Ρωγμές στη σκληρή γραμμή του υπουργείου σχετικά με την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, φέρνει η σταδιακή κατάρρευση του ΕΣΥ υπό το βάρος του νέου πανδημικού κύματος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στις αρχές του μήνα, η αναπληρώτρια υπουργός κ. Μίνα Γκάγκα φαίνεται να πρότεινε την επιστροφή των υγειονομικών ώστε να καλυφθούν άμεσα τα επείγοντα κενά, με την προϋπόθεση των δύο αρνητικών τεστ την εβδομάδα. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε, με την υπουργό να επανέρχεται στην κυβερνητική γραμμή, καλώντας τους υγειονομικούς να δεχτούν τα κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση και να εμβολιαστούν ώστε να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο δεν βγαίνει. Στην πράξη, ακόμη και αυτό το μικρό όπως λένε ποσοστό εργαζομένων που τέθηκε σε αναστολή είναι υπεραπαραίτητο για το ΕΣΥ, και όσες αλχημείες και να κάνουν (συμβάσεις με απρόθυμους ιδιώτες, πρακτική άσκηση ανειδίκευτων απόφοιτων ιατρικής κ.ά.) το κενό δεν καλύπτεται.
Διακομματική εργαλειοποίηση
Την μη ύπαρξη ερευνών που να αποδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται μεταξύ των αστυνομικών, επικαλέστηκε ο υπουργός Επικρατείας κ. Σκέρτσος για να δικαιολογήσει την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και τις αναστολές στους υγειονομικούς και όχι σε άλλους προς το παρόν κλάδους. Κυβερνητική εργαλειοποίηση που δεν θέλει να τα σπάσει με έναν από τους βασικούς πυλώνες της διακυβέρνησής της, τα σώματα ασφαλείας.
Η αντιπολίτευση από την πλευρά της, εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί τα μέτρα απέναντι στους ανεμβολίαστους δεν επεκτείνονται και στους παπάδες και τους αστυνομικούς («μήπως γιατί αυτοί είναι η εκλογική πελατεία της ΝΔ» αναρωτιούνται βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αριστερά προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα;). Εκ του ασφαλούς αντιπολιτευτική εργαλειοποίηση της πανδημίας, από αυτούς που αποδέχονται το καθεστώς που χτίζεται και μένουν στο μικροπολιτικό τζαρτζάρισμα με την κυβέρνηση.
Στην πραγματική ζωή όμως, ενόσω κυβέρνηση και ατύπως συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, παράγουν αντιπαραθέσεις αυτού του επιπέδου, ένα πολυπλόκαμο απαρτχάιντ με υγειονομικό μανδύα χτίζεται καθημερινά, ξεκινώντας από τους ανεμβολίαστους και επεκτεινόμενο σε ολοένα και περισσότερους. Απέναντι σε αυτό αναζητούνται δρόμοι αντίστασης και εναλλακτικές που δεν θα έρθουν μέσα από το υπαρκτό πολιτικό σύστημα.
Ο ξεχασμένος όρκος του Ιπποκράτη
Επιστήμονες, γιατροί, καθηγητές, έχουν κατακλείσει τη δημόσια σφαίρα. Δεν μιλάμε εδώ για τους ξεχασμένους ήρωες που δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία, αλλά για τους άλλους, που έχουν πιάσει στασίδι στα πάνελ των καναλιών και έχουν βασικό ρόλο στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αυτούς που με λόγια και πράξεις κακοποιούν καθημερινά κάθε έννοια ιατρικής, επιστημονικότητας και ορθολογισμού.
Πρωταγωνιστής της προηγούμενης βδομάδας ο κ. Εξαδάκτυλος που θεωρεί λογική την πρόταση «να πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι ασθενείς μέρος των εξόδων νοσηλείας από την τσέπη τους». Σύμφωνα με τον εν λόγω γιατρό, «οι ανεμβολίαστοι ασθενείς, νοσούν … από επιλογή τους». Όπως ήταν προφανές, οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις, δεν παύουν όμως να λειτουργούν ως προπομπός, ανοίγοντας χώρο νομιμοποίησης για μια σειρά παράλογα μέτρα.
Αυτή την εβδομάδα την παράσταση κλέβει η γνωστή και μη εξαιρετέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα. Με έγγραφό της (το οποίο μετά την κατακραυγή προσπάθησε να ανασκευάσει) καλούνται τα νοσοκομεία όλης της χώρας να αναστείλουν το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων τους, μετατρέποντας για ακόμη μια φορά το δημόσιο σύστημα υγείας σε σύστημα μίας νόσου, δημιουργώντας πλεονάζουσα πελατεία για τους ιδιώτες κλινικάρχες, αυξάνοντας τα ποσοστά θανάτων και την επιβάρυνση της υγείας ασθενών με άλλες ασθένειες.
Μεταξύ δηλώσεων και αποφάσεων, ο Ιπποκράτης αγνοείται… και ο όρκος του βιάζεται σε καθημερινή βάση, από τους τιμητές υποτίθεται του ορθού λόγου και τις επιστήμης.
Το ραπιντάδικο της γειτονιάς
Κάποτε υπήρχε το μπακάλικο της γειτονιάς. Την περίοδο της κρίσης, στα κέντρα των πόλεων ξεφύτρωσαν δεκάδες νόμιμοι τοκογλύφοι «αγοράζω χρυσό, αγοράζω κοσμήματα». Σήμερα η πανδημία ανοίγει μια νέα επιχειρηματική ευκαιρία. Το ραπιντάδικο της γειτονιάς γίνεται πράξη. Στα 3 το 1 δώρο. Έκπτωση για φοιτητές, μόλις 5 ευρώ.
Χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για τον Covid, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, φοιτητές κ.ά., αναγκάζονται να δίνουν 80 περίπου ευρώ το μήνα (πάνω από το 15% του βασικού μισθού) για να έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν στην εργασία και την εκπαίδευση τους, με το μέτρο αυτό να συζητιέται να επεκταθεί προσεχώς στα supermarket αλλά και αλλού.
Ένα δυσβάσταχτο βάρος που καλούνται να πληρώσουν εν είδη τιμωρίας, μετά την απόφαση του κράτους να παραιτηθεί από τη νευραλγικής σημασίας υποχρέωση υγειονομικής επιτήρησης, μετακυλώντας το βάρος αυτό στους ίδιους τους πολίτες. Ταυτόχρονα και μια τεράστια μπίζνα για όσους βλέπουν την πανδημία ως ευκαιρία γρήγορου κέρδους, με εξασφαλισμένη πελατεία λόγω των φωτογραφικών κυβερνητικών αποφάσεων.
Ήρθαν τα μονοκλωνικά
Από αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσει η χορήγηση της θεραπείας των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών Covid, σε επιλεγμένα νοσοκομεία της χώρας. Μια θεραπεία που είχε χαρακτηριστεί από τους κυβερνώντες και τους συμβούλους τους αχρείαστη, ακριβή, αναποτελεσματική απέναντι στη μετάλλαξη Δ, πλέον δε θα είναι διαθέσιμη αποκλειστικά για VIP ασθενείς, αλλά θα σώζει δυνητικά τη ζωή δεκάδων ή και εκατοντάδων ανθρώπων.
Ευτυχώς (ή δυστυχώς) ζούμε στην εποχή της Meta-πραγματικότητας και μπορούμε (επιβάλλεται) να ξεχάσουμε πως μόλις λίγους μήνες πριν, όποιος μιλούσε για την ανάγκη η χώρα μας να αποκτήσει πρόσβαση σε υπαρκτές θεραπείες όπως αυτή, βαφτίζονταν περίπου ως «αρνητής» και «ψεκασμένος», από τους οπαδούς του δήθεν «ορθού λόγου». Βέβαια στο ενδιάμεσο χάθηκαν ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, κι αυτό γιατί έπρεπε να επιβληθεί το δόγμα «μονόδρομος το εμβόλιο» θυσιάζοντας άλλα εξίσου χρήσιμα όπλα. Αλλά είπαμε ίσως να μην έφτασε ακόμη… η ώρα να λογαριαστούμε!
Να ανοίξουν τα κλειστά νοσοκομεία
Με σύνθημα «να ανοίξει το Λοιμωδών, στελεχωμένο και εξοπλισμένο», πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή, η συγκέντρωση που οργάνωσε το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, έξω από το εδώ και 8 χρόνια εγκαταλελειμμένο νοσοκομείο, ενώ αντίστοιχη διαμαρτυρία καλείται και για την προσεχή Κυριακή 28/11. Το εν λόγω νοσοκομείο (όπως και άλλα ανά τη χώρα) παραμένει κλειστό από το 2013, ως «μνημονιακή υποχρέωση», με απόφαση του τότε υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη.
Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για ένα ισχυρό ΕΣΥ. Όμως δύο χρόνια μετά, η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει στη δημιουργία νέων δομών υγείας, πρωτοβάθμιας ή νοσοκομειακής, αλλά συνεχίζει να συμπιέζει το κόστος για την υγεία, απαξιώνοντας τα δημόσια νοσοκομεία, οδηγώντας τους υγειονομικούς σε εξόντωση, βλάπτοντας θανάσιμα την υγεία των πολιτών.