Κάτοικοι, μέλη επιτροπών ενάντια στα μεταλλεία από τη Χαλκιδική, τη Θράκη, το Κιλκίς, η Πρωτοβουλία Ενάντια στις Βλαπτικότητες, συλλογικότητες για το περιβάλλον και αλληλέγγυοι απ’ όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στην Ιερισσό και, μετά από μία ολιγόωρη λαϊκή συνέλευση, αποφάσισαν να μεταβούν στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών στο βουνό Κάκαβος προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος της ζημιάς που έχει δημιουργήσει η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» στο περιβάλλον από την εκκίνηση των εργασιών της. Να σημειωθεί ότι η δασική αυτή περιοχή εδώ και καιρό φυλάσσεται από ιδιωτική security της εταιρίας και η πρόσβαση σε δημόσιους δασικούς δρόμους καθίσταται, έτσι, αδύνατη.
Τα ΜΑΤ στην υπηρεσία της Eldorado Gold και του Μπόμπολα
Όταν οι εκατοντάδες διαδηλωτές έφτασαν στην περιοχή Σκουριές, στο σημείο όπου η εταιρεία ξεκίνησε τη δημιουργία επιφανειακού ορύγματος εξόρυξης, αντιμετωπίστηκαν με αλόγιστη χρήση δακρυγόνων, χημικών και κροτίδων κρότου-λάμψης από τις δεκάδες διμοιρίες που είχαν σταλεί για την καταστολή της διαμαρτυρίας. Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει και άλλα μέτρα εξαθλίωσης της κοινωνίας ξοδεύτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε επιχειρήσεις παροχής προστασίας της Eldorado Gold και του Μπόμπολα. Από τα δακρυγόνα, που οι δυνάμεις των ΜΑΤ έριχναν σε ευθεία βολή προς τους διαδηλωτές, προκλήθηκαν δεκάδες τραυματισμοί μεταξύ των οποίων του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Διαμαντόπουλου (χτυπήθηκε με δακρυγόνο στον ώμο) καθώς και μιας Γερμανίδας διαδηλώτριας η οποία χτυπήθηκε από δακρυγόνο διασποράς στο κεφάλι. Παράλληλα η αστυνομία, από τον υπερβάλλοντα ζήλο της να καταστείλει τη διαδήλωση, κατάφερε με τη ρίψη χημικών μέσα στο δάσος των Σκουριών να δημιουργήσει εστία φωτιάς την οποία έσπευσαν να σβήσουν οι διαδηλωτές… Μετά από πολύωρες συγκρούσεις και κυνηγητό από την πλευρά της αστυνομίας, οι διαδηλωτές κατέφυγαν στην περιοχή Οξάρες, όπου η εταιρία είχε στήσει αναχώματα από κομμένα δένδρα για να εμποδίζει την πρόσβαση στο δάσος. Η καταστολή συνεχίστηκε και μετά την αναχώρηση των διαδηλωτών από το βουνό, καθώς ΜΑΤ και περιπολικά έστησαν μπλόκα στις εξόδους των δασικών δρόμων προς τις Σκουριές πραγματοποιώντας προσαγωγές. Η αστυνομία προσήγαγε ακόμη και άτομα που βρίσκονταν μακράν του χώρου των επεισοδίων, οι περισσότεροι για εξακρίβωση στοιχείων. Οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Πολυγύρου, ενώ οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα Ιερισσού προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις προσαγωγές, καθώς και για τον αναίτιο αποκλεισμό της πόλης από δυνάμεις των ΜΑΤ.
Από τις έντεκα προσαγωγές οι τέσσερις μετατράπηκαν σε συλλήψεις, μετά και από πιέσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η αστυνομική επιχείρηση να έχει απτά αποτελέσματα… Η επιχείρηση της αστυνομίας μετατράπηκε γρήγορα σε μια καλοστημένη παρωδία, καθώς οι συλλήψεις είτε αφορούσαν άτομα που δεν είχαν καμία σχέση με τη διαδήλωση, είτε έγιναν χωρίς την ύπαρξη κανενός αποδεικτικού στοιχείου που να τεκμηριώνει κατηγορία. Συγκεκριμένα ένας από τους συλληφθέντες προσήχθη κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από τη δουλειά του σε ξενοδοχείο της Ουρανούπολης! Το τραγελαφικό της υπόθεσης δεν περιορίζεται βέβαια σ’ αυτό, καθώς στη δικογραφία των συλληφθέντων υπάρχει η κατηγορία της συμμετοχής «σε διαδήλωση ενάντια στα μεταλλεία»! Οι συλληφθέντες θα δικαστούν εξ αναβολής την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου στον Πολύγυρο, ενώ οι κάτοικοι προγραμματίζουν «διαδήλωση κατά των μεταλλείων» έξω από τα δικαστήρια προκειμένου, όπως τονίζουν, να συλληφθούν με την ίδια «κατηγορία»!
Ένας αγώνας που κρατάει χρόνια
Η μάχη του χρυσού κρατάει εδώ και χρόνια στη Χαλκιδική και έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο την καταστολή αλλά και την προσπάθεια της εταιρίας και των εκάστοτε κυβερνήσεων να διαρρήξουν τον κοινωνικό ιστό, εξαγοράζοντας συνειδήσεις υπό τον εκβιασμό της ανεργίας. Παράλληλα η υλοτόμηση χιλιάδων στρεμμάτων δάσους για χάριν της μεγάλης κλίμακας επιφανειακής εξόρυξης που ετοιμάζει η εταιρία, η μόλυνση των υδάτων από τα απόβλητα των ορυχείων αλλά και η αποστράγγιση υδάτινων πόρων του βουνού για τις ανάγκες της απόληψης θα προκαλέσει μια πολυεπίπεδη οικολογική καταστροφή που θα επηρεάσει και τις γύρω περιοχές. Επιπλέον από τις εξορύξεις θα αφανιστεί το σύνολο των αγροτικών, κτηνοτροφικών και τουριστικών εργασιών, στις οποίες απασχολούνταν χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής – πολλοί περισσότεροι απ’ όσους πρόκειται να βρουν εργασία στα ορυχεία. Αυτό βέβαια δεν φαίνεται να ενδιαφέρει την κυβέρνηση, η οποία έχει παραδώσει με σκανδαλώδεις τρόπους το μέλλον της δημόσιας γης και των κατοίκων σε μία εταιρία, αδιαφορώντας επιπλέον για τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις ανεξάρτητων φορέων σχετικά με τις εξορύξεις χρυσού – ΑΠΘ, ΤΕΕ/ΤΚΜ, καθηγητές κοινωνική ιατρικής, Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων, Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΙ Θεσσαλονίκης) κ.ά. Αντίθετα, χρησιμοποιώντας τη θεωρία των δύο άκρων εξισώνει τον αγώνα των κατοίκων ενάντια στα μεταλλεία με τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής προφανώς γιατί δεν προτίθεται να αντιμετωπίσει τα τελευταία. Την ίδια γραμμή ακολουθούν και τα κυρίαρχα ΜΜΕ που, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε οικολογικά ζητήματα (βλέπε δενδροφυτεύσεις στον ΣΚΑΙ), δεν ξεστόμισαν ούτε μισή κουβέντα για τα 3.500 στρέμματα δάσους που θα καταστραφούν (να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο κομμάτι του δάσους ανήκει σε περιοχή Natura), αλλά αντίθετα εμφάνισαν τους κατοίκους ως οπισθοδρομικούς οι οποίοι αντιτίθενται από εμμονική διαταραχή στις επενδύσεις της κυβέρνησης. Το γνήσιο όμως κίνημα αντίστασης που έχει δημιουργηθεί δεν πτοείται ούτε από την παραπληροφόρηση των ΜΜΕ ούτε από την καταστολή που εδώ και χρόνια δέχεται αλλά είναι πεπεισμένο ότι ο αγώνας του θα νικήσει. Το έχει αποδείξει άλλωστε πολλές φορές στο παρελθόν.