Η Σαουδική Αραβία ανήγγειλε επισήμως ότι από προχθές Πέμπτη εφαρμόζει μονομερώς πλήρη κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη – τη χώρα που εδώ και πέντε χρόνια επιχειρεί, μάταια, να καθυποτάξει. Ο σαουδαραβικός συνασπισμός, με την πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ και των περισσότερων ευρωπαϊκών δυνάμεων, έχει κυριολεκτικά ανατινάξει όλες τις υποδομές αυτής της χώρας (της φτωχότερης στη Μέση Ανατολή) και έχει προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θανάτους αμάχων από αεροπορικούς, κυρίως, βομβαρδισμούς. Περίπου 100.000 παιδιά έχουν πεθάνει από την πείνα, και χιλιάδες από επιδημία χολέρας. Παρ’ όλα αυτά, οι φιλοϊρανοί Χούθι εξακολουθούν να ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και μεγάλο μέρος της χώρας, πολεμώντας ταυτόχρονα και εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ-Κάιντα.
Η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι σταματά, για διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων, όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις: αεροπορικές, θαλάσσιες και χερσαίες. Επιπλέον, υποσχέθηκε τη δωρεά μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων στον ΟΗΕ «για την αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και 25 εκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της επιδημίας τοθ κορωνοϊού. Οι Χούθι ανταποκρίθηκαν, λέγοντας ότι είναι έτοιμοι για τηλεδιάσκεψη με τους Σαουδάραβες ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση και παράταση επ’ αόριστον της κατάπαυσης του πυρός, και πρότειναν «8 σημεία για μόνιμη ειρήνευση». Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Υεμένη, κάλεσε όλες τις πλευρές «να αδράξουν την ευκαιρία και να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες». Τι προκάλεσε όμως αυτήν την ξαφνική απόφαση της σαουδαραβικής μοναρχίας, που πολλοί ελπίζουν ότι θα θέσει τέλος σε έναν από τους πλέον εγκληματικούς και αιματηρούς πολέμους των τελευταίων χρόνων;
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι Σαουδάραβες και οι σύμμαχοί τους «απελπίστηκαν» από την αδυναμία τους να συντρίψουν τους φιλοϊρανούς. Άλλοι πάλι λένε ότι αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος: η Σαουδική Αραβία, μια χώρα 34,2 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει επισήμως λιγότερα από 3.500 κρούσματα κορωνοϊού και κάτω από 50 θανάτους. Όμως μεταξύ των λιγοστών κρουσμάτων βρίσκονται και 150 μέλη της βασιλικής οικογένειας! Ανάμεσά τους και ο υπ’ αριθ. 3 του μεσαιωνικού καθεστώτος, ο Φαϊζάλ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, πρίγκιπας-διοικητής του Ριάντ, που νοσηλεύεται στην εντατική. Πανικόβλητοι από τη «στόχευση» της επιδημίας, ο 84χρονος μονάρχης Σαλμάν και ο διάδοχος Μοχάμεντ, έχουν καταφύγει σε ιδιόκτητο νησί τους στην Ερυθρά Θάλασσα. Λέγεται ότι από εκεί, και χωρίς να συμβουλευθούν την Ουάσιγκτον ή τους σουνίτες συμμάχους τους, έδωσαν την εντολή για εκεχειρία… Όποιες κι αν είναι οι αιτίες, η προοπτική να πάρουν μια ανάσα οι χιλιοβασανισμένοι Υεμενίτες είναι καλοδεχούμενη!