Χιλιάδες Γάλλοι και Γερμανοί μπλοκάρουν τρένο με πυρηνικά απόβλητα.
Τρένο με πυρηνικά απόβλητα, «τα πιο ραδιενεργά από ποτέ», σύμφωνα με την εκπρόσωπο της γαλλικής ομάδας «Έξω τα πυρηνικά», βρέθηκε αντιμέτωπο με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές και στις δύο πλευρές των συνόρων Γαλλίας και Γερμανίας. Το τρένο έσερνε 140 βαγόνια με φορτίο 123 τόνων πυρηνικών αποβλήτων από γερμανικά εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας τα οποία υφίστανται επεξεργασία στη Γαλλία και επιστρέφουν τοποθετημένα σε γυάλινους κυλίνδρους, προς αποθήκευση σε γερμανικό έδαφος. Μια διαδρομή 1.500 χλμ. από τη γαλλική πόλη Βαλόνι στη γερμανική Γκορλέμπεν διανύθηκε σε 92 ώρες, όταν ο συνήθης χρόνος δεν ξεπερνά τις 8. Σχεδόν σε όλη τη διαδρομή του διαδηλωτές επιχείρησαν να μπλοκάρουν τα βαγόνια με τα απόβλητα, ενώ από το εργοστάσιο επεξεργασίας της γαλλικής εταιρίας Areva μέχρι την τοποθεσία αποθήκευσης είχε αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων.
Τη Παρασκευή, 5/11, αρκετοί ακτιβιστές αλυσοδέθηκαν πάνω στις σιδηροτροχιές, λίγα μέτρα από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Καέν της Β.Δ. Γαλλίας και σταμάτησαν το τρένο για πολλές ώρες. Οι αστυνομικοί τους απομάκρυναν βιαίως, συνέλαβαν 7 και έστειλαν 3 στο νοσοκομείο με εγκαύματα, λόγω της τριβής κατά τη διαδικασία απομάκρυνσης.
Οι γαλλικές Αρχές επεξεργάστηκαν σχέδια παραπλάνησης των διαδηλωτών, αλλάζοντας την πορεία του τρένου ώστε να αποφύγουν τους αποκλεισμούς των γραμμών. Στο τρένο επέβαιναν δυνάμεις καταστολής ταραχών.
Ο αριθμός των διαμαρτυρόμενων πολιτών ανήλθε σε δεκάδες χιλιάδες στη Γαλλία, ενώ από την άλλη πλευρά των συνόρων 50.000 Γερμανοί διαδήλωσαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην πόλη Ντάνενμπεργκ, όπου έγινε η μεταφόρτωση των πυρηνικών αποβλήτων από τα βαγόνια σε φορτηγά, για να μεταφερθούν οδικώς στην τελική τοποθεσία, στην πόλη Γκορλέμπεν. Ακόμη και ένας βοσκός έφερε 400 πρόβατα και 60 κατσίκες στο δρόμο, για να παρεμποδίσει την πορεία των φορτηγών, σύμφωνα με το Spiegel. Οι Αρχές είχαν αναπτύξει 16.000 άνδρες των δυνάμεων καταστολής και όπως ήταν αναμενόμενο έλαβαν χώρα πολλές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.
Τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι ήταν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων και πρόκειται να συνεχιστούν, γιατί η γερμανική κοινή γνώμη είναι σφόδρα αντίθετη στην πυρηνική ενέργεια, καθώς και στην απόφαση που πρόσφατα έλαβαν οι Γερμανοί νομοθέτες να επεκτείνουν το χρόνο λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών ηλεκτρενέργειας. Και αυτό, ως αντιστάθμισμα των φόρων που επέβαλαν, στο συγκεκριμένο κλάδο, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μέτρων για τη μείωση του ομοσπονδιακού ελλείμματος, μέχρι το 2014.
Οι γερμανικές αντιπυρηνικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι τα πορίσματα μελετών δείχνουν πως η ραδιενέργεια που εκπέμπει το κάθε βαγόνι είναι μεγαλύτερη από αυτή που εκλύθηκε το 1986 στο Τσέρνομπιλ.
Επίσης, ότι ο χώρος αποθήκευσης στην πόλη Γκορλέμπεν είναι γεωλογικά ακατάλληλος και γενικότερα ότι δεν υπάρχει καμιά μόνιμη λύση για τα πυρηνικά απόβλητα, τα οποία -τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα- δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υγεία.