Την ώρα που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές θα διεξάγεται το Συνέδριο «για το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας στην τροχιά του 21ου αιώνα» – εκτός αν έχετε αργήσει και έχετε αγοράσει τον Δρόμο τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Σε κάθε περίπτωση, το Συνέδριο αναμένεται να είναι ένα μεγάλο γεγονός αφού μέχρι τις παραμονές του, την Παρασκευή 17/5, είχαν γραφτεί σύνεδροι πάνω από 800 άνθρωποι, από 70 πόλεις της Ελλάδας και 20 πόλεις του εξωτερικού. Αν σε αυτά τα νούμερα προσθέσει κάποιος τις εφτά (7) θεματικές συνεδρίες και τις 37 ανακοινώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Συνέδριο, τότε εύκολα εξάγεται στο συμπέρασμα ότι το Συνέδριο θα αποτελέσει ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός τόσο από άποψη ποιότητας όσο και από συμμετοχή πολιτών που ανησυχούν για το μέλλον της χώρας μας. Όμως για αυτά θα έχουμε τον χρόνο να τα αναλύσουμε και να τα περιγράψουμε και στα επόμενα φύλλα της εφημερίδας μας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η πορεία που διανύθηκε για το Συνέδριο. Από το προηγούμενο καλοκαίρι που «έπεσε» η ιδέα για μια «Συνέλευση για το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας» μέχρι την ίδια τη διεξαγωγή του Συνεδρίου. Μια πορεία πλούσια με πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες που δείχνει το πόσο «αγγίζει» και ενδιαφέρει το ζήτημα «πού πάει ο τόπος μας».

Η ΑΡΧΗ έγινε με την πραγματοποίηση της «Συνέλευσης για το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας» στα πλαίσια του Resistance Festival 2023, σαν μια πρώτη συνάντηση – αναγνωριστική για το ζήτημα αλλά και δηλωτική των προθέσεων όσων συμμετείχαν. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 και γνώρισε επιτυχία και μαζικότητα. Η παρουσία τόσο απλών ανθρώπων όσο και σημαντικών επιστημόνων, δασκάλων, πανεπιστημιακών, ακτιβιστών σε διάφορους ευαίσθητους κοινωνικούς χώρους, καθώς και το έντονο ενδιαφέρον για όλες τις ομιλίες-τοποθετήσεις, το ιδιαίτερα θετικό κλίμα και η ευαισθησία όλων, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της πρώτης ιδιότυπης συνάντησης. Εκεί προτάθηκε και αποφασίστηκε η διεξαγωγή ενός πολιτικού και επιστημονικού συνεδρίου με θέμα το «υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας», στο οποίο να πάρουν μέρος επιστήμονες, πολιτικοί, διανοούμενοι, άνθρωποι των κινημάτων κ.λπ., όπου να παρουσιαστούν εργασίες για τα διάφορα πεδία του «υπαρξιακού ερωτήματος». Ένα πολιτικό και επιστημονικό συνέδριο που να είναι ένα γεγονός πολιτιστικό και πολιτικό, που να δείξει ότι μπορούν να συνενωθούν άνθρωποι, επιστήμονες, διανοούμενοι οι οποίοι θέλουν να αντισταθούν στην αποδόμηση, και έχουν προτάσεις και σκέψεις, που να προβάλλει την πεποίθηση ότι είναι δυνατή μια άλλη πορεία, ότι μπορεί να απαντηθεί θετικά το «υπαρξιακό ερώτημα της χώρας».

Με βάση αυτή την απόφαση, μετά από κάποια διάστημα, δημιουργήθηκε η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου ενώ παράλληλά άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά και η επιτροπή στήριξης του Συνεδρίου όπου τελικά συμμετέχουν 67 επιστήμονες, πανεπιστημιακοί, ακτιβιστές, ενεργοί πολίτες, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές κ.ά. Έτσι, σιγά-σιγά, από τις αρχές του 2024 άρχισε η προετοιμασία για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, την κατάρτιση του προγράμματος και των θεματικών συνεδριών του αλλά και οι ενέργειες για τη μεγαλύτερη δυνατή ορατότητα του Συνεδρίου στον δημόσιο χώρο και στον δημόσιο διάλογο.

Στο πλαίσιο αυτό έγιναν μια σειρά από ανοιχτές συνελεύσεις σε γειτονιές της Αθήνας αλλά και σε πόλεις της Ελλάδας –ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έγιναν συνελεύσεις στη Νίκαια, στο Γαλάτσι, στη Θεσσαλονίκη (ανατολικές και δυτικές συνοικίες), στην Πάτρα, στην Καβάλα κ.α.– όπου συμμετείχαν δεκάδες πολίτες με στόχο την ενεργή εμπλοκή κομματιών της κοινωνίας στην διαδικασία του Συνεδρίου. Επίσης έγιναν αρκετές παρεμβάσεις σε ΜΜΕ, τόσο της Αθήνας όσο και της περιφέρειας, που στόχο είχαν το να γίνει γνωστό το Συνέδριο στο ευρύτερο κοινό. Ακόμα η οργανωτική επιτροπή του Συνέδριο οργάνωσε εφτά (7) διαδικτυακές πολικές εκπομπές με σκοπό να παρουσιαστούν οι στόχοι του Συνεδρίου αλλά και τα βασικά πολιτικά θέματα που θα το απασχολήσουν – και αυτές μπορείτε να τις βρείτε στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτές τις εκπομπές τις παρακολούθησαν μερικές χιλιάδες πολίτες ενώ δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι στην ιστοσελίδα (yparxiakoellada.gr) δημοσιεύτηκαν δεκάδες άρθρα σχετικά με τα ζητήματα που θίγονται από το Συνέδριο και έτυχαν και αυτά μεγάλης αναγνωσιμότητας.

Ξεχωριστή δραστηριότητα στην πορεία προς το Συνέδριο αποτέλεσε η εκδρομή στη Βόρεια Εύβοια που με αυτή την πρωτοβουλία της η οργανωτική επιτροπή προσπάθησε να αναδείξει ότι μόνο τα προβλήματα της περιοχής μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 αλλά και τους αγώνες των κατοίκων ενάντια στην απαξίωση του τόπου τους.

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία των προετοιμασιών προς το Συνέδριο είχαμε την οριστική κατάρτιση του προγράμματος (μπορείτε να το βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση yparxiakoellada.gr) και τις ετοιμασίες για την ομαλή διεξαγωγή του γεγονότος από τις διάφορες ομάδες φίλων και συνέδρων (γραμματείας, υποδοχής, οικονομικού, διαμόρφωσης του χώρου, τηλεοπτικής κάλυψης και αναμετάδοσης, υλικού, επικοινωνίας κ.ο.κ.).

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι μέσα σε εφτά (7) περίπου μήνες προετοιμασιών του Συνεδρίου οργανώθηκαν μια σειρά από δραστηριότητες που ξέφυγαν από το στενό πλαίσιο της συζήτησης και έγινε προσπάθεια να δοθεί χώρος και χρόνος τόσο σε πολίτες που αγωνιούν για τον τόπο τους αλλά και σε απόψεις που θέλουν να συνεισφέρουν στο να απαντηθεί θετικά το «υπαρξιακό πρόβλημα» της Ελλάδας.

Ν.Τ.


Πώς μπορώ να παρακολουθήσω διαδικτυακά;

Υπάρχει η δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης / συμμετοχής στις διαδικασίες του συνεδρίου. Για τον λόγο αυτό θα υπάρχουν δύο ζωντανές μεταδόσεις στο κανάλι του Συνεδρίου στο youtube (μία για κάθε μέρα) που θα μεταδίδουν τις εργασίες του συνεδρίου σε ζωντανή ροή. Το κανάλι του Συνεδρίου στο YouTube είναι: Συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας (@yparxiako_ellada) ενώ το λινκ για την πρώτη μέρα είναι το www.youtube.com/watch?v=kP0rEwSKLTI ενώ για τη δεύτερη μέρα είναι www.youtube.com/watch?v=ATz84Jgkl9Y. Επίσης θα μπορείτε να παρακολουθήσετε το Συνέδριο και από το facebook μέσω της σελίδας: Το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας στην τροχιά του 21ου αιώνα (www.facebook.com/profile.php?id=61556216188077) αλλά και μέσω της ιστοσελίδας του Συνεδρίου: yparxiakoellada.gr.

Σε όσους και όσες έχουν εγγραφεί σύνεδροι θα σταλεί e-mail και σύνδεσμοι google meet, για όποιον/α σύνεδρο επιθυμεί να παρέμβει προφορικά στη συζήτηση κάποιας θεματικής. Υπενθυμίζουμε ότι ο χρόνος των παρεμβάσεων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 4 λεπτά. Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής γραπτών ερωτήσεων τόσο στα σχόλια της ζωντανής ροής, όσο και στο παρόν mail. Προτείνουμε για τεχνικούς λόγους, όποιος δεν επιθυμεί να παρέμβει προφορικά, να επιλέξει την μετάδοση από το youtube, και όχι την συμμετοχή στην τηλεδιάσκεψη του google meet, για να μην επιβαρύνεται το σύστημα.

Επίσης στην ιστοσελίδα yparxiakoellada.gr θα βρείτε και το πρόγραμμα του Συνεδρίου για να παρακολουθήσετε όποια θεματική συνεδρία σας ενδιαφέρει. 

 Πού διεξάγετε το Συνέδριο
Το Συνέδριο διεξάγετε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, 11635, Αθήνα, στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» και στην Αίθουσα Σεμιναρίων. Το κτίριο διαθέτει δύο εισόδους: η μία βρίσκεται επί της Βασιλέως Κωνσταντίνου (αριθ. 48) και η δεύτερη από την πλευρά της Βασιλέως Γεωργίου.
Προσέλευση: 10:00 – Έναρξη: 10:30 ακριβώς

Επικοινωνία:
Μαρία Μαγγιώρου: [email protected]
Τάσος Βαρούνης: [email protected]
Κώστας Δημητριάδης: [email protected]

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!