Την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, για δεύτερη φορά μέσα σε μισό χρόνο, οι κάτοικοι της Καστοριάς βγήκαν μαζικά στους δρόμους ενάντια στις αυξήσεις στο πετρέλαιο και για το δικαίωμά τους στη θέρμανση. Γύρω στις 3.500 κόσμος διαδήλωσε έξω από το κτίριο της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και πραγματοποίησε πορεία φωνάζοντας «Καστοριανοί ενωμένοι, ποτέ παγωμένοι» και «φτηνό πετρέλαιο για το λαό, πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από ’δώ». Η συγκέντρωση ήταν η κατάληξη, αλλά όχι το τέλος, καμπάνιας συλλογής υπογραφών από την Κίνηση Πολιτών Καστοριάς για την ανάδειξη της τραγικής κατάστασης που διαμορφώνει η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, ειδικά για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών.
Ο περσινός βαρύς χειμώνας με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου στο 1 ευρώ περίπου το λίτρο, στάθηκε η αφορμή για τη δημιουργία της Κίνησης Πολιτών Καστοριάς το Νοέμβρη του 2011, αρχικά από 4 συλλόγους του νομού: τον Σύλλογο Δασκάλων Καστοριάς, της τοπικής ΕΛΜΕ, το Σύλλογο Δημοτικών Υπαλλήλων και τον Σύλλογο Εργαζομένων στο νοσοκομείο. Οι σύλλογοι αυτοί έπαιξαν ενεργό ρόλο στη διοργάνωση της πρώτης από το 1976 (πάνδημες κινητοποιήσεις για την γούνα) πορείας στην Καστοριά στις 19 Οκτώβριου 2010, την ημέρα της γενικής απεργίας, που ήταν η μαγιά για να δημιουργηθεί η Κίνηση Πολιτών που πλέον συσπειρώνει πάνω από 100 συλλόγους του νομού, (πολιτιστικούς-μορφωτικούς, εμπόρων, αθλητικά σωματεία, σύλλογοι γειτονιών και χωριών κλπ).
Ο βαρύς χειμώνας και η εκτίναξη του κόστους θέρμανσης ανάγκασαν σε ταχύ συντονισμό και κινητοποίηση ενάντια στον παράλογο, άδικο και καταναγκαστικό έμμεσο φόρο στο πετρέλαιο για μια περιοχή που χρειάζεται θέρμανση 7-8 μήνες το χρόνο.
Μετά το πρώτο ραντεβού των συλλόγων σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα στο εμπορικό επιμελητήριο και αφού διαπιστώσαμε ξανά ότι τα αυτιά κυβέρνησης και των τότε τοπικών βουλευτών Πετσάλνικου (ΠΑΣΟΚ) και Τζηκαλάγια (ΝΔ) ήταν ερμητικά κλειστά, αποφασίσαμε να κινηθούμε μόνοι μας.
Έτσι στις 15 Φεβρουαρίου με θερμοκρασία υπό του μηδενός, έγινε η πρώτη συγκέντρωση-διαμαρτυρία με τη συμμετοχή πάνω από 3.500 πολιτών.
Η επιτυχία αυτή έδωσε το έναυσμα για μια καλύτερα οργανωμένη και πιο μαζική συγκέντρωση, περίπου 10.000 ατόμων, στη Φλώρινα τον Μάρτιο του 2012. Η επαφή των δύο Κινήσεων ήταν συνεχής μέσω των δασκάλων που μετακινούνται ανάμεσα στους δύο νομούς.
Πάνω από 5.000 ευρώ για πετρέλαιο
Η ανακοίνωση της εξίσωσης του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, δήθεν για την πάταξη της φοροδιαφυγής (που ακόμα υπολογίζεται στο περίπου το κόστος της, από 300 έως 800 εκ. ευρώ) έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει! Η μέση κατανάλωση πετρελαίου για μια οικογένεια που κατοικεί σε ένα σπίτι 80 τετραγωνικών μέτρων είναι περίπου 2,5-3 τόνοι το χρόνο για την πόλη της Καστοριάς και αυξάνει κατά ένα τόνο στα ορεινά χωριά του νομού. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος θέρμανσης, που τον περασμένο χειμώνα ήταν περίπου 3.000-3.500 ευρώ, φτάνει πλέον στις 4.200 ευρώ για την πόλη και πάνω από 5.000 για τα χωριά! «Αντισταθμιστικά» στο νέο αυτό φορολογικό χαράτσι η κυβέρνηση υπόσχεται ένα επίδομα θέρμανσης, με επιστροφή μέρους του κόστους εκ των υστέρων στους καταναλωτές. Καθορισμένο από εισοδηματικά κριτήρια, γεωγραφικές και υψομετρικές ζώνες αποκλείει την πλειοψηφία του κόσμου, ορίζοντας ανώτερο όριο επιδότησης τα 900 ευρώ ανά νοικοκυριό.
Μοιάζει φυσιολογικό λοιπόν αρκετοί πολίτες να επιστρέφουν στην καύση ξυλείας, οδηγώντας σε αύξηση τόσο την τιμή του τόνου ξυλείας αλλά κυρίως την παράνομη και ανεξέλεγκτη υλοτομία. Επίσης αύξηση στον νομό σημειώθηκε και στις πωλήσεις κλιματιστικών, αφού πλέον ακόμα και η κατανάλωση ρεύματος για θέρμανση γίνεται πιο φθηνή από αυτή του πετρελαίου. Οι παράπλευρες απώλειες που συντελούνται και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος του τόπου μας και γενικότερα γίνονται κατανοητές.
Η εμμονή της συγκυβέρνησης στον άδικο και εξοντωτικό για την περιοχή φόρο, που απειλεί να αφήσει νοικοκυριά αλλά και σχολεία χωρίς θέρμανση, ώθησε την Κίνηση Πολιτών στη συλλογή υπογραφών ενάντια στην εξίσωση του φόρου και την αύξηση της τιμής. Η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι εξορμήσεις στις λαϊκές αγορές μετατρέπονταν σε μαζικά πηγαδάκια και στα χωριά προθυμοποιούνταν ακόμα και οι υπέργηροι, με αποτέλεσμα να έχουν υπογράψει πάνω από 14.000 πολίτες.
Ταυτόχρονα έχει αναπτυχθεί επαφή με τις γειτονικές πόλεις για ανάλογες κινήσεις, συντονισμό και μαζικοποίηση του αγώνα τουλάχιστον σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας. Η συμμετοχή χιλιάδων κόσμου στην τελευταία συγκέντρωση της Πέμπτης, με παρουσία και δημοτών από κωμοπόλεις των γύρω νομών (Νεάπολη, Πεντάλοφος) δείχνει ότι έπεται συνεχεία. Τέλος, στη διαμαρτυρία παρευρέθηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς, Φλώρινας και Κοζάνης.
είναι μέλος της Κίνησης Πολιτών Καστοριάς