Η πραγματικότητα, ειδικά στις ημέρες μας, είναι περίπλοκη. Πολλές φορές, σωστές πρωτοβουλίες, πραγματοποιούνται με λάθος τρόπο και λάθος πρωτοβουλίες με ρητορική οφέλους. Όπως στην περίπτωση του προγράμματος Προώθηση Δημιουργικών Δραστηριοτήτων νηπίων στις υφιστάμενες δομές των βρεφονηπιακών σταθμών με στόχο την αλληλεπίδραση παιδιών μεταναστών και γηγενών. Μέσω αυτού, σύμφωνα με τις καταγγελίες της κίνησης ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, ανοίγεται, από το δήμαρχο Αθηνών κ. Καμίνη, κερκόπορτα σε ιδιώτες με «φτηνούς» εργαζόμενους για τους παιδικούς Σταθμούς και ταυτόχρονα ξεχείλωμα του ωραρίου, όπως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία των εργαζομένων και της κοινωνίας για τους μετανάστες αλλά και την οικονομική ανέχεια στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι από τη βάρβαρη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας των απερχόμενων συγκυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (πολλοί από τους αιρετούς στήριξαν με τις επιλογές τους) επιχειρούν να αλλοιώσουν τον κοινωνικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα των παιδικών σταθμών.

Όπως σημειώνουν οι συνδικαλιστές, «φυσικά και χρειάζεται η εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων που η φιλοσοφία τους είναι να αντιμετωπιστούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού, κανείς άλλωστε δεν μπορεί να αντιδρά για την εφαρμογή τους, αλλά επισημαίνουμε πως ήδη οι δραστηριότητες αυτές υλοποιούνται εντός του ωραρίου τους από τους εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών και του προγράμματος των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ)».

Ωστόσο, όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Διοίκηση του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών (ΔΒΑ) επιχειρεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα με εργαζόμενους των παιδικών σταθμών που ήδη έχουν δουλέψει το 8ωρο τους, προσφέροντας υπερεργασία τριών ωρών έναντι της πενιχρής αμοιβής των υπερωριών, αντί να επιλέξει την πρόσληψη νέου προσωπικού που θα καλύπτει τις ανάγκες του προγράμματος, και χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικής εταιρίας. Ιδιωτική εταιρία η οποία, μάλιστα, παρά την καλή αμοιβή που της δόθηκε, σύμφωνα με τις καταγγελίες «απέτυχε να συγκροτήσει τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών (ΔΒΑ), όταν της ανατέθηκε και τώρα την παρουσιάζουν ως κατάλληλη για επιστημονικό συντονιστή-συνεργάτη».

Οι εργαζόμενοι είναι πεπεισμένοι πως «μέσω της υλοποίησης του προγράμματος πάνε να διευρύνουν το ωράριο των εργαζομένων γεγονός που αποδεικνύεται από την δυνατότητα που δίνουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και τα παιδιά που ήδη είναι ενταγμένα στους παιδικούς σταθμούς και συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες». Μπορεί να μοιάζει αθώο και αποσπασματικό παράδειγμα, αλλά ας θυμηθούμε ότι ο τομέας των παιδικών σταθμών αποτελεί προνομιακό πεδίο δοκιμών μορφών «ευέλικτης εργασίας στο Δημόσιο εδώ και χρόνια. Συμβάσεις ορισμένου χρόνου με χαμηλές απολαβές, ηλικιακές κλιμακώσεις, ενώ πρόσφατα εμποδίστηκε δικαστικά η εισβολή εργασιακών σχέσεων τύπου ΕΣΠΑ, στον χώρο.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!