Δεν πέρασε ούτε βδομάδα από τους πανηγυρισμούς της δυτικής συμμαχίας για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και η Άγκυρα δοκιμάζει, για άλλη μια φορά, τα κατώτατα όρια εξευτελισμού των «δημοκρατικών αρχών» και της δήθεν ευαισθησίας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα του δυτικού κόσμου. Με επιστολή της στις κυβερνήσεις της Φιλανδίας και της Σουηδίας επικαιροποιεί παλαιότερο αίτημα για άμεση έκδοση δεκάδων Κούρδων αγωνιστών εξόριστων στις δύο χώρες προσθέτοντας τώρα και μερικούς ακόμα «τρομοκράτες» οπαδούς του Γκιουλέν. Τον αίτημα συνοδεύεται με την υπενθύμιση ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες υποχρεούνται να συμμορφωθούν άμεσα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν με την Τουρκία για την άρση του βέτο ένταξης τους στο ΝΑΤΟ και την απειλή της μη προώθησης των αποφάσεων της συνόδου στην τουρκική βουλή για επικύρωση και άρα ματαίωση των αποφάσεων της Μαδρίτης.
Στην Αθήνα αυτά είναι «ψιλά γράμματα». Όπως «ψιλά γράμματα» είναι και το δημόσιο «ευχαριστώ» των ΗΠΑ για την απόφαση της Τουρκίας να άρει τις επιφυλάξεις της για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και οι άλλες, λιγότερο γνωστές, παραχωρήσεις προς την Τουρκία πέρα από τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου να ξεμπλοκάρει την πώληση και την αναβάθμιση των F-16 στο καθεστώς Ερντογάν.
Άλλωστε η εμμονική προσκόλληση στην πολιτική του «αξιόπιστου και δεδομένου εταίρου» συνεχίζει να βλέπει «θριάμβους» εκεί που δυναμώνουν οι πιο επικίνδυνες τάσεις.
Ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης επιμένει ότι «σαφώς ο πρόεδρος Μπάιντεν έθεσε το πλαίσιο: Ασφάλεια-Ειρήνη-Ηρεμία στο Αιγαίο. Εάν αυτό δεν χαρακτηρίζεται ως μία πολιτική οδηγία προς την Τουρκία για ήρεμα νερά στο Αιγαίο, οποιαδήποτε άλλη ανάγνωση είναι εκτός πραγματικότητας».
Σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθούν οι ετήσιες εκδηλώσεις εορτασμού της τουρκικής εισβολής στην κατεχόμενη Κύπρο. Ο φιλοκυβερνητικός τύπος της Τουρκίας προϊδεάζει, καθ’ υπόδειξη ως συνήθως, ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με το νέο εποικισμό της Αμμοχώστου έως και δηλώσεις για μελλοντική προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία
Ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη τα εύλογα ερωτηματικά σχετικά με την ειλικρίνεια των προθέσεων των ΗΠΑ απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία μπροστά στις κολοσσιαίες γεωπολιτικές αναστατώσεις που συντελούνται μπροστά στα μάτια και ας παραβλέψουμε ακόμα και το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να μην είναι σε θέση να επιβάλλουν τη θέση τους στην Άγκυρα. Ας δούμε όμως αυτές τις «εκτός πραγματικότητας αναγνώσεις» στις προθέσεις της Τουρκίας στη μετά Μαδρίτη εποχή:
- Σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθούν οι ετήσιες εκδηλώσεις εορτασμού της τουρκικής εισβολής στην κατεχόμενη Κύπρο. Ο φιλοκυβερνητικός τύπος της Τουρκίας προϊδεάζει, καθ’ υπόδειξη ως συνήθως, ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με το νέο εποικισμό της Αμμοχώστου έως και δηλώσεις για μελλοντική προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία. Η ελληνική και κυπριακή πολιτική ελίτ δεν θέλει να δει ούτε να αντιδράσει στα σχετικά σενάρια. Μια κατόπιν εορτής «αντίδραση» για τα μάτια δεν θα έχει κανένα απολύτως νόημα.
- Ανεξάρτητα από το αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω τουρκικοί σχεδιασμοί είναι βέβαιο ότι το νέο υπερσύγχρονο τουρκικό γεωτρύπανο ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες του και είναι έτοιμο να αποπλεύσει για έρευνες εντός των «ορίων της Γαλάζιας Πατρίδας», σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας. Είναι άγνωστο για την ώρα αν ο τελικός στόχος θα είναι η κυπριακή ΑΟΖ ή κάποιο σημείο εντός της ζώνης που προβλέπει το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.
- Ενώ συνεχίζονται οι καθημερινές παραβιάσεις και υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο η Άγκυρα εξέδωσε ναυτική οδηγία που δεσμεύει για στρατιωτικές ασκήσεις περιοχή μεταξύ Σκύρου και Ψαρών, στην καρδιά του Αιγαίου για ολόκληρο τον Αύγουστο. Με τον τρόπο αυτό διχοτομείται το Αιγαίο και εμποδίζονται οι επιβατικές πτήσεις. Η επίσημη Ελλάδα περιορίστηκε σε διαμαρτυρίες.
- Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας του Αιγαίου και οι απειλές για ναυτικό αποκλεισμό ή κατάληψη ελληνικού νησιού αποτελούν πια καθημερινό σημείο προεκλογικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης Ερντογάν και Κεμαλιστών. Η καλλιέργεια εφησυχασμού ότι η δήθεν η τουρκική επιθετική ρητορική υπαγορεύεται από την προεκλογική αντιπαράθεση στην Τουρκία μπορεί πια να μεταστραφεί σε πραγματική απειλή ακριβώς για αυτό το λόγο. Άλλωστε το σύνολο του επίσημου πολιτικού κόσμου της Τουρκίας υπερθεματίζει τις επεκτατικές της βλέψεις.
- Στη μετά Μαδρίτη εποχή η Τουρκία πρωτοστατεί στις προωθήσεις μεταναστών και προσφύγων από Έβρο και Αιγαίο. Ακόμα κατηγορεί την Ελλάδα, όπως στη πρόσφατη συνάντηση Ερντογάν-Ντράγκι, ότι με τη στάση της στο προσφυγικό αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη. Ταυτόχρονα ανανεώνει και επεκτείνει συμφωνίες για αγορά και συμπαραγωγές οπλικών συστημάτων με τις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Απέναντι σε αυτά τα πεισματάρικα γεγονότα η πολιτική ελίτ της Αθήνας σιωπά. Εναποθέτει τις ελπίδες της στον συμμαχικό παράγοντα και παρακολουθεί εναγωνίως τις αντιπαραθέσεις των γερουσιαστών των ΗΠΑ σχετικά με την εξαγορά των F-16. Στην πραγματικότητα έχει αντικαταστήσει κάθε δυνατότητα της εξωτερικής πολιτικής με τις τακτικές και τις αντιπαραθέσεις των διαφόρων λόμπι των ΗΠΑ. Βλέπεται αξιόπιστος σύμμαχος σημαίνει και αντιγραφή της αμερικάνικης πολιτικής…