Ανησυχίες επιστημόνων, ακτιβιστών και πρώην στρατιωτικού υπογραμμίζυν την οριακή κατάσταση στις σχέσεις Δύσης – Ρωσίας
Αίσθηση προκαλεί ανοιχτή επιστολή που εστάλη από επιστήμονες, πολιτικούς, ακτιβιστές και πρώην στρατιωτικούς προς τους ισχυρούς ηγέτες της Δύσης, καθώς και τον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν. Ανεξάρτητα από το αν κάποιος συμφωνεί με τα όσα προτείνουν οι συντάκτες της επιστολής δεν μπορεί παρά να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος μιας πυρηνικής καταστροφής είναι υπαρκτός και άρα δεν χωρά κανένας εφησυχασμός.
Η επιστολή ξεκινά με τον κίνδυνο που περικλείει η «ιδιότυπη περικύκλωση» της Ρωσίας από ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, που πραγματοποιούν ασκήσεις στην περιοχή της Βαλτικής και την παρουσία στρατιωτικών τμημάτων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα. Επισημαίνεται η απειλή που συνιστά η εγκατάσταση συστημάτων πυραυλικής άμυνας στη Ρουμανία και την Πολωνία. Γίνεται λόγος για τους κινδύνους που αναδεικνύουν οι απαντήσεις από πλευράς Μόσχας, με συχνές «αναγνωριστικές» πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών πάνω από πλοία του ΝΑΤΟϊκού στόλου, καθώς και οι πρόσφατες ασκήσεις πολιτών για πυρηνικό πόλεμο.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στο κείμενο πρόκειται για μία εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση που συγκρίνεται με το κλίμα της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου. Καθώς παρά τα ανάλογα ψηφίσματα του ΟΗΕ, Ρώσοι και Αμερικανοί συνεχίζουν τα επικίνδυνα μπρα-ντε-φέρ, υπό τον κίνδυνο κάποιας «εν θερμώ» αντίδρασης που μπορεί να προκαλέσει έναν θερμοπυρηνικό όλεθρο. Μάλιστα στην επιστολή συμπεριλαμβάνεται μια άκρως ανησυχητική δήλωση του Ίαν Κέρνς του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ηγεσίας (που έχει σχέσεις και με το ΝΑΤΟ): «Παίζεται ένα επικίνδυνο παιχνίδι στρατιωτικής μικροπολιτικής τώρα στην Ευρώπη. […] Αν κάποιος διοικητής ή πιλότος κάνει ένα λάθος ή πάρει μια κακή απόφαση, μπορεί να έχουμε απώλειες και να μπούμε σε έναν κύκλο ταχείας κλιμάκωσης που θα είναι δύσκολο να σταματήσει».
Τα εφιαλτικά σενάρια σε περίπτωση χρήσης των όπλων
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η χρήση πέντε κινεζικών πυρηνικών κεφαλών που θα εκραγούν σε ύψος 200 με 400 χιλιομέτρων πάνω από την ξηρά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση όλων των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών τεχνο-δομών από τις οποίες εξαρτάται ο σύγχρονος πολιτισμός. Με την επιστροφή στη σημερινή πραγματικότητα μετά από μια τέτοια καταστροφή, ακόμα και με χρονοδιαγράμματα δεκαετιών, να είναι αδύνατη.
Στη συνέχεια τονίζεται ότι η χρήση 2.000 έως 4.000 αμερικανικών και ρωσικών πυρηνικών κεφαλών, θα μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατο ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων μέσα σε μόλις 90 λεπτά! Γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αφανισμό την ίδια την ανθρωπότητα. «Το να γίνονται δράσεις που συμπεριλαμβάνουν έστω το παραμικρό ρίσκο να συμβούν αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτο, και το ενδεχόμενο αυτού του ρίσκου είναι κάτι παραπάνω από «παραμικρό» να συμβεί».
Ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος που διαπνέει το σύνολο της επιστολής οδηγεί στο σαφές συμπέρασμα ότι δεν αποτελεί απλώς «κινδυνολογία» ή παραλογισμό το ενδεχόμενο στρατιωτικών συρράξεων με απρόβλεπτες συνέπειες . Κι αν μέχρι στιγμής οι «μάχες» δίνονται σε διπλωματικές σκακιέρες και πολιτικούς διαξιφισμούς, ο πόλεμος που μαίνεται στη Μέση Ανατολή και τα θερμά μέτωπα από τη Μαύρη Θάλασσα και την Ουκρανία έως την Θάλασσα της Ν. Κίνας δείχνουν ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά που θα οδηγηθούν οι αντιπαραθέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ιδιαιτέρως, αν σκεφτεί κανείς και πάλι ότι οι ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις πραγματοποιούνται μόλις 70 χιλιόμετρα μακριά από την Αγία Πετρούπολη, ποια άραγε θα ήταν η αντίδραση Ε.Ε. και ΗΠΑ αν πραγματοποιούνταν ρωσικές ασκήσεις τέτοιου χαρακτήρα τόσο κοντά στις Βρυξέλλες ή την Ουάσινγκτον;
Γιώργος Πατέλης