… όμως τα δισ. οδηγούν στην καταστροφή

Ενώ ήδη εισέρρευσαν στα ταμεία του κράτους τα 34,3 δισ. της δόσης των δανείων που χορηγεί η τρόικα στη χώρα, κι ενώ συνεχίζονται οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την τάχα μεγάλη επιτυχία, είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσουμε το πού οδηγεί αυτή η διαδικασία.
Η συγκυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έτσι η χώρα παραμένει ζωντανή, ενώ επιχειρεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει ένα κλίμα ότι μέσα στο 2013 αρχίζει η ανάκαμψη. Επιδιώκουν να κάμψουν το αντιμνημονιακό φρόνημα του ελληνικού λαού πουλώντας ελπίδα και κερδίζοντας ανοχή, ότι όπου να ‘ναι βγαίνουμε από το τούνελ. Ο πραγματικός τους στόχος όμως είναι άμεσα να κλείσουν το κεφάλαιο Μνημόνιο 3, το οποίο έχει σοβαρές εκκρεμότητες, με κυριότερη την κύρωση από τη Βουλή των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, που πέρασαν «εν κρυπτώ» από την ελληνική κοινή γνώμη, μετά το πολυνομοσχέδιο της 7ης Νοεμβρίου.
Θυμίζουμε ότι εκείνο το πακέτο μέτρων πέρασε από τη Βουλή με την οριακή πλειοψηφία των 153 βουλευτών. Και σκόπιμα δεν περιείχε τις πλέον κρίσιμες διατάξεις, οι οποίες «πέρασαν» σε επόμενη φάση με σειρά από ΠΝΠ. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι δύο. Κατ’ αρχήν η ΠΝΠ της 18ης Νοεμβρίου 2012, με την οποία θεσμοθετούνται: α) η αυτόματη μεταφορά στον ειδικό Λογαριασμό αποπληρωμής των δανείων, των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις και των πρωτογενών πλεονασμάτων του Προϋπολογισμού και β) ο μηχανισμός «αυτόματης διόρθωσης», δηλαδή η -χωρίς καν την έγκριση της Βουλής- περικοπή δαπανών του κράτους σε περίπτωση αστοχίας του Προϋπολογισμού.
Εξίσου σημαντική και η ΠΝΠ της 12ης Δεκεμβρίου 2012 με την οποία κυρώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η νέα Δανειακή Σύμβαση (τροποποίηση της υπάρχουσας), με την οποία τυπικά η Ελλάδα μπαίνει σε καθεστώς «κατάσχεσης», καθώς καθορίζεται ότι «Ούτε το δικαιούχο κράτος-μέλος, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος ούτε κανένα από τα αντίστοιχα περιουσιακά τους στοιχεία εξαιρούνται, λόγω εθνικής κυριαρχίας ή για άλλο λόγο, της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης, -πριν ή μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης- ή εκτέλεσης σε σχέση με οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή διαδικασία σχετικά με τη Σύμβαση Τροποποίησης».
Είναι, λοιπόν, σαφής η μεθόδευση της συγκυβέρνησης Σαμαρά, καθώς για να ολοκληρωθεί το Μνημόνιο 3 υπάρχει μια… λεπτομέρεια: οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου πρέπει να κυρωθούν από τη Βουλή εντός 3 μηνών, αλλιώς παύουν να ισχύουν. Εάν αυτές οι ρυθμίσεις είχαν έρθει στη Βουλή μαζί με το πολυνομοσχέδιο της 7ης Νοέμβρη, πριν εγκριθεί η δόση, είναι βέβαιο ότι θα είχε εξανεμιστεί ακόμη και εκείνη η εύθραυστη πλειοψηφία των 153 βουλευτών. Σήμερα, η τρικομματική συγκυβέρνηση ελπίζει ότι, έχοντας εισπράξει τη δόση, θα μπορέσει να περάσει αυτές τις προδοτικές ΠΝΠ από τη Βουλή, συσκοτίζοντας το πραγματικό περιεχόμενό τους, τη μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο υπό τον απόλυτο έλεγχο της τρόικας. Γι’ αυτό οι τηλεοπτικοί πανηγυρισμοί θα συνεχίζονται και η καλλιέργεια φρούδων ελπίδων θα εντείνεται, την ώρα που από 1ης Γενάρη θα πετσοκόβονται συντάξεις και μισθοί, ενώ θα εγκαθίστανται οι μνημονιακές επιτροπές εποπτείας για την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Ας κάνουμε ταμείο
Η Αριστερά χρειάζεται να ενημερώσει το λαό και να αποκαλύψει την αθλιότητα της τροϊκανής διακυβέρνησης. Η Αριστερά οφείλει να αποδομήσει το μνημονιακό εμπόριο ελπίδας, μην επιτρέποντας να καλλιεργηθεί καμιά προσμονή από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά.
Χρειάζεται να αναδειχθεί ότι την ίδια ώρα που η κοινωνία βυθίζεται στον κατοχικό χειμώνα, σχεδόν ολόκληρη η δόση επιστρέφει στους ίδιους τους δανειστές. Συγκεκριμένα: 17 δισ. στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους, 11,5 δισ. για την επαναγορά χρέους, 5 δισ. για τα έντοκα γραμμάτια που λήγουν το προσεχές διάστημα. Υπολείπεται ένα ποσό σαφώς λιγότερο του 1 δισ., το οποίο θα κατευθυνθεί προς τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι έτυχε μεγαλειώδους προβολής από τα συστημικά ΜΜΕ η πληρωμή 40 εκατ. ευρώ για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων -μόλις το ένα χιλιοστό της δόσης. Μα και από τα υπόλοιπα χρήματα, 18 δισ. περίπου, που θα δοθούν από την τρόικα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, το πολύ μεγάλο μέρος θα πάει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο ίδιος δε ο διαβόητος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, ξεκαθάρισε ήδη ότι τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τα οποία βαρύνουν το δημόσιο χρέος και το λαό, θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των κεφαλαιακών δεικτών κι όχι για δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Δηλαδή στην αγορά θα καταλήξουν… μηδέν ευρώ.
Ως προς την περιώνυμη ανάκαμψη, που κατά τον Α. Σαμαρά θα έρθει από τα μέσα του 2013, μόνο οι συνειδητά συνυπεύθυνοι της μνημονιακής καταστροφής δικαιούνται να την αναμένουν. Διότι είναι γνωστό και υπογραμμένο ότι εκτός από τα 9 δισ. περικοπών του 2013, επίκεινται επιπρόσθετα 4 δισ. περικοπές το 2014. Κι αυτά είναι τα ήδη ψηφισμένα από τη Βουλή. Σε λίγες εβδομάδες -αφού ολοκληρωθεί η κύρωση του Μνημονίου 3- θα αρχίσουν να έρχονται τα νέα πακέτα, γιατί τότε θα «ανακαλυφθεί» ότι η ύφεση του 2012 ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου, γιατί «τελικά» υστέρησαν τα έσοδα και λοιπά γνωστά από το παρελθόν.
Η αλήθεια που πρέπει να αναδειχθεί είναι ότι παίρνοντας μια ακόμη δόση, κάναμε ένα ακόμη βήμα προς την κοινωνική και εθνική καταστροφή. Γίναμε ένα προτεκτοράτο υπό κατάσχεση. Η Αριστερά οφείλει και ο λαός μπορεί να μην επιτρέψει στην τρόικα και στον εκλεκτό της κ. Σαμαρά τη συνέχιση αυτής της πορείας.

Χρίστος Καραμάνος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!