα του Κιλκίς μία κατεύθυνση που ήδη υπάρχει, και αυτή του Σχεδιασμού που χωρίς αμφιβολία ανθεί καλλιτεχνικά και χαίρει υψηλής επαγγελματικής αποδοχής σε όλη την Ελλάδα τι θα γίνει;
4. Οι απόφοιτοι του Τμήματός μας, με ένα σύγχρονο ακαδημαϊκό προφίλ και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, έχουν πετύχει στην Ελλάδα και το εξωτερικό πολλές διακρίσεις και απασχολούνται στις επιχειρήσεις που έχουν σχέση με το Σχεδιασμό, την κατασκευή και εμπορία ενδυμάτων, στα ΜΜΕ και έχουν μεγάλη απορρόφηση στην αγορά αυτή.
• Ποιος επιθυμεί να εισβάλει στην αγορά αυτή και να διεκδικήσει μερίδιο; Μήπως τα ιδιωτικά κολέγια που θα κρατήσουν για τον εαυτό τους το αντικείμενο του Σχεδιασμού αφού θα χαθεί το αντικείμενο αυτό από τη δημόσια Εκπαίδευση;
5. Το αντικείμενο του Σχεδιασμού Μόδας και της Τεχνολογίας Ενδυμάτων (όπως ονομάζεται στα περισσότερα πανεπιστήμια της Ε.Ε.) είναι ιδιαίτερα ελκυστικό και συνδέει το Ένδυμα με τη σύγχρονη αντίληψη της Αγοράς και της Τεχνολογίας.
• Ποιος θέλει να απαξιώσει το αντικείμενο του Σχεδιασμού και να μας πάει πίσω στη δεκαετία του ’80, την εποχή της κλωστοϋφαντουργίας και των ετοίμων ενδυμάτων, όταν σήμερα το Fashion Design ανθεί στα πανεπιστήμια της Ε.Ε. και συνδέει με επιτυχία την εφαρμοσμένη τέχνη με την αγορά;
Η Ελλάδα κουράστηκε να βλέπει επιτυχημένες πρακτικές της να στέλνονται από την ίδια στο εκτελεστικό απόσπασμα. Δεν αντέχει πλέον Κρόνους να τρώνε τα παιδιά τους.
Παρακαλούμε να προβληματιστείτε πάνω στις σκέψεις που σας θέσαμε και να κοιτάξετε με διάθεση δημιουργική -τέτοια που ταιριάζει και στις δικές μας σπουδές- το μέλλον του Τμήματός μας.
Mε εκτίμηση,
Oι φοιτητές του Τμήματος Σχεδιασμού
και Παραγωγής Ενδυμάτων