Ο εορτασμός στη Μόσχα της 9ης Μαΐου, επετείου της αντιφασιστικής νίκης, αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την παγκόσμια κοινή γνώμη και τους διάφορους αναλυτές και προπαγανδιστές. Πρώτα μας έλεγαν για γιορτή στην οποία η Ρωσία θα πανηγύριζε μια περιφανή νίκη στην Ουκρανία. Στη συνέχεια πρόβλεψαν ότι στην ομιλία του ο Πούτιν θα κήρυττε τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα καλούσε σε γενική επιστράτευση. Συγχρόνως πιθανολογούσαν ότι θα προχωρούσε σε κλιμάκωση, εξαγγέλλοντας την απαρχή ενός πυρηνικού πολέμου.
Δεν συνέβη τίποτα από αυτά. Ούτε καν το περίφημο εναέριο στρατηγείο, απ’ όπου θα διεύθυνε ο Πούτιν τον πυρηνικό πόλεμο, δεν πέταξε. Όπως δεν πέταξαν κι άλλα αεροπλάνα «λόγω κακών καιρικών συνθηκών», όπως επικαλέστηκαν οι Ρώσοι. Τι έγινε λοιπόν; Ο Πούτιν απευθύνθηκε –λένε– στον πληθυσμό της Ρωσίας για να δικαιολογήσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», για να εμψυχώσει τον λαό του και να θυμίσει μνήμες ηρωικές, όπως και τις νίκες του ρωσικού και σοβιετικού λαού.
Είναι εμφανής η δυσκολία να αναλυθεί σωστά η ρωσική πολιτική και συμπεριφορά του Πούτιν και του επιτελείου του. Μέχρι και για την κουβέρτα, που όλο το πόντιουμ είχε, χύθηκαν τόνοι μελάνης, ώστε να θεωρηθεί σημαντική ένδειξη της κακής υγείας του Πούτιν.
Ο Πούτιν όντως απευθύνθηκε στον ρώσικο λαό, και θέλησε να δημιουργήσει ένα αισιόδοξο κλίμα, ενώ ξέρει ότι έχει την υποστήριξη των Ρώσων σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Την ίδια στιγμή όμως έκανε και κάτι άλλο, που οι Δυτικοί αναλυτές δεν σχολίασαν ή απέφυγαν να τονίσουν (για προφανείς λόγους): δεν κλιμάκωσε, έμεινε στο ίδιο επίπεδο που όρισε εξαρχής, και έδειξε ότι θα συνεχίσει την πολιτική του (παρά τις δυσκολίες και τα πιθανά λάθη που έχουν γίνει από το επιτελείο του).
Αυτό ήταν και το μήνυμα προς τη Δύση. Δηλαδή, κινήθηκα όσο κινήθηκα, θα παραμείνω σε αυτό το level και δεν πρόκειται να το αλλάξω – εκτός αν εσείς κλιμακώσετε και κινηθείτε πέραν των όσων ήδη κάνετε. Δηλαδή έστειλε δι’ αυτής της συμπεριφοράς ένα μήνυμα προς τη Δύση συνολικά και ειδικά προς τις ΗΠΑ.
Οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Δύση, αλλά και οι μεσάζοντες, δεν εκλείπουν, και δεν πρέπει να μας παραξενέψει οποιαδήποτε εξέλιξη. Ο Ντράγκι την Πέμπτη κάνει μια δήλωση ότι πρέπει να γίνει ένα τηλεφώνημα από ΗΠΑ προς Ρωσία. Την Παρασκευή γίνεται ένα τηλέφωνο (άρα ο Ντράγκι είχε κάποια ενημέρωση), και συνομιλούν μετά από 3 μήνες οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Ρωσίας…
Αυτό που δεν πρέπει να αναμένεται είναι η εγκατάλειψη της πολιτικής και στρατηγικής κάθε πλευράς. Μπορεί κάθε τόσο να γίνεται ένα πρόσκαιρο «ταμείο», αλλά μην περιμένουμε ακύρωση της μιας ή της άλλης στρατηγικής. Οι συσχετισμοί δεν αλλάζουν με μια κίνηση, μια ζαριά, μια μπλόφα, μια παγίδευση, μια ακραία χρήση της προπαγάνδας.
Ν.Τ.