Η απάτη της κατάργησης των φορέων του Δημοσίου
Η σπουδή της κυβέρνησης να διώξει εργαζόμενους από το Δημόσιο οδηγεί σε γελοιότητες. Τέτοια είναι η πολυδιαφημισμένη συγχώνευση-κατάργηση φορέων του Δημοσίου (μέχρι για 255 φορείς μιλούσαν) που κατέληξε σε ένα προσχέδιο νόμου που περιλαμβάνει μόλις 20 οργανισμούς ή εταιρίες που καταργούνται ή ενσωματώνονται σε άλλους δημόσιους φορείς, και καμιά δεκαριά ακόμα που συγχωνεύονται.
Τι αποδεικνύει μια προσεκτικότερη ανάγνωση του προσχεδίου, αλλά και της γνωστής πια διαβούλευσης (στο www.opengov.gr) η οποία έληξε στις 28/6; Καταρχήν ότι το νομοσχέδιο περιέχει απίστευτες προχειρότητες και τσουβάλιασμα υπηρεσιών, χωρίς προφανώς να υπάρχει σοβαρή μελέτη. Ένα μόνο παράδειγμα: οι συντάκτες του σχεδίου νόμου θέλουν το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών να ανήκει στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ενώ έχει υπαχθεί στο υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Ύστερα δεν φαίνεται να γνωρίζουν καν τις αρμοδιότητες ή τις ανάγκες που εξυπηρετεί κάθε καταργούμενος φορέας. Καταργούν για παράδειγμα την Εθνική Επιτροπή Γάλακτος (ΕΕΓΕ) και την ενσωματώνουν στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος, ξεσηκώνοντας όλη την επιστημονική κοινότητα των γεωπόνων και των τεχνολόγων τροφίμων οι οποίοι προσπαθούν να πείσουν ότι η ΕΕΓΕ είναι παράδειγμα μη σπάταλου φορέα, αφού φιλοξενείται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, τα μέλη της είναι άμισθα, επιχορηγείται από τον ΕΛΟΓΑΚ, που κι αυτός είναι αυτοχρηματοδοτούμενος φορέας, εκπροσωπεί τη χώρα σε όλα τα διεθνή φόρα για το γάλα και το τυρί και, αν μη τι άλλο, έχει στο ενεργητικό της τη μεγάλη «εθνική επιτυχία» της κατοχύρωσης της ελληνικής φέτας. Αυτόν λοιπόν τον φορέα, όπου συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες, τον εντάσσει σε έναν ελεγκτικό φορέα, όπως ο ΕΛΟΓΑΚ, στον οποίο μόλις πρόσφατα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διόρισε νέο διοικητικό συμβούλιο, από 6 κτηνοτρόφους (στους 9 συνολικά!) και τον πρόεδρο των βιομηχάνων γάλακτος (γι’ αυτό άλλωστε προβλέπει το νομοσχέδιο ότι η εκπροσώπηση του ΕΛΟΓΑΚ μπορεί να ανατίθεται και σε άλλα πρόσωπα «αναγνωρισμένου κύρους» εκτός Δ.Σ.).
Ολόκληρος νόμος για 269 απολύσεις;
Τι γίνεται όμως με τους εργαζόμενους σ’ αυτές τις υπηρεσίες; Για τους εργαζόμενους στους 19 φορείς προβλέπεται η απορρόφησή τους σε άλλες υπηρεσίες. Για τον τελευταίο φορέα που καταργείται -την Αγρογή Α.Ε.- το σχέδιο προβλέπει το πρωτοφανές: καταγγελία συμβάσεων για 269 υπαλλήλους που υπηρετούν εκεί με σύμβαση αορίστου χρόνου και προσλήφθηκαν με απόφαση του προηγούμενου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στις 4 Αυγούστου 2009 (δύο μήνες πριν τις εκλογές). Με το πρόσχημα των «ρουσφετολογικών προσλήψεων» διατυπώνεται ρητά σε νόμο η καταγγελία συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου, ανοίγοντας επικίνδυνα μονοπάτια αμφισβήτησης δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας σε ανώνυμες εταιρίες που ανήκουν στο Δημόσιο όταν «καταργούνται» οι φορείς που τους απασχολούν.
Το φοβερό είναι ότι καταγγέλλονται μόνο οι συγκεκριμένες συμβάσεις ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρονται μαζί με τις αρμοδιότητες της εταιρίας στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) (αυτοί μπήκαν με διαφορετικό τρόπο στην εταιρία;). Μη ξεχνάμε ότι στις Α.Ε. του Δημοσίου δεν ισχύει το ΑΣΕΠ, άλλωστε φτιάχτηκαν μ’ αυτόν ακριβώς το σκοπό: για να προσφέρουν ευελιξία στα κομματικά ρουσφέτια, τακτοποίηση ημετέρων στα Δ.Σ. και φυσικά μη μονιμότητα, αφού δήθεν ισχύουν οι νόμοι της… αγοράς.
Έρχεται λοιπόν η κυβέρνηση να νομοθετήσει διάκριση των υπαλλήλων με βάση το χρόνο πρόσληψής τους, επιδεικνύοντας απίστευτο πολιτικό αμοραλισμό και δημιουργώντας κλίμα ρεβανσισμού και κομματικού ξεκαθαρίσματος. Πετάει στο δρόμο εργαζόμενους που επιδίωξαν απλά να βρουν μια θέση εργασίας.
Για να καταδειχθεί η πολιτική απάτη που επιδιώκεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, κρατήσαμε για το τέλος το εξής καταπληκτικό: ενώ οι 269 υπάλληλοι της Αγρογής απολύονται, προβλέπεται ότι μεταφέρονται σε άλλες θέσεις, ακόμα και προσωποπαγείς, όχι μόνο οι υπηρετούντες στους φορείς που καταργούνται αλλά και όσοι θα… προσληφθούν από διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης τα οποία επίσης καταργούνται.