Πολλοί πολίτες, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σε εκδήλωση-συζήτηση, με θέμα τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης του νερού παγκόσμια αλλά και στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου με πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης «Κίνηση Πολιτών». Οι προσκεκλημένοι ομιλητές μετέφεραν την διεθνή, ευρωπαϊκή και ελληνική εμπειρία από τις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών ύδρευσης και τους αγώνες των κινημάτων που κατάφεραν σημαντικές νίκες με αποτέλεσμα την επανακρατικοποίηση τους και την επιστροφή της διαχείρισης των υπηρεσιών ύδρευσης στο δημόσιο.

Η Κατερίνα Γεωργιάδου, νομικός, μέλος του κινήματος SOSτε το Νερό, αναφέρθηκε εκτενώς στους αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού σε χώρες όπως η Βολιβία , η Αργεντινή, η Γερμανία και η Γαλλία. Το δημόσιο κατάφερε να ξαναπάρει στην κυριότητα του τις υπηρεσίες νερού, πληρώνοντας όμως ακριβά εξ αιτίας των μυστικών όρων στις συμβάσεις παραχώρησης που είχε συνάψει με τις πολυεθνικές του νερού και προέβλεπαν ρήτρες εγγυήσεων από το δημόσιο σε περίπτωση που δεν απέφεραν οι υπηρεσίες νερού τα κέρδη που οι ίδιες είχαν προϋπολογίσει.

Για την Ελλάδα, όπως εξήγησε η Κ. Γεωργιάδου, το λεγόμενο υπερταμείο, σκοπό έχει την ρευστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας που αναλαμβάνει να αξιοποιήσει προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το οικονομικό αποτέλεσμα. Ουσιαστικά λοιπόν πρόκειται για εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και αυτό ισχύει στην περίπτωση των μεγάλων οργανισμών ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που μέρος των μετοχών τους επιχειρείται να περάσει στην κυριότητα του υπερταμείου, παρά την απόφαση του ΣτΕ που αποφάνθηκε υπέρ της υποχρεωτικής δημόσιας κυριότητας για το 51% των μετοχών τους.

Ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, μέλος του κινήματος SOSτε το Νερό, παρουσίασε το ιστορικό της από το 2009 προσπάθειας ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, καθώς και το πώς αναπτύχθηκε ένα κίνημα (όχι μόνο τοπικό αλλά και ευρωπαϊκό), τόσο παλλαϊκό και ισχυρό που κατάφερε με την δράση του να ανατρέψει τους σχεδιασμούς για την πώληση της, με κορυφαίο σταθμό το συντριπτικό 98% «Όχι» όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού στη Θεσσαλονίκη.

Η Έμμυ Μπαξοπούλου, από το σύλλογο εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, επεσήμανε ότι με τις ρυθμίσεις του νέου θεσμικού πλαισίου για την κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού το νερό εμπορευματοποιείται –καθώς υποχρεωτικά εφαρμόζεται ενιαία, ανά την επικράτεια, μεθοδολογία υπολογισμού του κόστους που περιλαμβάνει το κόστος ευκαιρίας–, σαφώς αναφέρεται η δυνατότητα ύπαρξης ιδιωτικών δικτύων και επιβάλλεται νέο «πράσινο» χαράτσωμα, έτσι ώστε οι υποδομές στον τομέα των υδάτινων πόρων να χρηματοδοτούνται από τους χρήστες.

Από τη συζήτηση αναδείχτηκε η ανάγκη δημοσιοποίησης και δημιουργίας μετώπου από συλλογικότητες, φορείς, δήμους, που θα υποστηρίξουν δυναμικά το αίτημα για διαχείριση του νερού σαν κοινωνικό αγαθό ζωτικής σημασίας για την ζωή όλων και όχι εμπόρευμα για δημιουργία κέρδους.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!