Θυμάστε τον κύριο Μητσοτάκη από την Σαντορίνη να καλεί τους τουρίστες να επισκεφθούν την «πιο ασφαλή χώρα» για διακοπές. Θυμάστε τα διαφημιστικά για να προπαγανδίσουν το «άνοιγμα στον τουρισμό». Θυμάστε ότι ενώ είχε ειπωθεί πώς όποιος εισέρχεται στην χώρα μας θα έπρεπε να κάνει προηγουμένως τέστ, μετά αυτό ξεχάστηκε. Θυμάστε διάφορες ομάδες επιχειρηματιών να εξανίστανται γιατί στα αεροπλάνα δεν ίσχυε πλαφόν για τους επιβαίνοντες ενώ στα πούλμαν, στα πλοία κ.λπ. μόνο 65%, αργότερα 85% και τελικά 100% πληρότητα; Θυμάστε τις ουρές που είχαν δημιουργηθεί στον Προμαχώνα από την οδική κάθοδο χιλιάδων τουριστών αφού ακόμα τα αεροδρόμια ήταν κλειστά; Θυμάστε πώς γίνονταν μόνο δειγματοληπτικά ορισμένοι έλεγχοι και απλά γινόταν καταγραφή το που θα μείνει κάθε ένας που εισέρχονταν στην χώρα από το εξωτερικό;

Το αντίτιμο των πολιτικών αποφάσεων

Τώρα απλά εισπράττουμε το αντίτιμο αυτής της πολιτικής απόφασης για ένα τέτοιου είδους άνοιγμα. Και οικονομικά δεν έφερε κάτι αξιόλογο και από υγειονομικής πλευράς άπλωσε και διέδωσε τον ιό σε πάρα πολλές περιοχές για να φθάσουν τα κρούσματα στους αριθμούς που μας ανησυχούν, ενώ πολλές περιοχές έχουν τεθεί υπό καθεστώς «Πόρου», δηλαδή τοπικής καραντίνας. Την ίδια στιγμή και λόγω καλοκαιριού ζούμε μια τραγωδία στα γηροκομεία και ανησυχητικά μηνύματα έρχονται από όλες τις δομές όπου συνωστίζονται πολλοί άνθρωποι (μετανάστες, φυλακές, εργοστάσια, αστυνομικά τμήματα, μονάδες υγείας κ.λπ.).

Στο σημείο αυτό έχουμε μια προκλητική στάση από μεριάς της κυβέρνησης. Αντί να υπάρξει η παραμικρή αυτοκριτική τοποθέτηση ρίχνεται η ευθύνη όλη στην χαλαρότητα των πολιτών και την έλλειψη ευθύνης εκ μέρους τους. Ο υπαρκτός αυτός παράγοντας δεν μπορεί να ερμηνεύσει την έξαρση του ιού κάνοντας αφαίρεση από την εισαγωγή του από τις ροές τουριστών και εργαζομένων που πηγαινοέρχονταν στη χώρα μας ειδικά στο βόρειο τμήμα της. Η «ατομική ευθύνη» έχει γίνει βολικό άλλοθι για τις ελλείψεις και τα λάθη που γίνονται από την πολιτική ηγεσία. Άλλο κολπάκι είναι η επίκληση των «ειδικών», δηλαδή της επιτροπής που όμως έχει διευκρινίσει ότι απλά εισηγείται προς την κυβέρνηση και ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που παίρνει τις αποφάσεις. Ο κ. Τσιόρδας ήταν και είναι πολύ σαφής στο σημείο αυτό και η όποια αποστασιοποίησή του μάλλον έχει να κάνει με τον τρόπο που έγινε το καλοκαιρινό «άνοιγμα».

Είναι αναγκαία η κινητοποίηση για την κατοχύρωση στοιχειωδών μέτρων υγιεινής ατομικής και συλλογικής σε όλους τους χώρους εργασίας, παιδείας, υγείας, κατοικίας και μεταφορών. Η προστασία της υγείας των πολιτών πρέπει να είναι μέριμνα της πολιτείας και των ίδιων των πολιτών με συναίσθηση και νηφαλιότητα. Συνεπώς ο ατομικισμός και οι ανορθολογικές ή οι εντελώς αντιεπιστημονικές απόψεις πρέπει να απομονωθούν

Ο ατομικός ανορθολογισμός

Μέσα στις συνθήκες όπως διαμορφώνονταν για μήνες καλλιεργήθηκε μια τάση για χαλάρωση, επαφή, εκτόνωση. Η σχετική επιτυχία στην αρχική αντιμετώπιση του ιού μαζί με την προπαγάνδα για «άνοιγμα» δημιούργησαν τις συνθήκες για ένα ατομικό «άνοιγμα» και αντίδραση στο δυστοπική εικόνα της καραντίνας και των μέτρων. Οι πλατείες, οι παραλίες, τα μπαρ, τα νησιά, οι συναυλίες, οι χώροι των εκκλησιών έγιναν τόποι συγκέντρωσης και συνωστισμού και διάδοσης του ιού. Έτσι φθάσαμε να απαγορευτούν τα πανηγύρια τον Δεκαπενταύγουστο, να ματαιωθεί η ΔΕΘ που θα γινόταν αρχές Σεπτέμβρη κάθε χρόνο. Φούντωσαν όμως τα «ιδιωτικά πάρτι», οι γάμοι, τα βαφτίσια.

Η νέα φάση αναδεικνύει ως όπλο την μάσκα και τις αποστάσεις. Δηλαδή πάλι από την αρχή. Σε αναμονή του φθινοπώρου και του χειμώνα χωρίς να έχουν γίνει πραγματικά βήματα προετοιμασίας.

Συμπέρασμα

Θα μπορούσαμε να μην περιλαμβανόμαστε στον κατάλογο των επικίνδυνων χωρών της πανδημίς όπως συμβαίνει σήμερα. Κύριος υπεύθυνος για αυτό είναι η πολιτική ηγεσία και οι αποφάσεις που πάρθηκαν για άνοιγμα χωρίς να συναντήσουν καμία σοβαρή αντίδραση ή αντιπολίτευση. Άρα θα μπορούσε να ήταν καλύτερη η κατάσταση αν είχε ακολουθηθεί μια άλλη πολιτική στο ζήτημα του τουρισμού. Τώρα είναι αναγκαία η κινητοποίηση για την κατοχύρωση στοιχειωδών μέτρων υγιεινής ατομικής και συλλογικής σε όλους τους χώρους εργασίας, παιδείας, υγείας, κατοικίας και μεταφορών. Η προστασία της υγείας των πολιτών πρέπει να είναι μέριμνα της πολιτείας και των ίδιων των πολιτών με συναίσθηση και νηφαλιότητα. Συνεπώς ο ατομικισμός και οι ανορθολογικές ή οι εντελώς αντιεπιστημονικές απόψεις (πχ πολλών φορέων της εκκλησίας) πρέπει να απομονωθούν.

Σκίτσο του Ιορδανού Hamzeh Hajjaj

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!