Η κυβέρνηση Ομπάμα κλιμακώνει τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» στο πολλοστό μέτωπο, αυτό της Υεμένης. Όπως ανέφερε το πρακτορείο Ασοσιέτεντ Πρες (27/8), «σε μια προσπάθεια να αυξήσει την πίεση προς την Αλ Κάιντα στην Υεμένη, ο Λευκός Οίκος εξετάζει την προσθήκη των ένοπλων Predator -μη επανδρωμένων αεροσκαφών- της CIA στη μάχη», παραθέτοντας σχόλιο ανώτατων αξιωματούχων. Τα αεροσκάφη αυτά που χρησιμοποιούνται για «στοχευμένες» δολοφονίες έχουν προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων αμάχων στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Οι Αμερικανοί, εδώ και πολύ καιρό, προετοίμαζαν την κοινή γνώμη, εσωτερική και παγκόσμια, για αυτή την κλιμάκωση. Τον περασμένο Δεκέμβριο, τα μεγάλης εμβέλειας ΜΜΕ των ΗΠΑ με σειρά δημοσιευμάτων αφενός καλλιεργούσαν την άποψη ότι η Υεμένη αποτελεί άντρο «της Αλ Κάιντα» που εκμεταλλεύεται το οικονομικό και πολιτικό χάος για να δημιουργήσει μια εκτεταμένη βάση της τζιχάντ, αφετέρου έδιναν στη δημοσιότητα σχόλια αξιωματούχων σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια προς το υεμενέζικο καθεστώς. Η Wall Street Journal είχε γράψει, τότε, ότι η αμερικανική κυβέρνηση μελετά τον τριπλασιασμό της αντιτρομοκρατικής βοήθειας για το 2010, ο οποίος θα έφτανε στο ύψος των 190 εκατ. δολαρίων από τα 67 του 2009.
Σύμφωνα και πάλι με τη Wall Street Journal (26/8) «Οι ειδικές επιχειρησιακές δυνάμεις των ΗΠΑ και η CIA έχουν εγκαταστήσει εξοπλισμό παρακολούθησης, μη επανδρωμένα σκάφη και προσωπικό στην Υεμένη, το Τζιμπουτί, στην Κένυα και την Αιθιοπία», σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τον αριθμό των δολοφονιών τρομοκρατών. Εκτιμήσεις αξιωματούχων κατατάσσουν την απειλή της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο «πιο επείγουσα» από ό,τι στο Πακιστάν(Washington Post) .
Με πρόσχημα τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» (όπως στο Αφγανιστάν και το Ιράκ), οι ΗΠΑ επιχειρούν να ελέγξουν πλήρως άλλη μια στρατηγική τοποθεσία, τη νοτιοδυτική πλευρά της Αραβικής Χερσονήσου, η οποία συνορεύει από βορρά με τη Σαουδική Αραβία, ελέγχει την είσοδο στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ και από τις ακτές της διέρχονται, καθημερινά, τρία εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Δολοφονίες αμάχων από αέρος και σφαγές από ειδικά αποσπάσματα θανάτου θα προστεθούν στα δεινά του πληθυσμού των 24 εκατομμυρίων Υεμενέζων που ζουν σε ακραία φτώχεια, ενώ το ένα τέταρτο υποφέρει από χρόνια πείνα ζώντας με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα και το 43% των παιδιών υποσιτίζεται.
Το καθεστώς του Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ χρησιμοποιεί τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» για να απαλλαγεί από πολιτικούς αντιπάλους, θέτοντας ως πρώτιστο ζήτημα σε μια πεινασμένη χώρα την «εθνική ασφάλεια». Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του, στο έδαφος της Υεμένης ήδη έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες επιχειρησιακά στελέχη του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ενώ οι αμερικανικές στρατιωτικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει μεγάλη οργή και ένταση της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.
Ένας μεγάλος στόλος του ΝΑΤΟ περιπολεί τις θαλάσσιες γραμμές στον Κόλπο του Άντεν και κατά μήκος των ακτών της Σομαλίας στον Ινδικό Ωκεανό, με αφορμή την πειρατεία.
Και άλλος πόλεμος προετοιμάζεται…

Αρ. Α.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!