Το γνωστό έργο του Αντόν Τσέχωφ σε σκηνοθεσία Νικόλα Σπανού
Από τις 2 Ιανουαρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 21.00, Η Αρκούδα, του Αντόν Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Νικόλα Σπανού, φιλοξενείται στο θέατρο του Τεχνοχώρου Φάμπρικα. Το έργο Η Αρκούδα: Ένα Αστείο σε Μια Πράξη, ή Η Αρκούδα, πρώτη φορά έκανε πρεμιέρα στη Μόσχα το 1888. Στην Αρκούδα οι πρωταγωνιστές δεν είναι ήρωες, είναι απλοί άνθρωποι που ενώ ζουν την καθημερινότητά τους, έρχονται αντιμέτωποι με διάφορες κωμικοτραγικές καταστάσεις. Οι κεντρικοί ήρωες του έργου, η χήρα Έλενα Ιβάνοβνα Πόποβα και ο υπολοχαγός Γκρίγορι Στεπάνοβιτς Σμιρνόφ, είναι χαρακτήρες που έχουν αναμετρηθεί με τις δυσκολίες της ζωής.
Η πρώτη βρίσκεται ένα χρόνο μετά τον θάνατο του συζύγου της και ο δεύτερος αναμετριέται με τις οικονομικές δυσκολίες και τα χρέη. Ο Σμιρνόφ της επιτίθεται λεκτικά επειδή εκείνη δεν μπορεί να του δώσει τα χρήματα που του χρωστούσε ο σύζυγός της και στο τέλος την καλεί σε μονομαχία, αφού αρνείται να φύγει από το σπίτι της χωρίς να εισπράξει τα χρήματά του. Εκείνη δέχεται, όμως αυτός διστάζει γιατί αντιλαμβάνεται ότι την έχει ερωτευτεί και της το εξομολογείται, πράγμα που ενώ στην αρχή η Πόποβα το θεωρεί ακόμα μία προσβολή, εν τέλει το δέχεται και οι δύο πρωταγωνιστές έρχονται κοντά ο ένας στον άλλον προκαλώντας την έκπληξη του υπηρέτη Λουκά.
Η πρώτη κριτική για το έργο ήταν του αυστριακού site Merker και από τον θεατρολόγο / κριτικό τέχνης Ingo Starz που ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: «Ο σκηνοθέτης Νικόλας Σπανός δημιούργησε ένα εκπληκτικό σύμπαν από μικρές λεπτομέρειες, αντλώντας από την εποχή και τις συνθήκες συγγραφής του έργου, και τις αναδεικνύει ισορροπώντας τέλεια μεταξύ ρωσικής εσωστρέφειας και γαλλικής σπιρτάδας. Είναι μια απόλαυση να βλέπει κανείς πώς η Πόποβα και ο Σμιρνόφ περιτριγυρίζουν ο ένας τον άλλον σαν πληγωμένα ζώα, παραμονεύουν, έλκονται και απωθούνται. Ο Σπανός ανέπτυξε μια εντυπωσιακή χορογραφία των σωμάτων συμπεριλαμβάνοντας και τον υπηρέτη Λουκά. Στον ρυθμό των μεταβαλλόμενων αστερισμών συντονίζονται με ακρίβεια οι εναλλαγές στην εκφορά του λόγου: από τον οικείο ψιθυρισμό ως την τραχιά κραυγή, υπάρχουν όλα.
Οι ηθοποιοί, Κατερίνα Τσακανάκη ως Πόποβα, Μιχάλης Ζαχαρίας ως Σμιρνόφ και Κωνσταντίνος Μπλάθρας ως Λουκάς μεταφέρουν στο σανίδι τη σύλληψη του σκηνοθέτη με εξαιρετικές ερμηνείες. Ο σκηνοθέτης δημιουργεί από την πρώτη συνάντηση των ηθοποιών Τσακανάκη και Ζαχαρία μια υπόκωφη ένταση, την οποία ενδυναμώνει και απελευθερώνει εναλλάξ, γεγονός που αποκαλύπτει την υψηλή τέχνη του. Έτσι, τα τεκταινόμενα μένουν πάντα ελαφρώς μετέωρα. Η Βασιλική Σπανού δημιούργησε με τα κουστούμια και τα σκηνικά αντικείμενα ένα σκηνικό που με εύστοχους συμβολισμούς υπογραμμίζει τη δράση και το κρυφό της νόημα. Ο καναπές ανάμεσα στην καρέκλα, που προορίζεται για τους καλεσμένους, και την ορφανή θέση του αποθανόντος: δημιουργείται μια εικόνα που υπηρετεί την κεντρική ιδέα της δράσης και γι’ αυτό ολοκληρώνεται με τη σκηνή όπου ο Σμιρνόφ, στην απόπειρά του να κρυφτεί πίσω από το τραπέζι με τη φωτογραφία του μακαρίτη, ρίχνει τη φωτογραφία και ξαφνικά ξεπροβάλλει στη θέση της το δικό του κεφάλι. Θα μπορούσε κανείς να αναφέρει πολλές άλλες τέτοιες λεπτομέρειες.
Η μουσική του Θέμη Τελόγλου συμπληρώνει και διευρύνει με τους ήχους της με τον πιο ταιριαστό τρόπο τη σκηνική δράση. Η μουσική, διακριτική υφολογικά, χαρίζει στη δράση δομή και ανάσες. Στο τέλος, η μουσική μάς παρασύρει σε έναν χορό και η ένταση απελευθερώνεται. Τέλος, θα πρέπει να δώσω συγχαρητήρια στον Πολυδεύκη Κυρλίδη για τους φωτισμούς του.
Ο Νικόλας Σπανός και η ομάδα του πετυχαίνουν μια συγκινητική και δροσερή παράσταση. Δύσκολα κανείς εξέρχεται από αυτήν τη θαμβωτική κατάσταση με αυτήν την αλλόκοτα υπέροχη παραγωγή».
Συντελεστές
Απόδοση Κειμένου: Νικόλας Σπανός
Σκηνοθεσία: Νικόλας Σπανός
Ερμηνεύουν: Γκριγκόρι Στεπάνοβιτς Σμιρνόφ: Μιχάλης Ζαχαρίας
Έλενα Ιβάνοβνα Πόποβα: Κατερίνα Τσακανάκη
Λουκάς: Κωνσταντίνος Μπλάθρας
Μουσική: Θέμης Τέλογλου
Σκηνικά-κοστούμια: Βασιλική Σπανού
Φωτισμοί: Πολυδεύκης Κυρλίδης
Φωτογραφίες: Σπύρος Παναγιωτόπουλος
INFO
Η παράσταση Η Αρκούδα, του Αντόν Τσέχωφ από τις 2 Γενάρη, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 21:00, θα φιλοξενείται στο θέατρο του τεχνοχώρου Φάμπρικα