Τον περασμένο Σεπτέμβριο τέθηκε για πρώτη φορά θέμα ανταλλαγής ομολόγων στα ασφαλιστικά ταμεία. Το ΤΑΠΙΤ, στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου συμμετείχε ως επίτροπος η κ. Τσάμη, είναι ένα ταμείο από όπου παίρνουν το Eφάπαξ τους διάφοροι κλάδοι ιδιωτικών υπαλλήλων, όπως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι λιμενεργάτες, οι τουριστικοί υπάλληλοι κ.λπ. Οι οδηγίες του υπουργού Εργασίας προς τους επιτρόπους των ασφαλιστικών ταμείων ήταν σαφείς: να φροντίσουν να πείσουν τα διοικητικά συμβούλια των ταμείων, ότι πρέπει να συναινέσουν στο PSI και το «κούρεμα» των διαθεσίμων αποθεματικών τους. Όπως λέει η κ. Τσάμη στον Δρόμο, «δεν μπορούσα να συναινέσω σε παράνομα πράγματα. Γι’ αυτό φρόντισα να κάνω και γραπτή τοποθέτηση στο συμβούλιο». Αυτό δεν επρόκειτο να της το συγχωρήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Η Π. Τσάμη, στέλεχος της συγκεκριμένης γραμματείας επί 17 χρόνια, κατέχει διδακτορικό και μεταπτυχιακό τίτλο από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου και βάσει των σπουδών και των υπηρεσιακών της προσόντων έχει καταταγεί από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο (16/5/2011) πρώτη στη λίστα των υπαλλήλων που έχουν προσόντα προϊσταμένου τμήματος με 811,22 μόρια. Λόγω ακριβώς των ειδικών προσόντων της από το 2001 υπηρετεί ως προϊσταμένη τμήματος στη Διεύθυνση Διακρατικής Κοινωνικής Ασφάλισης, στο τμήμα Διμερών Διακρατικών Συμβάσεων. Η «απειθαρχία» της σε μια κομβική πολιτική της μνημονιακής κυβέρνησης, την οδήγησε σε περιπέτειες. Στις 12/10/2011, ένα μόλις μήνα μετά την αρνητική της ψήφο στο ΤΑΠΙΤ, ενώ προτάθηκε από την τότε διευθύντριά της ως εθνικός αντιπρόσωπος στην επιτροπή MISSOC, η οποία έχει να κάνει με την παροχή ασφαλιστικών στοιχείων σε όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (λόγω των ειδικών σπουδών της στο αντικείμενο), η κυρία Δρέττα επέβαλε άλλη υπάλληλο, με πολύ λίγα προσόντα και ελάχιστα χρόνια προϋπηρεσίας, παρά τη γραπτή διαφωνία της διευθύντριας. Στη διαμαρτυρία της κ. Τσάμη, όπως η ίδια καταγγέλλει, της μεταφέρθηκε από το διευθυντή του γραφείου της γενικής γραμματέως επί λέξει: «Η κυρία Δρέττα έχει θυμώσει μαζί σου για τη στάση σου στην ανταλλαγή ομολόγων».
Κομματοκρατία και απειλές
Η παράλειψή της από τις κατατάξεις προϊσταμένων ήταν το επόμενο βήμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η κ. Τσάμη και τα οποία κατέθεσε σε προσφυγή της στα διοικητικά δικαστήρια, οι οκτώ προϊστάμενοι που ορίστηκαν υπολείπονται μέχρι και 270 μόρια από τη δική της κατάταξη. Είναι τόσο εξόφθαλμη η αδικία κατά της κ. Τσάμη, που το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, όπου προσέφυγε, εξέδωσε στις 3 Απριλίου προσωρινή διαταγή αναστολής της απόφασης που την αφορά. Όπως μας μετέφερε, ο δικαστής δεν έκρυψε την ενόχλησή του και δεν δίστασε να καταφερθεί κατά του, καταφανώς, παράνομου τρόπου επιλογής. Η κυρία Τσάμη, δεν μασάει τα λόγια της: «Στα 17 χρόνια που υπηρετώ δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Όλοι οι διευθυντές έφυγαν και τοποθετήθηκαν άνθρωποι που δεν είχαν μόρια. Δεν ορίστηκε καν υπηρεσιακό συμβούλιο και οι τοποθετήσεις έγιναν με εντελώς αυθαίρετο τρόπο. Όλοι είναι ΠΑΣΟΚ και ψήφισαν υπέρ της ανταλλαγής ομολόγων. Το θεώρησα μεγάλη απατεωνιά και ανήθικο».Όπως λέει η ίδια, εργαζόταν και σπούδαζε παράλληλα και τα πτυχία της τα απέκτησε με πολύ κόπο, αφού μεγαλώνει μόνη της μια κόρη. Η παράλειψή της από τις κατατάξεις προϊσταμένων δεν είναι μόνο ηθικά απαράδεκτη, αλλά της στερεί και εισοδήματα. Όπως χαρακτηριστικά γράφει σε επιστολή της, «από την παραπάνω μη νόμιμη συμπεριφορά θίγομαι υπηρεσιακά (προβάδισμα των επιλεγέντων αν και δεν το δικαιούνται), ηθικά (υποβάθμισή μου και μείωση της προσωπικότητάς μου) και υλικά (απώλεια επιδόματος) καθώς ωφελούνται σε βάρος μου τρίτα πρόσωπα, δεδομένου ότι θα αποκτήσουν μη νόμιμο πλεονέκτημα στις επόμενες κρίσεις και επιπλέον προσαυξάνονται παράνομα οι αποδοχές τους με το επίδομα θέσης το οποίο αντίστοιχα το αποστερούμαι».
Επί τρεις ημέρες πολιορκούσε το γραφείο του υπουργού Γ. Κουτρουμάνη, όπως καταγγέλλει η κ. Τσάμη, για να του εκθέσει το ζήτημά της, ωστόσο εκείνος δεν καταδέχτηκε να τη συναντήσει. Ακόμα και ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας, όπου πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ ξεσηκώθηκε με αυτή την απόφαση της απελθούσας, πλέον, γενικής γραμματέως.
Οι σοβαρότατες καταγγελίες της κυρίας Τσάμη, που απασχόλησαν και τη Βουλή με τρεις ερωτήσεις, δεν βρίσκουν δίοδο προς τα συνήθως… ευαίσθητα κατά του κομματικού κράτους κανάλια. Πώς θα μπορούσαν, άλλωστε, να χαλάσουν το… ίματζ της λαλίστατης υποψήφιας βουλευτού κυρίας Δρέττα, που έχει πιάσει στασίδι στα κανάλια, εξαργυρώνοντας την «παραγωγική» θητεία της στο ευαίσθητο πόστο των κοινωνικών ασφαλίσεων, που στοίχισε δισεκατομμύρια στα ασφαλιστικά ταμεία.