Τέθηκε σε ισχύ ο νόμος με τον οποίο η ισπανική κυβέρνηση θέλει να φιμώσει την κοινωνική διαμαρτυρία και να ποινικοποιήσει τη δράση κοινωνικών ομάδων που αγωνίστηκαν τα τελευταία χρόνια ενάντια στις πολιτικές λιτότητας.
Από την 1η Ιουλίου η Ισπανία είναι μία χώρα όπου σχεδόν απαγορεύονται οι διαδηλώσεις, και οι παρανομούντες θα υπόκεινται σε βαριά πρόστιμα. Η δεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ενέκρινε, χάρη στην απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Λαϊκού Κόμματος (PP), το «νόμο-φίμωτρο», ο οποίος τέθηκε σε ισχύ προχτές, αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι κοινοβουλευτικές και νομικές διατυπώσεις.
Ο νέος «Νόμος περί Δημόσιας Ασφάλειας», όπως επίσημα λέγεται, αυξάνει υπερβολικά τα πρόστιμα και περιορίζει δραματικά όχι μόνο τις δράσεις αλλά και τα καλέσματα σε διαδηλώσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η διάδοση μέσω των κοινωνικών δικτύων μηνυμάτων για μια επικείμενη διαδήλωση «χωρίς άδεια» τιμωρείται με πρόστιμο από 30 χιλιάδες έως 600 χιλιάδες ευρώ! Εξάλλου, πολλοί καταγγέλλουν ότι η περίπλοκη και ακατανόητη γλώσσα του νόμου θα επιτρέψει στις Αρχές να επιβάλλουν κυρώσεις χωρίς δικαστική άδεια για λόγους που δεν είναι σαφείς στο κείμενο.
Αυτός ο «φρανκικής» χροιάς νόμος ψηφίστηκε μετά από μια περίοδο έντονων διαμαρτυριών από την αντιπολίτευση στο σύνολό της, η οποία κατήγγειλε την κατάφωρη παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων έκφρασης και λόγου, καθώς και έναν τρόπο να ποινικοποιηθούν οι συλλογικότητες που αγωνίστηκαν ενάντια στις εξώσεις, στις τραπεζικές απάτες ή στις περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες, ιδίως στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.
Αλλά, εκτός από τους ακτιβιστές που προσπαθεί να σταματήσει με τα υψηλότατα πρόστιμα, η νέα νομοθεσία θα επιτρέψει τη λεγόμενη «αυτόματη απέλαση» των μεταναστών που καταφεύγουν στη Θέουτα και τη Μελίγια (δύο θύλακες στη Βόρεια Αφρική που κατέχει με το έτσι θέλω η Ισπανία…). Πλέον οι Ισπανοί θα μπορούν να τους στέλνουν στο Μαρόκο χωρίς την έστω και τυπική διαμεσολάβηση της «δικαιοσύνης».
Την Τρίτη χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης και πολλών άλλων πόλεων της Ισπανίας για να διαμαρτυρηθούν για το νόμο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «ήταν η πρώτη από μια σειρά διαδηλώσεων, που θα συνεχιστούν μέχρι την κατάργησή του».