Παρά τη συνεχιζόμενη κρίση, την οικονομική στασιμότητα και την αστάθεια σε όλο τον πλανήτη, φαίνεται ότι κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία να κερδοφορήσουν, και μάλιστα πολύ. Αυτό δείχνει η λίστα του περιοδικού Forbes, με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη για το 2017, που δόθηκε αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα. Για πρώτη φορά ο αριθμός των δισεκατομυριούχων έσπασε το φράγμα των 2.000, φτάνοντας τους 2043 (195 περισσότεροι από το 2016). Απ’ αυτούς 565 είναι από τις ΗΠΑ (25 περισσότεροι απ’ το 2016) και ακολουθεί η Κίνα με 319 (76 περισσότεροι απ’ το 2016), εμφανίζοντας και τη μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο συνολικός πλούτος που κατέχουν ανέρχεται στα 7,67 τρισεκατομύρια δολάρια, έχοντας επί της ουσίας επταπλασιαστεί απ’ το 1,1 τρισεκατομύριο που έφτανε το 2000.

Μπορεί η παρουσία για 18η χρονιά του Μπίλ Γκέιτς (56 δισ.), ιδρυτή της Microsoft, στην πρώτη θέση της λίστας να μην αποτελεί έκπληξη, ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει μια σημαντική αλλαγή που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην πρώτη δεκάδα. Οι 5 στους 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη σχετίζονται με την ψηφιακή τεχνολογία, τους υπολογιστές και την οικονομία τους διαδικτύου (Microsoft, Amazon, Facebook, Oracle, Bloomberg), ενώ οι υπόλοιποι 5 προέρχονται από μία ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων (επενδύσεις, εμπόριο, χημική βιομηχανία και πετρέλαια, τηλεπικοινωνίες). Αν μάλιστα συγκρίνουμε το top10 των Κροίσων με μερικά χρόνια πριν, όταν ο Μπιλ Γκέιτς (Microsoft) και ο Λάρι Έλισον (Oracle), ήταν οι μόνοι εκπρόσωποι αυτών των κλάδων, αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο η αλματώδης ανάπτυξη των τομέων αυτών και η εδραίωσή τους στην πρωτοπορία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στις πιο κάτω θέσεις, με τους ιδιοκτήτες εταιρειών νέων τεχνολογιών να σκαρφαλώνουν στην κατάταξη. Σύμφωνα με το νέο «αμερικάνικο όνειρο», αρκεί μια καλή ιδέα, λεφτά υπάρχουν εν αφθονία στη Silicon Valley, η ζήτηση για νέα προϊόντα όλο και μεγαλώνει, και μπορείς εύκολα να βρεθείς απ’ τη μία μέρα στην άλλη στη λίστα Forbes, όπως ο 26χρονος συνιδρυτής του Snapchat, Έβαν Σπίγκελ, η συνολική περιουσία του οποίου πλησιάζει, αυτήν τη στιγμή, τα 5 δισ. δολάρια. Δεν είναι τα παραδοσιακά οικονομικά «τζάκια», δεν τους πήρε χρόνια για να καθιερωθούν στην αγορά και να χτίσουν το μονοπώλιό τους (όπως συνέβαινε παλιότερα στο εμπόριο και τη βιομηχανία), είναι νέοι και φιλοδοξούν να δώσουν την ορμή που τόσο έχει «ανάγκη» η καπιταλιστική οικονομία. Το αν θα τα καταφέρουν ή θα αποτελέσουν τη νέα μεγάλη «φούσκα» μένει να αποδειχθεί.

Αφήνω για το τέλος το ελληνικό ανέκδοτο. Οι κ.κ. Νιάρχος, Μυστακίδης και Λάτσης μάλλον δεν ξόδεψαν τα λεφτά τους σε ποτά και γυναίκες όπως όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες και είδαν τα ονόματά τους να φιγουράρουν για ακόμη μια φορά στη λίστα του Forbes, και να γίνονται αφορμή για γεμάτα περηφάνια ρεπορτάζ στα ελληνικά ΜΜΕ.

 

Βασίλης Γεροδήμος
Φοιτητής ΗΜΜΗ ΑΠΘ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!