του Τζέιμς Πέτρας*
Είμαστε σε μια φάση όπου μειώνεται η διαφορά μεταξύ του Μπάιντεν και του Τραμπ: ο τελευταίος τώρα ανακάμπτει δημοσκοπικά, διότι μείωσε την ανεργία. Αλλά έχει και απώλειες, για παράδειγμα επειδή έβρισε τους βετεράνους του Βιετνάμ ως αποτυχημένους και ηλίθιους: πολλοί ένιωσαν προσβεβλημένοι. Από την άλλη, ο Μπάιντεν μένει στάσιμος, αφού δεν προβάλλει κανένα ανταγωνιστικό οικονομικό πρόγραμμα. Άρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου το αποτέλεσμα των εκλογών δεν έχει ακόμη κριθεί. Οι ως τώρα δημοσκοπικές πρόοδοι του Μπάιντεν θαμπώνουν από τις οικονομικές εξελίξεις, που ευνοούν τον Τραμπ. Το πώς αναδιατάσσονται οι προσδοκίες φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Τραμπ έχει λάβει πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια ως συνεισφορά στην προεκλογική του εκστρατεία, ενώ οι Δημοκρατικοί «μόνο» 80 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι οι πλουσιότεροι ενισχύουν οικονομικά και πάλι τον Τραμπ, δείγμα της εκτίμησής τους ότι έχει πιθανότητες να επικρατήσει.
Πάντα στα πλαίσια της προεκλογικής καμπάνιας, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει σύντομα εμβόλιο για τον κορωνοϊό «που θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό». Αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή πληροφορία για το πότε θα κυκλοφορήσει, ούτε πληροφορίες για τις δοκιμές του, σε αντίθεση με τις θετικές ενδείξεις για το νέο ρωσικό εμβόλιο. Τώρα, εάν ο Τραμπ κατάφερνε να παράξει ένα εμβόλιο πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, φυσικά θα κέρδιζε σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του Μπάιντεν. Κάτι τέτοιο παραμένει όμως πολύ αμφίβολο. Εν ολίγοις, εκτιμώ ότι αυτή τη στιγμή ο Τραμπ βρίσκεται κάπου μεταξύ 45 και 50%, ενώ από την άλλη ο Μπάιντεν διαθέτει το πλεονέκτημα να έχει ενεργοποιήσει τους ακτιβιστές της «παραδοσιακής» αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος. Μένει να δούμε αν θα ενεργοποιηθούν υπέρ του και οι υποστηρικτές του Μπέρνι Σάντερς, οι οποίοι μέχρι στιγμής παραμένουν μάλλον απαθείς. Αν αυτό αλλάξει, θα εξισορροπήσει τα πολύ περισσότερα χρήματα που διαθέτει η προεκλογική καμπάνια του Τραμπ.
Το συμπέρασμα που στοιχειώνει τους πάντες
Ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι ποντάρουν στον φόβο και δείχνουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στην αστυνομική βιαιότητα ως παράγοντα αποσταθεροποίησης της χώρας. Αυτό οπωσδήποτε επηρεάζει, αν και δεν είναι σαφές πόσο, τους πιο εύπορους ψηφοφόρους. Όμως και αυτή καθαυτή η αστυνομική βία παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα. Η αστυνομία εξακολουθεί να δολοφονεί πολίτες, κυρίως Αφροαμερικανούς. Και καμία από τις δεσμεύσεις για μεταρρύθμιση των αστυνομικών σωμάτων δεν υλοποιείται. Κάθε μέρα οι αρχές ανακοινώνουν κάτι: ότι θα αλλάξει η συμπεριφορά των αστυνομικών, θα παρακολουθήσουν σεμινάρια, θα εκπαιδεύονται διαφορετικά… αλλά ξαφνικά μαθαίνουμε ότι δολοφονήθηκε άλλος ένας πολίτης, κι άλλος ένας. Κάπως έτσι ο Τραμπ έχει ήδη χάσει το 90% των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων. Μόνο ένα 10% τον υποστηρίζει ακόμη. Όμως ο συσχετισμός παραμένει αμφίρροπος διότι όσοι φοβούνται αυτό που αποκαλούν «εγκληματικότητα στους δρόμους» δεν έχουν αποφασίσει οριστικά ποιον να ψηφίσουν.
Τέλος, να επισημάνω κάτι ακόμη που «ξεχνιέται» στην προεκλογική συζήτηση. Αφορά τα τεράστια προβλήματα λόγω των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει για μια ακόμη φορά στην Καλιφόρνια και αλλού. Αυτή τη στιγμή σε έξι περιοχές των ΗΠΑ μαίνονται πύρινα μέτωπα χιλιάδων χιλιομέτρων, και στην Καλιφόρνια η κατάσταση δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη. Οι κυβερνήτες των πολιτειών πρέπει να εκκενώσουν πολλές περιοχές και οι φωτιές συνεχώς προχωρούν. Βγάζει μάτι η αδυναμία χρησιμοποίησης των εφέδρων του Στρατού ή άλλων μονάδων ώστε η Καλιφόρνια να θέσει υπό έλεγχο τις πυρκαγιές. Και το συμπέρασμα που στοιχειώνει τους πάντες είναι ότι οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν τεράστιες ένοπλες δυνάμεις, μπορεί να είναι ικανές να καταστρέψουν τον κόσμο, αλλά την ίδια στιγμή αδυνατούν να προστατεύσουν τον ίδιο τον πληθυσμό τους και τους φυσικούς και οικονομικούς πόρους τους…
* Ο Τζέιμς Πέτρας είναι ελληνικής καταγωγής Αμερικανός καθηγητής Κοινωνιολογίας, συγγραφέας και διανοούμενος. Το κείμενο αποτελεί την τοποθέτησή του για την τρέχουσα κατάσταση στις ΗΠΑ, την οποία εξέθεσε μιλώντας την περασμένη Δευτέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό CX36 του Μοντεβιδέο.