Συνέντευξη στον Γιώργο Θεοδωρόπουλο

Σε προηγούμενα φύλλα, ο Δρόμος έδωσε τον λόγο σε κατοίκους ακριτικών περιοχών, όπως ο Έβρος και το Καστελλόριζο, προαναγγέλοντας ότι θα συνεχιστούν οι ανταποκρίσεις και συνεντεύξεις με απλούς ανθρώπους σε σημεία της χώρας απομακρυσμένα από το Κέντρο. Σήμερα, δημοσιεύουμε μια συνέντευξη από έναν νέο που ζει όχι σε κάποιο ακριτικό σημείο της Ελλάδας, αλλά στο εξωτερικό. Ο Γιώργος Μαρτίου σπούδασε Μαθηματικός στο ΑΠΘ και δούλευε στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα ζει στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας και είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο πανεπιστήμιο της πόλης. Μιλήσαμε μαζί του για τη ζωή στο εξωτερικό, για το τι συζητούν οι Έλληνες στο Γκέτεμποργκ, αλλά και για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Ποιοι λόγοι σε οδήγησαν σε μια άλλη χώρα;

Δεν έβλεπα καμία επαγγελματική εξέλιξη στην Ελλάδα. Είμαι απόφοιτος του Μαθηματικού του ΑΠΘ με μεταπτυχιακό στην οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη. Μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών μου υποχρεώσεων και αφού προηγουμένως είχα εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισα να αλλάξω χώρα, να ξεκινήσω κάτι καινούριο. Η Ελλάδα με κούρασε, η ανασφάλεια με κούρασε.

Πώς βρήκες τα πράγματα στη Σουηδία;

Εδώ η κοινωνία είναι οργανωμένη. Λειτουργούν σαν ρομπότ, αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό. Ωστόσο οι άνθρωποι εδώ είναι ήρεμοι, δεν έχουν άγχος. Γνωρίζουν πως το κράτος είναι εδώ, για να τους σπουδάσει, για να τους περιθάλψει. Από την άλλη, το κόστος ζωής είναι πολύ υψηλότερο. Εδώ ο έχων πληρώνει. Όλα έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους.

Τι κύρος έχουν οι Έλληνες επιστήμονες έξω;

Οι Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης, γεγονός που είναι εύκολα αντιληπτό, διότι έχουν μάθει να επιβιώνουν στα δύσκολα, στο χάος. Έχουμε εκπαιδευτεί σε αυτό, κάποιος που έχει αποφοιτήσει από ελληνικό πανεπιστήμιο θα με καταλάβει.

Έχετε αναπτύξει δεσμούς μεταξύ σας οι Έλληνες;

Έχω αναπτύξει κάποιες κοινωνικές επαφές, αλλά ίσως είναι σύντομο το χρονικό διάστημα για να μπορώ να εκφράσω μια εμπεριστατωμένη άποψη. Πολλοί είναι εσωστρεφείς, ανταγωνιστικοί και προσπαθούν απεγνωσμένα να ενσωματωθούν στην κοινωνία, μερικές φορές από υπερβολική ανασφάλεια, άλλες από σνομπισμό σε κάθε τι ελληνικό. Οι τελευταίοι συνήθως προέρχονται από πλούσιες οικογένειες, επιδεικνύοντας τα λεφτά της οικογένειάς τους στην Ελλάδα. Θα τους χαρακτήριζα ως Έλληνες δύο ταχυτήτων.

Τι σου λείπει από την Ελλάδα;

Η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, ο ήλιος και η θάλασσα. Αυτή η υγρασία, η μυρωδιά της θάλασσας που μπαίνει στο σπίτι κυρίως τα βράδια το καλοκαίρι. Και η καλοπέραση, τα ξενυχτάδικα, οι μεγάλες παρέες. Ξέρουμε να γλεντάμε, το χουμε στο αίμα μας. Είμαστε παθιασμένοι άνθρωποι.

Παρακολουθώντας τα πράγματα στην Ελλάδα, ποιο πιστεύεις είναι το βασικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί;

Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πολιτικό, δεν είναι οικονομικό. Το σημαντικότερο όλων είναι η έλλειψη δικαιοσύνης. Αν αρχίσω να απαριθμώ δεν θα τελειώσω ποτέ. Δυστυχώς, οι άξιοι και ικανοί δεν ασχολούνται με την πολιτική. Μια ματιά στα κόμματα της βουλής θα σας πείσει.

Λένε ότι η ανεργία στην Ελλάδα μειώθηκε και έρχεται η ανάπτυξη. Πιστεύεις ότι αυτό είναι βάσιμο;

Η ανεργία μπορεί όντως να μειώθηκε. Θετικό, αλλά ίσως θα πρέπει να κοιτάξουμε την ποιότητα της απασχόλησης. Πόσοι άνθρωποι εργάζονται και παίρνουν 350 το μήνα καθαρά; Όλοι σχεδόν οι 30ρηδες φίλοι μου. Στην Ελλάδα, κατά την γνώμη μου, έχουν καταστρατηγηθεί όλα τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα. Δούλοι του συστήματος και όχι πολίτες. Έτσι αισθανόμουν τουλάχιστον εγώ.

«Το πιο συχνό αντικείμενο συζήτησης είναι η κατάσταση στην Ελλάδα. Όσο και αν φαίνεται παράλογο, πλέον είμαι περισσότερο ενήμερος. Αγαπημένα θέματα της επικαιρότητας είναι η Τουρκία, το Σκοπιανό, η οικονομία, γενικά οι πολιτικές εξελίξεις»

Σκέφτεσαι να επιστρέψεις και υπό ποιές προϋποθέσεις;

Δεν σκέφτομαι να επιστρέψω στο άμεσο μέλλον. Κουράστηκα να τσακώνομαι για τα αυτονόητα. Ενώ λατρεύω την χώρα μου, νιώθω να μην ταιριάζω απόλυτα με αυτήν. Εκνευρίζομαι με τους Έλληνες, εκνευρίζομαι που τους λείπει η στοιχειώδης παιδεία. Στην Ελλάδα έχουμε ως πρότυπα τους παίκτες ριάλιτι και τηλεπερσόνες. Με θλίβει αυτή η Ελλάδα, δεν την αντέχω. Έχουμε χάσει τις αξίες μας. Για να τις ξαναβρούμε, θα χρειαστούμε χρόνια. Δεν αλλάζει εύκολα η νοοτροπία. Είμαστε όλοι μας υπεύθυνοι.

Τι συζητάτε μεταξύ σας οι Έλληνες στο Γκέτεμποργκ;

Προσπαθώ να τους πείσω πως είναι φάροι του Ελληνισμού. Πως η συμπεριφορά τους χαρακτηρίζει όλους μας και πως πρέπει να διαφημίζουμε με κάθε τρόπο τη χώρα μας. Το πιο συχνό αντικείμενο συζήτησης βέβαια, είναι η κατάσταση στην Ελλάδα. Όσο και αν φαίνεται παράλογο, πλέον είμαι περισσότερο ενήμερος. Αγαπημένα θέματα της επικαιρότητας είναι η Τουρκία, το Σκοπιανό, η οικονομία, γενικά οι πολιτικές εξελίξεις.

Τι συζητάτε με τους συνομηλίκους σας που έχουν μείνει στην Ελλάδα;

Λαμβάνω σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση μηνύματα και ερωτήσεις για τη Σουηδία από φίλους και γνωστούς. Θεωρώ υποχρέωση μου να βοηθήσω όπως μπορώ από την μεριά μου. Αν και πλέον η επικοινωνία, με την χρήση του διαδικτύου είναι εύκολη, μπορώ να πω με σιγουριά πως είναι φθίνουσα. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι αμείλικτοι.

Ήρθες στην Ελλάδα το Πάσχα;

Δυστυχώς το εισιτήρια ήταν πολύ ακριβά και ο χρόνος ελάχιστος. Δεν είχα την δυνατότητα να έρθω. Είχα την ευκαιρία να δω από κοντά πως γιορτάζει η ομογένεια εδώ. Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Γκέτεμποργκ είναι κάτι το ιδιαίτερο.

Στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και στα Βαλκάνια, υπάρχει αναταραχή. Πώς το αντιμετωπίζει η κοινή γνώμη της Σουηδίας;

Τα ειδησεογραφικά site αναφέρονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στα ελληνοτουρκικά και την τουρκική προκλητικότητα, παίρνοντας ξεκάθαρα θέση υπέρ της Ελλάδας. Ωστόσο δεν πιστεύω σε τρίτους. Αν ποτέ κληθούμε να αντιμετωπίσουμε έναν πόλεμο, θα είμαστε μόνοι μας, αυτό είναι σίγουρο. Είναι θέμα λαού. Οι βόρειοι λαοί βασίζονται στη λογική και όχι στο συναίσθημα. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να πιστεύουμε αλλά ούτε και να περιμένουμε από κανέναν το ελάχιστο.  Βασιζόμενοι στις δικές μας και μόνο δυνάμεις, θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τον οποιοδήποτε εχθρό.

Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα; Ανησυχείς;

Ανησυχώ που έχω έναν τρελό γείτονα, αλλά δεν τον φοβάμαι. Τον κίνδυνο αυτόν εύκολα κανείς τον αντιλαμβάνεται αν κοιτάξει τα οικονομικά και στρατιωτικά μεγέθη της Τουρκίας. Ωστόσο, ο ελληνικός λαός έχει επιδείξει τεράστιο σθένος και ανδρεία. Είναι μεγάλη υπόθεση να είσαι Έλληνας. Μια τέτοια σύγκρουση δεν συμφέρει καμία από τις δύο χώρες. Επίσης, πλέον οι πόλεμοι είναι οικονομικοί και οι δυο αυτές χώρες έχουν πλήρως κατακτηθεί και μάλιστα από τον ίδιο κατακτητή.

Σε περίπτωση έξαρσης της τουρικής επιθετικότητας, ενός έντονου επεισοδίου, θα επέστρεφες να βοηθήσεις τη χώρα σου, ακόμη κι αν αυτή δεν έκανε το καλύτερο δυνατό για τη γενιά σου;

Επίκαιρη συζήτηση σε όλες τις παρέες, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Δεν αισθάνομαι ότι ευθύνεται η πατρίδα μου για την κατάσταση που βιώνουμε και σε καμία περίπτωση δεν θα την αντιμετώπιζα τιμωρητικά ή αδιάφορα. Οι παθογένειες του λαού μας έχουν βαθιές ρίζες. Επίσης, μην ξεχνάτε πως αυτός ο λαός πέρασε από την μια περιπέτεια στην άλλη και ποτέ δεν ορθοπόδησε πραγματικά. Μια ενδεχόμενη σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών θα είχε πολύ μικρή διάρκεια, λίγων ημερών, και πρόδηλα θα ήταν αδύνατη η άμεση επιστροφή μου. Ωστόσο, αν η σύγκρουση ήταν γενικευμένη, μακάρι να είχα το θάρρος να μπω στο πάνθεον των ηρώων. Σίγουρα η μεγαλύτερη τιμή για έναν Έλληνα είναι να πεθάνει υπερασπιζόμενος την Ελευθερία της πατρίδας του. Θα προτιμούσα ωστόσο να κάνουμε το παν για να υπερασπιστούμε αυτή τη χώρα πριν να είναι πολύ αργά, να την οικοδομήσουμε από την αρχή, γιατί μόνο αν αλλάξουμε οι ίδιοι μέσα μας, θα αλλάξει. Της το χρωστάμε, διότι είναι μεγάλη υπερηφάνεια να είσαι Έλληνας. Σας το λέει αυτό ένας Έλληνας της Σουηδίας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!