Ουσιαστική και τυπική ακύρωση των οργάνων του κόμματος

 

Η σύγκληση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ σε μονοήμερη συνεδρίαση την Πέμπτη 30/7 αποτέλεσε ουσιαστικά την επισημοποίηση της πράξης ακύρωσης – κατάργησης του οργάνου, ουσιαστικό βήμα στη συνολική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακό κόμμα.

Η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τα αυτιά της στη δικαιολογημένη αγωνία των μελών του κόμματος για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και τις προοπτικές της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Τσίπρα εισηγείται και η πλειοψηφία της Βουλής ψηφίζει με διαδικασίες εξπρές τα εξαιρετικά επώδυνα για την κοινωνία και τη χώρα προαπαιτούμενα της μνημονιακής εμβάθυνσης, σε μια στιγμή που η τρόικα επανεμφανίζεται στη χώρα με προκλητικές απαιτήσεις προπομπό των όρων της νέας τριετούς δανειακής σύμβασης, το ανώτερο όργανο του κόμματος, με συναίνεση όλων των πτερύγων του, αποφάσισε να μην πει κουβέντα, να μην υπάρξει καμιά απόφαση ή εκτίμηση για όσα έγιναν και όσα έρχονται – σαν να μην συνέβησαν (κι αυτό, παρόλο που δεν υπήρξε ούτε μία τοποθέτηση μέλους της Κ.Ε. που να μην συμφωνούσε ότι η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση είναι κακή, ήττα, ταπεινωτική κλπ.).

Αντίθετα, και κατά πλειοψηφία, η απόφαση ήταν να κουβεντιαστούν όλα αυτά σε έκτακτο συνέδριο τον προσεχή Σεπτέμβριο και αφού πρώτα έχει υπογραφεί η συμφωνία με τους δανειστές.

 

Πρόκληση Τσίπρα

Με τον τρόπο αυτό ανάβει το πράσινο φως στην κυβέρνηση Τσίπρα να υπογράψει μια συμφωνία ερήμην και χωρίς τη γνώμη του κόμματος. Και όλα αυτά τη στιγμή που όλοι έδιναν όρκους στις αξίες της Αριστεράς, τη συλλογική ευθύνη των επιλογών και της διεύθυνσης του κόμματος, στη σημασία της συνοχής του, της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του.

Η ίδια η εισήγηση του προέδρου και πρωθυπουργού δεν άφηνε περιθώρια για παρανοήσεις. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν δυνατό κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ότι οδηγήθηκε σε μια συμφωνία έξω από τις προθέσεις και τις επιλογές της ως αποτέλεσμα ενός πραξικοπήματος που δεν μπορούσε να αντιμετωπισθεί υπό το βάρος των δυσμενών συσχετισμών και της έλλειψης εναλλακτικών λύσεων. Σημείωσε ότι τα όποια λάθη έγιναν –για άλλη μια φορά ούτε κατονόμασε ούτε προσωποποίησε– βαραίνουν τον ίδιο αλλά και συλλογικά το κόμμα, ξεχνώντας ότι το τελευταίο δεν ρωτήθηκε για τίποτα, και έριξε την ευθύνη της έλλειψης εναλλακτικών προτάσεων στην εσωκομματική αντιπολίτευση που ή δεν είχε προτάσεις ή όποιες διατύπωσε ήταν ανεδαφικές, μη ρεαλιστικές και αντίθετες με τη θέληση του λαού. Με τον ίδιο τρόπο κατήγγειλε σαν «σουρεαλιστική» τη στάση όσων δεν υπερψηφίζουν στη Βουλή τις μνημονιακές προτάσεις και επιμένουν να είναι μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Επανέλαβε ότι είναι βέβαιος πως κρατώντας τη διακυβέρνηση της χώρας θα χειριστεί το μνημόνιο με τρόπο που θα απαλύνει τις ακραίες απαιτήσεις των δανειστών και υπερασπίσθηκε ότι με αυτή τη συμφωνία επιτυγχάνεται επαρκής χρηματοδότηση της οικονομίας, εισροή σημαντικών κεφαλαίων για αναπτυξιακούς λόγους και υπόσχεση για αναδιάρθρωση του χρέους. Εκτίμησε για άλλη μια φορά ότι πέτυχε όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ των δανειστών η οποία θα λειτουργήσει προς όφελος της χώρας, ξεχνώντας ότι η ίδια εκτίμηση στο προηγούμενο διάστημα δεν επιβεβαιώθηκε ούτε απέτρεψε αυτό που ο ίδιος χαρακτηρίζει πραξικόπημα. Προκάλεσε τα μέλη της Κ.Ε. να πουν όλη τους τη γνώμη για τα όσα έχουν συμβεί ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει καμιά πολιτική απόφαση του οργάνου και πρότεινε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο. Για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία επί των προθέσεών του ξεκαθάρισε ότι αν υπάρξει επιμονή να πάρει αποφάσεις η Κ.Ε., θα επιμείνει στη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος με ερώτημα αν τα μέλη του κόμματος εγκρίνουν τους χειρισμούς του. Η δήλωσή του αυτή ήταν η πιο επίσημη έκφραση της πεποίθησής του ότι δεν αναγνωρίζει σε αυτή την Κ.Ε. το δικαίωμα να εκφράσει γνώμη για τις επιλογές της κυβέρνησης ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ριζική αλλαγή του συσχετισμού μέσω ενός συνεδρίου ανοικτού στην κοινωνία και σε νέα μέλη, πέρα και έξω από τις καταστατικές διατάξεις.

 

Οι «53» και η ήπια διαχείριση του μνημονίου

Από την πλευρά της η «Ομάδα των 53» προσχώρησε χωρίς επιφυλάξεις στην πλειοψηφική τάση κλείνοντας άμεσα την αναστάτωση που προκλήθηκε με τη συνυπογραφή του γνωστού κειμένου των 108 της Κ.Ε. Εστίασε την προσοχή της στη «διαφύλαξη της ενότητας του κόμματος» αποφεύγοντας να χαρακτηρίσει τις κυβερνητικές επιλογές που καταστρατηγούν κάθε συνεδριακή δέσμευση και συλλογική θέση του κόμματος το τελευταίο διάστημα. Συντάχθηκε με τη λογική της ήπιας διαχείρισης του μνημονίου μέσω του ελέγχου της κυβέρνησης. Συμπλήρωσε αυτή τη βεβαιότητα με την πρόταση επεξεργασίας ενός «σχεδίου απεμπλοκής» της κυβέρνησης και του κόμματος από το νέο μνημόνιο αποδεχόμενη τη συνεδριακή διαδικασία (που όμως θα πραγματοποιηθεί αφού πρώτα έχει ψηφιστεί η νέα συμφωνία και θα έχει βαθύνει η μνημονιακή εξάρτηση της χώρας). Αυτό δεν λέγεται σουρεαλισμός!…

 

Αριστερή Πλατφόρμα: Διαρκές συνέδριο

Σε υψηλούς τόνους έγιναν οι τοποθετήσεις στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας που διαχωρίστηκαν από τις κυβερνητικές επιλογές καταδεικνύοντας αντιφάσεις, παλινωδίες και λάθη των κυβερνητικών επιλογών. Υπερασπίσθηκαν για άλλη μια φορά τις προτάσεις τους για έξοδο από το ευρώ σαν τη μοναδική δυνατότητα διεξόδου της χώρας. Την ίδια στιγμή αποδέχθηκαν και απέφυγαν κάθε προσπάθεια να υπάρξει πολιτική απόφαση από τη σύνοδο της Κ.Ε. εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία. Πρότειναν την άμεση σύγκληση του διαρκούς συνεδρίου σαν στοιχείο διαχωρισμού με την πλειοψηφούσα τάση κρατώντας κλειστά τα χαρτιά τους για το επόμενο διάστημα.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό κλίμα τα μέλη του κόμματος στάλθηκαν για καλοκαιρινά μπάνια και η κυβέρνηση αφέθηκε απερίσπαστη στο έργο της. Ραντεβού το Σεπτέμβρη…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!