Το «μικρό Ιράκ της Γαλλίας»

Του Γιώργου Τσίπρα.

«Αν και η Ακτή Ελεφαντοστού (Α.Ε.) διαθέτει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στη Γαλλία, ο υπουργός Άμυνας Αμάνι Ν’ Γκενσάν ξεκαθάρισε χθες από το Γιαμουσούκρο ότι οποιαδήποτε απόφαση στρατιωτικής επέμβασης στη Γαλλία θα πρέπει να ληφθεί από τον ΟΗΕ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση». Το απόσπασμα από την Καθημερινή είναι ακατανόητο απλώς γιατί ανταλλάξαμε τη Γαλλία με την Α.Ε., τον Αλέν Ζιπέ με τον ομόλογό του, το Παρίσι με το Γιαμουσούκρο, και την Αφρικανική Ένωση με την Ευρωπαϊκή.

Αν αποκαταστήσουμε τις λέξεις το απόσπασμα θα γίνει κατανοητό, αλλά αυτό δεν θα κάνει λιγότερο εξωφρενικό τον διαρκή ξένο παρεμβατισμό κι επεμβατισμό που επικρατεί σε όλη την υποσαχάρια ζώνη της Αφρικανικής Ηπείρου. Για τα διεθνή ΜΜΕ και τους εγχώριους παπαγάλους («εμείς απλώς αναμεταδίδουμε») ο μόνος τρόπος να παρακαμφθεί αυτή η εξωφρενικότητα είναι η μέθοδος της «αφασίας».
Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή (που ελέγχεται από την αντιπολίτευση), ο πρόεδρος Γκμπάγκμπο έχασε το δεύτερο γύρο των εκλογών στα τέλη Νοέμβρη. Ο Γκμπάγκμπο, σε συνέντευξή του στη Φιγκαρό, κατηγόρησε τις πρεσβείες ΗΠΑ και Γαλλίας ότι άσκησαν πιέσεις σε μέλη της Εκλογικής Επιτροπής και αρνείται να παραδώσει. Ζήτησε από τον ΟΗΕ και τη Γαλλία να αποσύρουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις από τη χώρα, γιατί υποστηρίζουν ανοιχτά την αντιπολίτευση. Η μεν Γαλλία, δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει ή μάλλον απάντησε εμμέσως με την παραπάνω δήλωση του Αλέν Ζιπέ, ότι δηλαδή η Γαλλία αναμένει το πράσινο φως για να επέμβει στρατιωτικά επισήμως   κι ανοιχτά (και για πολλοστή φορά)… Ο δε εκπρόσωπος του ΟΗΕ, σε πιο κομψό ρυθμό, απέρριψε το αίτημα του Γκμπάγκμπο, δήλωσε πως δεν επιθυμεί αναμέτρηση με τις κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά οι κυανόκρανοι «είναι έτοιμοι για όλα»(!) και θα συνεχίσουν τις… περιπολίες τους στη χώρα(!). Οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ ελέγχουν την περιοχή με τα ξενοδοχεία στο Αμπιτζάν, τη μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι της Α.Ε., όπου και φιλοξενούν υπό την προστασία τους τον αντίπαλο του Γκμπάγκμπο, Ουατάρα, και διαμαρτύρονται γιατί ο κυβερνητικός στρατός τους φέρνει εμπόδια να «περιπολούν» ελεύθερα σε όλη τη χώρα…
Η Α.Ε. είναι η πλέον τυπική περίπτωση αυτού που η Κίνα της εποχής του Μάο αποκαλούσε νεοαποικισμό. Ουσιαστικά προτεκτοράτο της Γαλλίας με την κήρυξη της τυπικής Ανεξαρτησίας της το 1960, από τις μεγαλύτερες παραγωγούς στον κόσμο σε καφέ, κακάο και φοινικέλαιο, το Παρίσι διατηρεί εδώ ακόμη την πολυπληθέστερη στρατιωτική του βάση στην Αφρική, με ενεργό και διαρκή ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας. Από τις αρχές της δεκαετίας η Γαλλία περνά σε μια στρατιωτική αναδίπλωση στην Ήπειρο κι απόπειρα να καλύψει το έλλειμμα με λιγότερη αντιπαράθεση και μεγαλύτερη συνεργασία με τις ΗΠΑ, που επιταχύνεται επί Σαρκοζί. Παλιότερα, οι ΗΠΑ έκαναν νύξεις για γαλλικές «δυνάμεις κατοχής» και το αμερικανικό CBS το 2004 (15/11) μιλά για το «μικρό Ιράκ της Γαλλίας» (εμφανώς σε αντίποινα για τη στάση της Γαλλίας στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ), όταν οι Γάλλοι βομβαρδίζουν τα αεροδρόμια κι εκμηδενίζουν την πολεμική αεροπορία της χώρας σε δικά τους αντίποινα για το θάνατο εννέα Γάλλων στρατιωτών σε κατά τα άλλα «εμφύλιες» συγκρούσεις. ΗΠΑ και Γαλλία φαίνεται να τα βρίσκουν από τα μέσα της δεκαετίας, όπως αποτυπώνεται στη συγκυβέρνηση Γκμπάγκμπο και των αντάρτικων Νέων Δυνάμεων καθώς και στις κοινές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Α.Ε., αποφάσεις όπου Κίνα και Ρωσία από ευγένεια δεν αναμειγνύονται στα εσωτερικά μιας γαλλοαμερικανικής υπόθεσης…
Τα ΜΜΕ αναφέρουν, συχνά πυκνά, ότι ο Γκμπάγκμπο κυβερνά από το 2000, αλλά ξεχνούν συνήθως να πληροφορήσουν το κοινό ότι από το 2005 που είχε λήξει η θητεία του κυβερνά ελέω αποφάσεων του Σ.Α. του ΟΗΕ, που του επέτρεψαν να παραμείνει στην εξουσία. Τώρα πλέον ο Ουατάρα φαίνεται να είναι ο νέος συμβιβασμός Γαλλίας και ΗΠΑ και ο πρώην εκλεκτός Γκμπάγκμπο γίνεται αίφνης ο κακός των διεθνών ΜΜΕ.
Θα κατεβάσει κι άλλο τις ήδη πεσμένες τιμές σε καφέ, κακάο κι άλλες πρώτες ύλες ο Ουατάρα; Ποιος ξέρει… Πάντως ο άνθρωπος είναι στέλεχος του ΔΝΤ κι αμερικανοσπουδαγμένος – αυτό κι αν δεν αναφέρθηκε καθόλου στα ΜΜΕ.Αναφέρεται, επίσης, ότι σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες οι χιλιάδες πρόσφυγες από τις συγκρούσεις που μαίνονται στη χώρα μετά τις εκλογές «εμποδίζονται από στοιχεία των Νέων Δυνάμεων» της αντιπολίτευσης και… τελεία! Ακατανόητο; Τι σημαίνει «εμποδίζονται» και πώς γίνεται η αντιπολίτευση να εμποδίζει τους πρόσφυγες από την κυβερνητική βία; Θα στείλει μήπως ο ΟΗΕ κυανόκρανους ενάντια στις Νέες Δυνάμεις; Θα κάνει μήπως κάτι για αυτό η «Διεθνής Αμνηστία Δυτικής Αφρικής», που είναι κατά τα άλλα λαλίστατη και απευθύνει απελπισμένες εκκλήσεις για διεθνή επέμβαση εναντίον του Γκμπάγκμπο;
Είπαμε, αφασία… Αρκεί το εξωφρενικό να μοιάζει φυσιολογικό και να διατηρείται ανέπαφη η διαρκής ξένη επικυριαρχία στην ταλαίπωρη Αφρική.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!