Η τουρκική διπλωματία με το πρόσφατο ταξίδι του Μ. Τσαβούσογλου στην Ελλάδα έδειξε την ευλυγισία της. Η Τουρκία παίρνει την εικόνα που θέλει (διαλόγου, θετική ατζέντα, εναγκαλισμοί) για να τα χρησιμοποιήσει σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ, ενώ από την άλλη σε αποκλειστική συνέντευξη του Μ. Τσαβούσογλου στο Βήμα της Κυριακής θέτει ξεκάθαρα όλους τους τουρκικούς όρους. Ακόμα ο Τούρκος ΥΠΕΞ πραγματοποιεί την «ιδιωτική επίσκεψη» στη Θράκη πριν τις συνομιλίες στην Αθήνα όπου τονίζει την τουρκική διάσταση στην περιοχή. Τέλος όταν επιστρέφει στην Τουρκία μεταβαίνει αμέσως στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, παρουσία του Ερντογάν, και ενημερώνει ό,τι συζητήθηκε στην Αθήνα.

Δύο ήταν τα θέματα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στη Τουρκία όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε: «Η αντίδραση στην παράνομη κατοχή του Ισραήλ της Παλαιστίνης» και «η αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών της Ελλάδας σε Αιγαίο-Μεσόγειο για τις οποίες η Τουρκία θα διατηρήσει το δικαίωμα της αυτοάμυνας».

Για το Κυπριακό εκβιάζει με τη λύση των δύο κρατών: «Η Τουρκία θα υποστηρίξει αποφασιστικά την κυρίαρχη, ισότιμη και ανεξάρτητη προσέγγιση λύσης δύο κρατών για να εξασφαλίσει την τελική διευθέτηση του Κυπριακού. Για το σκοπό αυτό, έχει δηλωθεί ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα είδη μέτρα με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του τουρκοκυπριακού λαού».

Η Τουρκία επιμένει σε έναν διάλογο «χωρίς όρους και προϋποθέσεις» αλλά τώρα εμφανίζεται να μην είναι αντίθετη και για ένα συνυποσχετικό στο οποίο όμως θα αναφέρονται οι «γκρίζες ζώνες», η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και άλλες διεκδικήσεις της Τουρκίας. Έτσι ίσως ανοίξει ο δρόμος για τη Χάγη

Στη συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής ο Μ Τσαβούσογλου ήταν σαφής: «Η Ελλάδα πρέπει να αποφεύγει να χρησιμοποιεί την Ε.Ε. ως χαρτί εναντίον της Τουρκίας και να υιοθετήσει το θετικό μομέντουμ που υπάρχει. Τα ζητήματα που περιμένουν λύση δεν μπορεί να τα λύσει η Ε.Ε., μόνο η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να τα λύσουν.»

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων απέναντι στις μονομερείς και μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας και των Ρωμιοκυπρίων» και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία τόνισε: «Πρέπει να επαναλάβω ότι είναι λάθος ο υπολογισμός της Ελλάδας να σκέφτεται ότι η Τουρκία θα περιοριστεί μόνο στις ακτές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου».

Η Τουρκία επιμένει σε έναν διάλογο «χωρίς όρους και προϋποθέσεις» αλλά τώρα εμφανίζεται να μην είναι αντίθετη και για ένα συνυποσχετικό στο οποίο όμως θα αναφέρονται οι «γκρίζες ζώνες», η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και άλλες διεκδικήσεις της Τουρκίας. Έτσι ίσως ανοίξει ο δρόμος για τη Χάγη.

Το όλο κλίμα στην Αθήνα έμοιαζε ότι υπάρχει η διάθεση να γίνουν αποδεκτά ορισμένα πράγματα για να ανοίξει ο δρόμος προς τη Χάγη και συγχρόνως να γίνεται κάποιο ποντάρισμα στην όποια πίεση θα ασκηθεί από τον Αμερικάνο πρόεδρο Μπάιντεν στην Τουρκία. Τα όσα λέγονται για δημόσια χρήση (ότι τάχα μία είναι η διαφορά και μόνο αυτή συζητάμε) είναι ήδη ξεπερασμένα και δεν πρόκειται να τηρηθεί. Θα προβάλλεται τάχα για διαπραγματευτικούς λόγους, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι έχουν βγει χάρτες, έχουν δρομολογηθεί συμφωνίες (π.χ. με Λιβύη), γίνονται έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα χωρίς αντιδράσεις και ότι το Καστελόριζο παραμένει εκτεθειμένο.

Το ΝΑΤΟ δεν αφήνει ούτε μια ευκαιρία να περάσει χωρίς να τονίσει ότι είναι υπέρ του διαλόγου των δύο μελών του και βεβαίως ότι δεν ανακατεύεται σε τέτοιες διενέξεις.

Η Ε.Ε. και ειδικά η Γερμανία θεωρούν προτεραιότητα τον κατευνασμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάση θυσία και την αύξηση των χρηματοδοτήσεων της Ε.Ε. προς την Άγκυρα για το μεταναστευτικό. Άλλωστε συνεργάζονται στενά Κομισιόν, Γερμανία και Τουρκία για τη νέα συμφωνία για το Μεταναστευτικό. Την ίδια στιγμή η Γερμανία δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για τη στάση της Αθήνας σε αυτά τα ζητήματα, για τα εξοπλιστικά και για την ελληνική στροφή προς τις ΗΠΑ. Κανένας λοιπόν δεν παραξενεύεται που η Γερμανία αποκλείει ξανά την Ελλάδα από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη στις 23 Ιουνίου. Η Γερμανία, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, δεν επιδιώκει μια σύντομη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Λιβύη. Ο γερμανοτουρκικός άξονας ήταν και είναι προτεραιότητά της.

Τσίπρας-ΣΥΡΙΖΑ ευθυγραμμίζονται κι αυτοί

Σε πρόσφατη συνέντευξη ο Τσίπρας δήλωσε: «η προοπτική της Χάγης είναι η μόνη προοπτική που μπορώ εγώ να δω ότι μπορεί να ωφελήσει τη χώρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα». Προσθέτοντας μάλιστα ότι «αν η κυβέρνηση το αποφασίσει, έχω αποδείξει ότι στην εξωτερική πολιτική κινούμαι στη βάση αρχών και όχι του μικροκομματικού συμφέροντος». Πρόκειται για μια ολική προσχώρηση στο «κόμμα της Χάγης».

Μάλιστα για να φανεί και νατοϊκότερος των πάντων με βάση τις δυσκολίες που έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να κυρώσει μόνη της τις συμφωνίες με τη «Βόρεια Μακεδονία» στη Βουλή πρόσθεσε ότι «ακριβώς επειδή έχει εσωτερικές αντιφάσεις τεράστιες, δε μπορεί να φέρει στη Βουλή την κύρωση των τριών μνημονίων που είναι προς όφελος της χώρας, για να ελέγχει η Πολεμική Αεροπορία το FIR της Βόρειας Μακεδονίας».

Έτσι κι αλλιώς τα θέματα αυτά, τα εθνικά, θα αποτελέσουν κεντρικά ζητήματα –που φανερά ή υπό πιέσεις και υπογείως– που θα δημιουργήσουν τετελεσμένα και εξελίξεις και θα σημαδέψουν και τον πολιτικό κόσμο. Ο αναδασμός θα φέρει τραντάγματα…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!