Πεδίο αντιπαράθεσης ο στολισμός και οι εορταστικές εκδηλώσεις στην πόλη. Της Αθηνάς Τέσκου
Έντονη η αντιπαράθεση τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στο Δήμο και τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO. Αφορμή της έντασης είναι η απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης να ζητήσει μίσθωμα ύψους 12.000 ευρώ προκειμένου να παραχωρήσει τον άξονα της Αριστοτέλους στη ΔΕΘ για να οργανώσει τα χριστουγεννιάτικα δρώμενα στην πόλη. Η απόφαση για το ύψος του μισθώματος προκάλεσε έκπληξη στη διοίκηση της ΔΕΘ, καθώς σε καμία από τις προηγούμενες συναντήσεις με τη δημοτική αρχή, όπου έγιναν οι συζητήσεις επί του σχεδίου για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης και τα εορταστικά δρώμενα, δεν είχε τεθεί τέτοιο ζήτημα.
Το θέμα του τιμήματος τέθηκε για πρώτη φορά στα τέλη Νοέμβρη κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο δήμο, στην οποία συμμετείχαν στελέχη της ΔΕΘ και οι αντιδήμαρχοι Επιχειρηματικότητας Χασδάι Καπόν, Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς. Τα στελέχη του εκθεσιακού φορέα άκουσαν με έκπληξη τους εκπροσώπους του δήμου να αναφέρουν πως θα παραχωρηθεί ο άξονας της Αριστοτέλους από τις 10 Δεκεμβρίου έως τις 12 Ιανουαρίου με μίσθωμα 12.000 ευρώ, που θα πρέπει να καταβάλει η ΔΕΘ-Helexpo στον δήμο.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε παραχωρήσει δωρεάν τη χρήση της πλατείας Αριστοτέλους στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο, προκειμένου να δημιουργήσει χριστουγεννιάτικο κλίμα και, άρα, να τονώσει την κίνηση στην αγορά. Τότε, επιτροπή του Επιμελητηρίου κατέληξε στη Helexpo (που είχε ήδη την εμπειρία διοργάνωσης), η οποία με τη σειρά της συνεργάστηκε με υπεργολάβους. Ουσιαστικά παραχωρήθηκε δωρεάν σε ιδιωτική εταιρία, που θα ανέπτυσσε εκεί εμπορικές δραστηριότητες χωρίς όμως να έχει ακολουθηθεί οποιαδήποτε ουσιαστική διαγωνιστική ή άλλη διαδικασία δημόσιας αξιολόγησης.
Φέτος, ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας εισηγήθηκε για έγκριση προς το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι «τα κριτήρια που ελήφθησαν για το ύψος του μισθώματος είναι ο φιλανθρωπικός κυρίως χαρακτήρας της χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα για δωρεάν παροχές προς τους μικρούς επισκέπτες και σε διάφορες ΜΚΟ φιλανθρωπικού χαρακτήρα που θα συμμετέχουν να επιτελέσουν τον σκοπό τους, καθώς και ο καλλιτεχνικός και πολιτιστικός χαρακτήρας των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν καθ΄ όλο το διάστημα της παραχώρησης».
«Τεχνητή ευφορία»
Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη, σχολιάζει σχετικά στον Δρόμο: «Γίνεται προσπάθεια δημιουργίας μιας τεχνητής ευφορίας μέσα στην πόλη, η οποία όμως δεν μπορεί να κρύψει τα πραγματικά προβλήματα. Το τελευταίο διάστημα γίνεται ένας πόλεμος εναντίον των φτωχών, ενώ θα έπρεπε να γίνεται εναντίον της φτώχειας. Η πόλη έχει ανάγκη από μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Πρέπει να απαλλαγούμε όχι μόνο από την αιθαλομίχλη, αλλά και από το νέφος των μνημονίων».
Πράγματι είναι απορίας άξιον πού εντοπίζει ο κ. Καπόν τον φιλανθρωπικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων, όταν κοστίζει 5 ευρώ η μισή ώρα και 8 ευρώ η μία ώρα για μια βόλτα στο παγοδρόμιο. Το μόνο που είναι διάχυτο όταν κάνεις βόλτα στο κακόγουστο αυτό τοπίο εικονικής πραγματικότητας που έχει στηθεί στο κέντρο της πόλης, είναι η κερδοσκοπία των εργολάβων που έχουν αναλάβει τον στολισμό.
Ο στόχος να γίνει η Θεσσαλονίκη προορισμός citybreak! δεν έχει καμία σχέση με την ψυχολογία των γονιών και των παιδιών που περνούν από εκεί και δεν μπορούν ούτε καν να πλησιάσουν. Δυστυχώς, κ. Καπόν, δεν έχετε συνειδητοποιήσει ότι πράσινο είναι το δέντρο της ζωής και όχι των Χριστουγέννων και ότι η ζωή δεν θέλει φιοριτούρες αλλά αξιοπρέπεια…