του Γιώργου Κυριακού

Η Ένωση Νεολαίας Δήμου Φοινικαίων είναι μια ομάδα νέων 19-24 ετών, που συγκροτήθηκαν εδώ και έναν χρόνο, με σκοπό να πράττουν από κοινού και να προσφέρουν στην περιοχή τους. Κατάγονται από διαφορετικά χωριά, όμως με κοινές μνήμες από το σχολείο τους, με κοινές μνήμες της παρέας τους, κοινές αφηγήσεις της ιστορίας της Κοινότητάς τους. Σπουδάζουν σε ανώτατες σχολές στην Ελλάδα, έχουν συχνή επαφή με τις γενέτειρές τους, αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι ονειρεύονται να επιστρέψουν μετά τις σπουδές τους! Γύρω από τον Γιώργο, τον Θωμά και τη Χριστίνα, ένας κύκλος καλοπροαίρετων νέων υποστηρίζει την ανεξάρτητη παρουσία τους. Ο Δρόμος, στο πλαίσιο ανάδειξης προσπαθειών στα εδάφη της Ελληνικής Μειονότητας, και μάλιστα νέων, χωρίς εξαρτήσεις και σχέσεις με παλιές πληγές του τόπου ή νέους διχασμούς, συνομίλησε μαζί τους:

Τι σας παρακίνησε να ξεκινήσετε τη δραστηριότητά σας;

Η αγάπη μας για τον τόπο μας. Είμαστε μαζί από τα σχολικά χρόνια. Ζήσαμε όλες τις εκδηλώσεις που τονίζουν την ιδιαίτερη ταυτότητά μας: εθνικές επετείους της 28ης Οκτώβρη και της 25ης Μαρτίου, εκδρομές, δραστηριότητες συλλόγων της περιοχής μας. Πονάμε που βρισκόμαστε μακριά από τον τόπο μας, κι ας μην είναι τόσο εύκολο να ζει κανείς εκεί. Στα ανταμώματα πάντα πηγαίναμε στα χωριά μας και προβληματιζόμασταν για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Σε μια περίσταση που το κουβεντιάζαμε, ο Ζήσος Αναγνώστης, πρόεδρος της Αδελφότητας Τσαουσιωτών[1], πρότεινε να μας συνδράμει έτσι ώστε να έχουμε τη δική μας ανεξάρτητη φωνή και να κάνουμε πράξη αυτό που θέλουμε εμείς ως νεολαία. Στόχος μας ήταν να ενωθούμε με τους συνομηλίκους μας, χωρίς «κηδεμόνες», να συναντιόμαστε σε δράσεις που τονίζουν τον πολιτισμό μας και να προσφέρουμε όσο μπορούμε.

Πώς αρχίσατε;

Το Πάσχα διοργανώσαμε το 1ο αντάμωμα της Νεολαίας της περιοχής μας στο Καραχάτζι. Τότε ξεκίνησαν και τα προβληματάκια…

Δηλαδή;

Ξεκίνησαν σχόλια και «ψίθυροι»… γιατί το κάνουμε, ποιον πολιτικό υποστηρίζουμε, με ποια παράταξη είμαστε, τι συμφέροντα εξυπηρετούμε… κ.ο.κ. Αυτά όλα για ένα πανηγύρι με κλαρίνα, με μουσικούς δικούς μας και μόνο γιατί αγαπάμε τον τόπο μας!

Πέτυχε;

Βέβαια. Με τα έσοδα συμβάλαμε σε μια οικονομική καμπάνια για την επισκευή της σκεπής της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (Κοινότητα Θεολόγου του Δήμου Φοινικαίων), και είπαμε να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας.

Συνεχίσατε;

Αποφασίσαμε να διοργανώσουμε το 2ο αντάμωμα Νεολαίας στις 13 Αυγούστου, πριν το πανηγύρι της Παναγίας, με ντόπιους μουσικούς, σε ένα μαγαζί στου Αλύκου, και να βρεθούμε με παιδιά από τα χωριά της Φοινίκης. Τότε ξανάρχισαν τα άλλα «όργανα». Όπως μας μεταφέρθηκε από «ψιθύρους» σε τηλεφωνήματα και σε σχόλια στο καφενείο, επιχειρηματίας της περιοχής μας, ο οποίος είχε διοργανώσει συναυλία στο γήπεδο ποδοσφαίρου στους Αγίους Σαράντα με γνωστό Ελλαδίτη τραγουδιστή την ίδια ημέρα, ήθελε να ακυρώσει το δικό μας αντάμωμα. Έγινε ένας χαμός, με πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις να μην γίνει κανένα πανηγύρι στην περιοχή. Ο ίδιος ο επιχειρηματίας δεν συνομίλησε με κανέναν από εμάς.

Όμως εσείς δεν αλλάξατε ημερομηνία…

Όχι, αλλά ματαιώθηκαν άλλα πανηγύρια: στο Κομμάτι, στη Γριάζδανη, στο Καραλίμπι (Φανάρι), στο Βαγγαλιάτι[2] και στον Μεσοπόταμο. Το δικό μας, της Κρανιάς και του Φοινικιού[3] δεν ματαιώθηκαν. Όμως στο Φοινίκι έγινε το αντάμωμα χωρίς ανακοίνωση…

Ποιο ήταν το «πολιτιστικό» διακύβευμα της επίμαχης συναυλίας;

Στα όπισθεν καθίσματα της κερκίδας πλήρωναν 60 ευρώ, στις μπροστινές θέσεις 80 ευρώ και στο τερέν του γηπέδου 600 ευρώ το τραπέζι για 6 άτομα με φιάλη ουίσκι…

Πριν το πανηγύρι σας πραγματοποιήθηκε για το ίδιο θέμα εκπομπή από το TV Tsaousi

Πράγματι, στην εκπομπή του Ηλία Τσιάβου αποκαλύψαμε ότι δεν υπήρχε απαγόρευση, όπως διέδιδαν για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο που ήθελε να κάνει πανηγύρι στο χωριό του. Μίλησαν από το εξωτερικό παιδιά και έλεγαν πόσο αδιανόητο είναι να πηγαίνουν μια φορά στο χωριό τους το καλοκαίρι –και ειδικά για το πανηγύρι– κι αυτό να μην γίνεται εξαιτίας αυτών των παρεμβάσεων. Είπαμε ότι δεν έχουμε πρόβλημα με κανέναν επιχειρηματία, και ότι το πανηγύρι μας θα γίνει. 550 άνθρωποι χόρεψαν και γλέντησαν μέχρι το πρωί στο πανηγύρι της Νεολαίας στις 13 Αυγούστου, και με τα έσοδα αγοράσαμε και προσφέραμε στα Κέντρα Υγείας Αλύκου και Φοινίκης δύο καρδιογράφους [βλ. φωτογραφία].

Ας πούμε για τα κοινά όνειρά σας…

Με μεγάλη μας χαρά θα θέλαμε να μοιραστούμε τις δράσεις μας: εθελοντισμός, δωρεές, και έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Όνειρό μας είναι να δούμε τα χωριά μας να αναπτύσσονται και να αποκτούν τις υποδομές που χρειάζονται για να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στις επόμενες γενιές. Θέλουμε να αναδείξουμε την αξία της συνεργασίας και της προσφοράς, ώστε να δημιουργηθεί μια κοινότητα νέων με δυνατότητες εξέλιξης και προόδου. Παρά τις δυσκολίες, δουλεύουμε με πάθος για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Φιλοδοξία μας είναι να επιστρέψουμε κάποια στιγμή στον τόπο μας και να τον βρούμε όπως τον ονειρευόμαστε: γεμάτο ζωή, με νέους ανθρώπους που μένουν και δημιουργούν εκεί. Σας ευχαριστούμε που μας δίνετε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε το έργο και τα όνειρά μας μέσα από την εφημερίδα σας. Ελπίζουμε το μήνυμά μας να εμπνεύσει και άλλους, να αγαπήσουν και να στηρίξουν τον τόπο τους.

Σημείωση της στήλης:

Ήρθε ο καιρός να συγκροτείται ο βορειοηπειρωτικός χώρος, προκειμένου να πιέσει προς όλες τις κατευθύνσεις για την επιστροφή των νέων με αξιοπρεπείς προϋποθέσεις. Σήμερα περίπου 4.000 επιστήμονες διαφόρων τομέων, μετρώντας μόνο αυτούς με καταγωγή από χωριά του Δήμου Φοινικαίων, εργάζονται στη διασπορά, ενώ ο τόπος ερημώνει…

[1] Βλ. μέρος Θ΄ (φύλλο 597).
[2] Βλ. μέρος Ι΄ (φύλλο 595).
[3] Βλ. μέρος Η΄ (φύλλο 593). 


Έκκληση για κοινή εκλογική κάθοδο

Η «Συσπείρωση για τη Δημοκρατία και την Ενότητα στη Βόρειο Ήπειρο», με ένα σύνολο υπογραφών (μη Βορειοηπειρωτών), έκανε έκκληση στα δύο ελληνικά κόμματα ΚΕΑΔ και ΕΕΜΜ να αποφασίσουν την κοινή κάθοδό τους στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου 2025 στην Αλβανία*. Η έκκληση αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εγκατάλειψή τους από το ελλαδικό κράτος, και στις πιέσεις που ασκεί το αλβανικό κράτος με τη μέθοδο του «διαίρει και βασίλευε», εντείνοντας τους διχασμούς στη Βορειοηπειρωτική Κοινότητα. Καταλήγει ως εξής: «Ευελπιστούμε στις δημιουργικές δυνατότητες που έχει η βορειοηπειρωτική Κοινότητα, καθώς και σε μια ευοίωνη θέση της στο πεδίο των διεθνών ευκαιριών που παρουσιάζονται. Η προστασία των συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων του γηγενούς και ιστορικού Ελληνισμού στην Αλβανία είναι προϋπόθεση για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την ειρήνη στα Βαλκάνια».

* Βλ. το πλήρες κείμενο της έκκλησης στο μπλογκ «Οι απ’ Έδω» (oiapedw.blogspot.com, 28/11/2024). Επίσης, για τις σχετικές διεργασίες, βλ. «Πολιτικές εξελίξεις στον χώρο της Μειονότητας» (φύλλο 708) και συνέντευξη με τον Λευτέρη Νίκα (φύλλο 709).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!