ΚΟΛΟΜΒΙΑ: O Γκουστάβο Πέτρο, ο πρώτος προοδευτικός πρόεδρος της Κολομβίας μετά από δεκαετίες δικτατορικών και ημιδικτατορικών καθεστώτων, κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζεται η δολοφονία του. Τα μεγάλα ΜΜΕ, φερέφωνα της ντόπιας ολιγαρχίας, ισχυρίστηκαν ότι παραληρεί – ώσπου ο πρέσβης των ΗΠΑ επιβεβαίωσε με αμφίσημο ύφος ότι «η κατάσταση του Προέδρου είναι πολύ επισφαλής», προσθέτοντας ότι «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τη ζωή του». Ωστόσο στην επικαιρότητα κυριαρχεί ένα άλλο ζήτημα: αυτό της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Και, για μια φορά, η λέξη αποκτά θετικό πρόσημο: η κυβέρνηση Πέτρο έχει αποφασίσει γενναία αύξηση των συντάξεων και μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης! Διαφωνεί όμως το Συνταγματικό Δικαστήριο, που αποτελεί προπύργιο της αντίδρασης, και γι’ αυτό οι συνταξιούχοι πραγματοποιούν διαδηλώσεις υπέρ του κυβερνητικού νομοσχεδίου σε όλη τη χώρα. Δεν είναι και περίεργο που η μαφιόζικη ολιγαρχία θέλει να ξεφορτωθεί έναν τέτοιο πρόεδρο.
ΓΑΛΛΙΑ: Η Ανυπότακτη Γαλλία, εκτιμώντας ότι ο Μακρόν αρνείται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, ζητά την αποπομπή του βάσει του άρθρου 68 του Συντάγματος. Η κίνηση υποτίθεται ότι αποσκοπεί στο στρίμωγμα και της Λεπέν, που τα έχει βρει με τον μισητό από τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία Μακρόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τελευταίος τράβηξε το αυτί του νεαρού υπουργού Οικονομικών Αντουάν Αρμάν, που είχε δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να συνεργαστεί με τους βουλευτές της Λεπέν για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2025: έβαλε τον δεξιό πρωθυπουργό Μπαρνιέ «να υπενθυμίσει στον υπουργό του τους κανόνες λειτουργίας της Δημοκρατίας»! Πάντως η δημοφιλία του Μακρόν και του Μπαρνιέ έχουν ήδη πιάσει πάτο: ο πρώτος αποσπά μόνο 25% θετικών γνωμών, και ο δεύτερος 38%. Ας είναι καλά η γαλλική αριστερά που τους διέσωσε από την κακιά Λεπέν…
ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Σε μια σεμνή τελετή σε πολεμική βιομηχανία της Πενσιλβάνια ο Ζελένσκι και αξιωματούχοι των ΗΠΑ έγραψαν τα μηνύματά τους προς τους Ρώσους στρατιώτες πάνω σε οβίδες… Ο Ζελένσκι ζήτησε από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους κι άλλα όπλα, ενώ η Ουάσιγκτον προσπαθεί να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2025, οπότε λήγει η προεδρία Μπάιντεν, θα αποφευχθεί μια απότομη κατάρρευση του ουκρανικού μετώπου. Αλλά η αμερικανική διοίκηση ένα πρόβλημα λύνει, δύο νέα της ανακύπτουν: τώρα η πιστή σύμμαχος Πολωνία απαιτεί από το Κίεβο να ζητήσει επίσημα συγγνώμη για τις σφαγές 100.000 Πολωνών στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής από Ουκρανούς φασίστες. Σύμφωνα με τις πολωνικές αρχές, είναι προκλητικό οι σφαγείς να θεωρούνται ήρωες από το σημερινό καθεστώς του Κιέβου. Η Πολωνία δηλώνει ότι, αν δεν υπάρξει συγγνώμη, θα θέσει εξαρχής βέτο στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.!