«Η προγραμματισμένη για σήμερα υπογραφή βιβλίων από την Κάρμεν Μαρία Ματσάδο στο ΣΚΡΙΠ ακυρώνεται, κατόπιν επικοινωνίας με το WOW Festival, οι υπεύθυνοι του οποίου μας ενημέρωσαν ότι η συγγραφέας έχει υπογράψει συμβόλαιο αποκλειστικότητας με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Φεστιβάλ, και επομένως δεν δικαιούται να παραστεί σε άλλη δημόσια εκδήλωση.
Μας θλίβει το γεγονός ότι ένα φεστιβάλ με διακηρυγμένο στόχο τη συμπερίληψη, με αδρή κρατική χρηματοδότηση, το οποίο οργανώνεται από έναν δημόσιο θεσμό, προκρίνει τη λογική του εισιτηρίου και βλέπει ως ανταγωνιστική μια υπογραφή βιβλίων σε ένα βιβλιοπωλείο, δηλαδή στον φυσικό χώρο του βιβλίου. Μας θλίβει το γεγονός ότι, παρόλο που πολλοί συγγραφείς των εκδόσεών μας συμμετείχαν στο Φεστιβάλ, δεν υπήρξε καμία διάθεση επικοινωνίας μαζί μας ή με τους μεταφραστές των βιβλίων. Κυρίως όμως μας θλίβει η ιδιοκτησιακή λογική επί έργων και προσώπων, και η συστηματική προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της κουλτούρας»
[Ανακοίνωση των εκδόσεων «Αντίποδες», 8/4/2025]

Το Κέντρο Πολιτισμού ‒Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μαζί με τη «Στέγη» του Ιδρύματος Ωνάση, έχουν δημιουργήσει σταδιακά ένα «ολιγοπώλιο» στον Πολιτισμό. Με ατέλειωτα εκατομμύρια στη διάθεσή τους καταφέρνουν και εξαγοράζουν, κατευθύνουν και παράλληλα ‒πόση ειρωνεία‒ εμφανίζονται και ως υποστηρικτές του… «εναλλακτικού»!

Όμως τα όσα έγιναν με αυτό το Wow Φεστιβάλ το οποίο ‒άγνωστο πώς‒ εξασφάλισε πακτωλό χρημάτων, ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

«….Από τις 4 έως τις 7 Απριλίου 2025 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με το WOW Foundation, παρουσιάζει για τρίτη χρονιά το φεστιβάλ WOW ‒ Women of the World, τη μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο για γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα…»

Με το αζημίωτο φυσικά:

«WOW Festival Pass 2025 – Επιλογή Τιμής (Choose-What-You-Pay): Με την Επιλογή Τιμής (Choose-What-You-Pay), αποφασίζετε εσείς την κατάλληλη τιμή του Festival Pass σας. Η προτεινόμενη τιμή είναι 30 ευρώ, ενώ υπάρχει ένα εύρος επιλογών. Η ελάχιστη τιμή είναι 10 ευρώ……Η αγορά του Festival Pass προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης στις εκδηλώσεις του WOW Festival, με εξαίρεση τις παρακάτω, για τις οποίες απαιτείται η προαγορά ξεχωριστού εισιτηρίου: WOW Sounds: Arooj Aftab ‒Σκηνική Ανάγνωση: Βιρτζίνια Γουλφ, Ορλάντο.Η προαγορά του Festival Pass είναι απαραίτητη. Δεν θα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς του Festival Pass στον χώρο της εκδήλωσης…»

Πιο κάτω διαβάζουμε:

«Μέγας Δωρητής ΚΠΙΣΝ: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ‒
Mεγάλος Χορηγός WOW Athens 2025: Uber ‒ Το WOW Athens 2025 πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του Προγράμματος “Αττική” 2021-2027»

Ίσως είδατε και την τεράστια καμπάνια στο μετρό η οποία υποθέτω θα κόστισε αρκετά…

Αναρωτιέμαι φυσικά γιατί ένα τέτοιο Φεστιβάλ που εξασφάλισε τεράστιες χρηματοδοτήσεις πούλησε «εναλλακτικότητα» με εισιτήριο. Κι όχι μόνο εναλλακτικότητα, αλλά και αποκλειστικότητα.

Απαγόρευσε (!) στη συμμετέχουσα συγγραφέα Κάρμεν Μαρία Ματσάδο να συμμετέχει σε υπογραφή αντιτύπων του βιβλίου της στον εκδοτικό οίκο «Αντίποδες».

Έναν μικρό εκδοτικό οίκο που σε χαλεπούς καιρούς πράγματι προάγει τον πολιτισμό με τις εκδόσεις του.

Ο Γολιάθ αυτή τη φορά χτύπησε αλύπητα τον Δαυίδ. Το διαχειριζόμενο εκατομμύρια του ελληνικού λαού «ΚΠΙΣΝ» στο οποίο προεδρεύει ο γνωστός παραχαράκτης της Ιστορίας Στάθης Ν. Καλύβας, πάντα πρόθυμος να στηρίξει την κυβέρνηση στις πιο δύσκολες ώρες, μας δείχνει πώς αντιλαμβάνεται τον πολιτισμό.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του WOW Foundation ‒που προφανώς παρά τα εκατομμύρια που λαμβάνει δεν έχει… προλάβει να ανανεώσει‒ αναφέρεται ως πρόεδρος η Βασίλισσα (η Βασίλισσα πέθανε / ζήτω η Βασίλισσα!):«Her Majesty The Queen is The WOW Foundation’s President»

Κι επειδή ξέρουμε πόσο αναξιοπαθούντες είναι οι βασιλείς της Μεγάλης Βρετανίας, η οργάνωση έχει πλούσια χρηματοδότηση.

Τώρα πώς ακριβώς έχει «χτιστεί» η σχέση Wow και «Νιάρχου», δύσκολο να το βρει κανείς ανατρέχοντας στις επίσημες ιστοσελίδες του. Ποια είναι ακριβώς η σχέση. Ποιος πληρώνει κι από πού βρίσκει τους πόρους;

Γιατί το Wow κι όχι ελληνικές γυναικείες οργανώσεις;

Το σίγουρο είναι πως υπάρχει εμπορικό πνεύμα με λίγη φεμινιστική εσάνς: «Τα συλλεκτικά αναμνηστικά του φετινού WOW Festival αναδεικνύουν τη δύναμη της εγχώριας γυναικείας φαντασίας και δημιουργικότητας. Ανακαλύψτε τσάντες, μπλούζες, κάλτσες, κονκάρδες, αυτοκόλλητα, tufted coasters, καθώς και μπίρες εμπνευσμένες από το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος (ΠΣΝ), προϊόντα που απαρτίζουν τη φετινή συλλογή του φεστιβάλ και αποτελούν τον καρπό μιας δημιουργικής και αρμονικής συνεργασίας μεταξύ γραφιστριών, illustrators, βιοτεχνών, μεταξοτυπών και ζυθοποιών»

Μάλιστα…

Όταν όλος ο πολιτισμός στην Ελλάδα θα ελέγχεται από τα δυο ιδρύματα που μας άφησαν οι δυο άσπονδοι εχθροί εφοπλιστές Ωνάσης και Νιάρχος, ίσως ξυπνήσουμε, αλλά θα είναι πολύ αργά…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!