του Χριστόδουλου Δολαψάκη*
«Επειδή στη Βουλή ο Κ. Μητσοτάκης θέλησε να αποκομίσει πολιτικό κεφάλαιο από τους περίπου 40 νεκρούς που έχει η φετινή επιδημία γρίπης στην Ελλάδα, να σημειωθεί ότι στη μάλλον πλουσιότερη και πιο αναπτυγμένη Γαλλία η φετινή επιδημία έχει ξεπεράσει τους 1.000 νεκρούς. Η αλήθεια είναι πως ο φετινός ιός είναι ζόρικος και τα εμβόλια δεν τον αντιμετωπίζουν πολύ καλά»
«Σε κάθε επιδημία γρίπης και στις πιο προηγμένες χώρες πεθαίνουν άνθρωποι. Δεδομένου ότι η πλούσια Γαλλία έχει 1.000+ ο δικός μας αριθμός είναι ευτυχώς πολύ χαμηλός. Αν ξέρετε εσείς ένα πολιτικό σύστημα που να εγγυάται τη μη θνησιμότητα να μας το πείτε»
Νίκος Σαραντάκος, facebook, 12/2/2019
1Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης έχουν καθιερώσει ένα ύφος μεγάλης «άνεσης» και «επάρκειας» για κάθε λογής ζήτημα και με την απαραίτητη ειρωνεία και «εξυπνάδα». Το «ένδοξο παρελθόν» έχει γίνει διαβατήριο «ανωτερότητας» σε τέτοιο βαθμό που παίζουμε στα δάχτυλα την ιστορία της Μακεδονίας, την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και τη θνησιμότητα. Και όποιος αντιμιλήσει είναι με τον Κούλη.
2Η «πρώτη φορά Αριστερά» ακολουθεί τη νεοφιλελεύθερη μεταμοντέρνα σκέψη που «φυσικοποιεί» όλα τα φαινόμενα (φυσικά, οικονομικά, κοινωνικά), τα θεωρεί μη τροποποιήσιμα από την πολιτική πράξη, ακόμα και την κρατική. Για τους θανάτους από τις πλημμύρες έφταιγε η κλιματική αλλαγή, για την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό έφταιγαν τα θαλάσσια ρεύματα, για τις φονικές πυρκαγιές έφταιγε ο άνεμος. Το ΤΙΝΑ στην πολιτική παρέα με το ΤΙΝΑ στην ζωή. Ό,τι συμβαίνει είναι λογικό εφόσον συμβαίνει. Αν φυσάει πολύ, αν τα θαλάσσια ρεύματα είναι δυνατά, αν ο ιός είναι ζόρικος υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να πεθάνεις. Μόνη σου ελπίδα η τύχη και η περίφημη «ατομική ευθύνη» (μην χτίζεις αυθαίρετα, μην μπαζώνεις ρέματα, εμβολιάσου). Αν είσαι «υπεύθυνος» μπορεί και να μην πεθάνεις.
3Τα σοβαρά κρούσματα και οι θάνατοι από γρίπη συμβαίνουν πλειοψηφικά στους ασθενείς υψηλού κινδύνου όπου και συστήνεται ο εμβολιασμός. Φέτος στην Ελλάδα το 85% των θανάτων αφορούν άτομα υψηλού κινδύνου που δεν είχαν εμβολιαστεί. Η Γαλλία κάθε χρόνο έχει 1.500-2.000 θανάτους σε ασθενείς πάνω των 65 ετών. Το εμβόλιο μειώνει κατά 40-60% την πιθανότητα νόσησης και επιπλέον μειώνει τη βαρύτητα της νόσου και τις επιπλοκές από αυτήν. Η «αποτελεσματικότητα» δεν σημαίνει λοιπόν «ανοσία» όπως για άλλα εμβόλια για λόγους που έχουν να κάνουν με τα χαρακτηριστικά του ιού. Δεν προκύπτουν στοιχεία ότι φέτος ο ιός είναι για κάποιο λόγο «πιο ζόρικος» και είναι ανεύθυνη και επιστημονικά αστήριχτη η άποψη ότι «τα εμβόλια δεν τον αντιμετωπίζουν πολύ καλά», ενισχύοντας την γενική καχυποψία έναντι των εμβολίων. Τo ποσοστό 60% αποτελεσματικότητας («μέτριο» σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ) είναι ο στατιστικός μέσος όρος όλων των ηλικιών και ιστορικά το ανώτερο που έχει επιτευχθεί.
4Πράγματι δεν υπάρχει πολιτικό σύστημα που να εγγυάται την αθανασία αλλά σίγουρα υπάρχει πολιτική, σχέδιο και στάση που εγγυάται όχι μόνο τη μείωσή της θνησιμότητας, αλλά και τη μείωση της σωματικής και ψυχικής αναπηρίας και με αυτόν τον τρόπο την αύξηση της «ατομικής ευθύνης». Η αποτελεσματικότητα μιας πολιτικής δεν μετριέται μόνο με νούμερα (η ιλαρά σκότωσε «μόνο» 4 ανθρώπους). Μπορεί η γρίπη ως τέτοια να είναι «φυσικό φαινόμενο» αλλά η νόσηση από γρίπη δεν είναι. Δεν είναι φυσικό φαινόμενο να είσαι γριπωμένος και να κρυώνεις ή να είσαι μόνος, να νοσηλεύεσαι σε ράντζο ή να πεθαίνεις επειδή είσαι ηλικιωμένος και δεν υπάρχει ΜΕΘ, να μην εμβολιάζεσαι επειδή είναι της μόδας, να μεταδίδεις σε ευπαθή άτομα, να μην εμβολιάζεσαι αν και δουλεύεις σε νοσοκομείο (στο 25% η εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων στην υγεία). Η περίφημη «ατομική ευθύνη» τροποποιείται όταν με σοβαρή στάση και ευθύνη ανοίγουν τέτοια ζητήματα. Αλλά εδώ ο υφυπουργός Υγείας έχει την πεποίθηση ότι το κάπνισμα είναι ατομικό του θέμα, τι να λέμε…
* Ο Χριστόδουλος Δολαψάκης είναι γιατρός