Όταν ο Έλληνας οπαδός αδυνατεί να ξεφύγει από τη μίζερη ποδοσφαιρική μας πραγματικότητα
Τετάρτη βράδυ. Μάντσεστερ και Ρεάλ έχουν χαρίσει στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους ένας απίστευτο ματς. Η μπάλα πάνω-κάτω, δυνατές μονομαχίες και η ατομική κλάση να εναρμονίζεται με την ομαδική. Τόσο η χαμένη Γιουνάιτεντ, όσο και η νικήτρια Ρεάλ έχουν αρκετούς φίλους στην Ελλάδα, όπως και σε όλο τον κόσμο άλλωστε.
Είναι σύλλογοι που έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό τα σύνορα των χωρών τους και φυσικά επιθυμούν και οι ίδιες το άνοιγμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους τόπους, προκειμένου να διευρύνουν την οπαδική τους βάση και άρα το καταναλωτικό τους κοινό.
Ένα, λοιπόν, λογικό επακόλουθο της διεύρυνσης αυτής είναι η αντιμετώπισή τους με την κουλτούρα της εκάστοτε χώρας. Ο Τούρκος διαιτητής Τσακίρ βρέθηκε στο στόχαστρο για την απόφασή του να αποβάλει τον Πορτογάλο Νάνι της Γιουνάιτεντ με κόκκινη κάρτα. Η Ρεάλ στη συνέχεια σημείωσε τα δύο γκολ που οδήγησαν στο τελικό 1-2 και την πρόκριση. Αμέσως, λοιπόν, ξεκίνησε μία συζήτηση γύρω από το διαιτητή και την ορθότητα της απόφασής του, η οποία ξεσήκωσε τους Άγγλους.
Υπήρξαν Ισπανοί που ιπποτικά παραδέχθηκαν ότι η αποβολή του Νάνι ήταν τραβηγμένη. Η αντιμετώπιση στην Ελλάδα ήταν η αναμενόμενη. Αφορισμοί και κατάρες προς τον Τούρκο που, ούτως ή άλλως… πρέπει να είναι απεχθής λόγω της καταγωγής.
Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τα σχόλια στα άρθρα των δημοφιλών αθλητικών ιστότοπων του Διαδικτύου πήραν φωτιά. Κανείς δεν είχε την πρόθεση να ασχοληθεί με το ματσάκι και τη διάθεση να απολαύσει την ουσία του θεάματος. Να πάει για ύπνο «γεμάτος» από έναν ιστορικό αγώνα.
Ο διαιτητής μετατρέπεται σε δαίμονα και ακούει τόσες κατάρες, όσες δεν έχουν ακούσει οι άνθρωποι που οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτό το σημείο. Βλαστήμιες, χυδαιολογίες και απειλές για τον άνθρωπο που διηύθυνε τη γιορτή του ποδοσφαίρου στο Μάντσεστερ. Αυτή τη γιορτή που οι ίδιοι που έβριζαν, μέσα στη βδομάδα προλόγιζαν με τον καλύτερο τρόπο. Μετρούσαν αντίστροφα και συχνά χρησιμοποιούσαν την αιτιολογία: «Να ξεφύγουμε λίγο από τη μίζερη ελληνική πραγματικότητα και να ταξιδέψουμε στο πραγματικό ποδόσφαιρο». Και, εν τέλει, κατάφεραν να επιστρέψουν στη μίζερη πραγματικότητα, έστω και από άλλη βάση, δείχνοντας ότι μακριά της δεν αντέχουν ούτε για μια νύχτα…
Θάνος Σαρρής