Άμαζες διαδηλώσεις και σόου Eldorado
Πραγματοποιήθηκε για άλλη μια χρονιά η πορεία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη, πρώτη μέρα λειτουργίας της 80ής διοργάνωσης. Συνδικάτα, οργανώσεις και συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν σε πολλά διαφορετικά σημεία του κέντρου της πόλης, και πραγματοποίησαν διαφορετικές πορείες με τον ίδιο όμως προορισμό.
Το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ παρουσία του Δημήτρη Κουτσούμπα πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία Αριστοτέλους προς την έκθεση, ενώ συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του α/α χώρου ξεκίνησαν από την πλατεία της Καμάρας.
Το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική συγκεντρώθηκε στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, συλλογικότητες της Αριστεράς στη συμβολή των οδών Εγνατία & Αγ. Σοφίας ενώ η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στο Άγαλμα Βενιζέλου. Πρώτη φορά εμφανίστηκε στον δρόμο του αγώνα και το πανό της Λαϊκής Ενότητας με την συμμετοχή στην πορεία του επικεφαλής του νεοσύστατου κόμματος, Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Αποδεκατισμένο φάνηκε από την άλλη το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή μόλις μερικών δεκάδων μελών του κόμματος, μετά και τη διάσπαση του καλοκαιριού, όπου και αποχώρησε ένας μεγάλος αριθμός στελεχών και μελών από τη Θεσσαλονίκη. Μέλη και στελέχη που όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν, είναι, και θα είναι στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων.
Τόσο η συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Εγνατία & Αγ. Σοφίας, όσο και τα πανό του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ ακολούθησαν την πορεία που κεφαλή είχε το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική.
Τηλεοπτικό show από τους μεταλλωρύχους της Ελληνικός Χρυσός
Εκατοντάδες μεταλλωρύχοι μαζί με τις οικογένειες, τους γείτονες και τα ξαδέρφια τους στιγμάτισαν με την παρουσία τους τη συγκέντρωση στο Αγ. Βενιζέλου, κρατώντας τα γνωστά πλέον σημαιάκια «ΝΑΙ στην εξόρυξη χρυσού».
Λίγες μέρες πριν, την αμέριστη στήριξη στον «αγώνα» των μεταλλωρύχων είχαν εκφράσει τόσο η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά και ο Επικεφαλής του Ποταμιού, Σ. Θεοδωράκης, όσο και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος.
Στην υπόλοιπη συγκέντρωση συμμετείχαν δεκάδες σωματεία που εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για την παρουσία των εργοδοτικών σωματείων της Χαλκιδικής, με την στήριξη της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Ως αντίδραση στο «καπέλωμα» της συγκέντρωσης τα συνδικάτα της ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν αυτόνομη πορεία.
Έντονη η αστυνομική παρουσία
Δρακόντεια ήταν τα μέτρα της αστυνομίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από το πρωί του Σαββάτου, ενώ εκατοντάδες αστυνομικοί ακολούθησαν τις πορείες που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της ίδιας μέρας στο πλαίσιο της 80ής ΔΕΘ.
Περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί βρέθηκαν στους δρόμους της πόλης ενώ «επιστρατεύτηκαν» και δύο «Αίαντες», δύο ελικόπτερα και δύο κινητά κέντρα αστυνομικών επιχειρήσεων.
Δημιουργείται όμως και το εύλογο ερώτημα για το ποιον πολιτικό αρχηγό προστάτευαν εκείνη τη μέρα οι χιλιάδες αστυνομικοί, καθώς κανένας αρχηγός κόμματος δεν βρισκόταν στην πόλη και εκτός διαδήλωσης.
Ιάσων Μπάντιος