Ο τάφος του φιλοσόφου απειλείται από την εξόρυξη στις Σκουριές

 

Είναι γνωστές οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα η φαραωνική επένδυση εξόρυξης χρυσού στην περιοχή των Σκουριών. Ένα ζήτημα μεγάλης σημασίας που αναδεικνύει πλήρως τη θυσία μιας ολόκληρης περιοχής και παράλληλα του φυσικού της πλούτου στο βωμό των σχεδίων των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, σε μια χώρα-αποικία. Υπάρχει όμως μια διάσταση της καταστροφής η οποία σκόπιμα δεν έχει αναδειχθεί από τα κεντρικά ΜΜΕ. Αυτή της καταστροφής των μεγάλων αρχαιολογικών ευρημάτων που υπάρχουν στην συγκεκριμένη περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, η περιοχή των Σκουριών αποτελεί σύμφωνα με την (πρώην) ΙΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων προνομιακό πεδίο έρευνας, μαζί με την περιοχή του Λαυρίου, της μεταλλευτικής δραστηριότητας που ανάγεται στα κλασσικά χρόνια. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο οι τοπικές εφορείες αρχαιοτήτων είχαν εναντιωθεί από το 2007 στην ανάπτυξη επιφανειακού μεταλλείου.

 

Το ταφικό μνημείο-ηρώο

Πριν λίγους μήνες, όμως, πραγματοποιήθηκε ακόμα μία σημαντική ανακοίνωση που αφορά το ζήτημα των αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή και ειδικότερα στα αρχαία Στάγειρα. Μετά από 20ετή ανασκαφική έρευνα, ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης, ανακοίνωσε στα πλαίσια παγκόσμιου συνεδρίου για τα 2.400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη, την ύπαρξη ισχυρότατων ενδείξεων που οδηγούν σχεδόν με βεβαιότητα, όπως διατυπώνεται, στο συμπέρασμα ότι το αψιδωτό οικοδόμημα και ο βωμός σε μαρμαροθετημένο δάπεδο των ελληνιστικών χρόνων που αποκαλύφθηκαν στις ανασκαφικές έρευνες του 1996 είναι το ταφικό μνημείο-ηρώο του Αριστοτέλη. Ένα μνημείο που διασώζεται μετά από 2.400 χρόνια και αποτέλεσε σημείο εναπόθεσης της τέφρας του μεγάλου φιλοσόφου μετά το θάνατό του στη Χαλκίδα.

Όλα τα παραπάνω ευρήματα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη φαραωνική επένδυση, που μόνο ανέπαφη δεν θα αφήσει την περιοχή και τα μνημεία που βρίσκονται σε αυτήν. Αυτό όμως που συνόδεψε την ανακοίνωση της συγκεκριμένης ανακάλυψης, αναδεικνύει γλαφυρά τη «δουλία» που έχουν δείξει τοπικοί παράγοντες και κεντρικό κράτος, όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να υλοποιηθούν μεγάλες εξορυκτικές επενδύσεις, αγνοώντας την ιστορία του συγκεκριμένου τόπου. Ο Κώστας Σισμανίδης, αποκάλυψε ότι κατά τα 20 χρόνια ανασκαφικής έρευνας καλέστηκε να υπερπηδήσει πολλά εμπόδια. Παράλληλα με την ανακοίνωση της συγκεκριμένης ανακάλυψης, κατήγγειλε ευθέως τη διακοπή των χρηματοδοτήσεων από τον τότε υπουργό Πολιτισμού, Ευ. Βενιζέλο, τον Χρ. Πάχτα, υφυπουργό Οικονομίας και τη γενική γραμματέα Πολιτισμού, Λ. Μεδιώνη. Η διακοπή της χρηματοδότησης είχε ως σκοπό το μπλοκάρισμα των ανασκαφών, καθώς εκείνη την περίοδο σε απόσταση δύο χιλιομέτρων η TVX προχωρούσε σε μια μεγάλη επένδυση για την εξόρυξη χρυσού στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

 

Η θυσία του φιλοσόφου

Ο παραλογισμός σήμερα και οι μεθοδεύσεις συνεχίζουν. Αφενός η σπουδαιότατη ανακάλυψη του Κώστα Σισμανίδη έχει αποσιωπηθεί μαζί με τις καταγγελίες του, για το τότε αρμόδιο προσωπικό. Αφετέρου συζητιέται η πρόταση της Eldorado Gold για μεταφορά των αρχαίων ευρημάτων από το φυσικό τους αρχαιολογικό χώρο, ώστε να μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα, αλλά με πολιτιστική ευαισθησία την καταστροφή ολόκληρης της περιοχής.

Είναι καταφανές, λοιπόν, σήμερα ότι τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια της περιοχής απαιτούν πέρα από τη θυσία μιας περιοχής, φυσικού πλούτου και κατοίκων, τη θυσία ενός από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μνημεία. Όπως λέει, άλλωστε και ο κ. Σισμανίδης σε πρόσφατη τοποθέτησή του, «θα ήταν το πιο παράλογο πράγμα να αποδεχτούμε ότι μπορεί να συνυπάρχει η πιο ρυπογόνα βιομηχανία του κόσμου, με το μεγαλύτερο μνημείο της ανθρωπότητας».

 

Αριστοτελικοί

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!