Η υπόθεση της δολοφονίας στα Γλυκά Νερά αποτελεί άλλο ένα τραγικό σταθμό σε μια σειρά γυναικοκτονιών που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και μόνο για τις χρονιές 2020-21 αγγίζουν ήδη τις 12. Το κοινό όλων των περιπτώσεων, από τις πιο «γνωστές» όπως τα Γλυκά Νερά και η Μακρινίτσα έως και αυτές που πέρασαν στα ψιλά όπως η δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Λαύριο, είναι ότι πρόκειται για γυναίκες που έπεσαν νεκρές από τους νυν ή πρώην συζύγους τους. Όπως είναι λογικό, όλα αυτά αποτέλεσαν αφορμή για να φωτιστεί το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και γενικότερα της βίας κατά των γυναικών, ωστόσο όσα περιστατικά απασχόλησαν τη δημοσιότητα, εντάχθηκαν στα πλαίσια, των «ειδικών», σπάνιων και αποτρόπαιων περιστατικών, αποκρύπτοντας έτσι τις διαστάσεις του πραγματικού φαινομένου.

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της Ε.Ε., το 25% των γυναικών στην Ελλάδα έχουν υπάρξει θύματα σωματικής ή σεξουαλικής βίας, ενώ για το 19% των γυναικών υπεύθυνος είναι ο σύντροφός τους. Αντίστοιχα, τα ποσοστά της ψυχολογικής βίας σκαρφαλώνουν στο 30-39%, για περιστατικά όπως π.χ. ο εξευτελισμός της προσωπικότητας, το κλείδωμα στο σπίτι, η απειλή χρήσης βίας κ.ά. ενώ, εκείνα της σεξουαλικής παρενόχλησης κυμαίνονται στο 10-15% ανάλογα με τη μορφή της παρενοχλητικής συμπεριφοράς. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, μόλις 1 στις 3 γυναίκες γνωστοποιεί το περιστατικό και μόλις 1 στις 10 φτάνει να το καταγγείλει στην αστυνομία.

Ας έρθουμε τώρα στα νούμερα για το 2019-2020 όπως αυτά έχουν μετρηθεί και ανακοινωθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) και την ΕΛΑΣ, για το 2019 υπήρξαν 5.220 καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με το 80% περίπου να αφορούν την κακοποίηση γυναικών, ενώ το 2020 το ίδιο νούμερο ανήλθε στις 5.413 καταγγελίες. Αντίστοιχα, για το έτος 2019-20, 4.872 γυναίκες έλαβαν υποστήριξη από συμβουλευτικά κέντρα που συνεργάζονται με τη ΓΓΟΠΙΦ με 84% των καταγγελιών να αφορά ενδοοικογενειακή βία και 2% βιασμούς. Επιπλέον 8.609 κλήσεις έγιναν προς την γραμμή SOS–15900. Όπως είναι φανερό, τα νούμερα είναι τεράστια, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πόσο μικρή μερίδα των περιστατικών φτάνει να καταγραφεί σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω πηγές. Μάλιστα με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί την πιο φανερή μορφή βίας κατά των γυναικών, καθώς συνήθως είναι συστηματική και η καταγγελία της έχει ως σκοπό να βάλει ένα «φρένο» στον θύτη. Ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η κατάληξη που έχουν τα περιστατικά που καταγγέλλονται. Όπου για το 2019 από το σύνολο 4.097 περιπτώσεων που κατέληξαν στη δικαιοσύνη, καταδικάστηκαν οι 1.320 ενώ φυλακίστηκαν 79.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!