Απ’ την έκρηξη του ’90 στις επιλεκτικές συγγένειες με τη Ν.Δ.

 
 
Όταν ξεκίνησε η δημοσκοπική άνοδος της Χρυσής Αυγής, πολλοί περίμεναν ότι η Θεσσαλονίκη θα γίνει προπύργιο της φασιστικής δράσης. Πολλοί εκτιμούσαν ότι η νεοναζιστική οργάνωση θα επένδυε στην παρουσία της στη Κεντρική Μακεδονία, στέλνοντας πρωτοκλασάτα στελέχη της να στήσουν μια οργάνωση φόβητρο.
Οι εξελίξεις διέψευσαν τους πάντες και, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, η δράση των χρυσαυγιτών στη Θεσσαλονίκη παρέμεινε περιθωριακή, δίχως την αναμενόμενη εκλογική επιρροή και κυρίως χωρίς καμία «ορατότητα».
 
Συλλαλητήρια και αγνοούμενοι
Η Χρυσή Αυγή στη Θεσσαλονίκη από μια μικρή οργάνωση μερικών δεκάδων μελών, γιγαντώνεται τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’90 και αποκτά αρκετές εκατοντάδες υποστηριχτές. Αποτελεί το πιο μαχητικό κομμάτι των συλλαλητηρίων για το Μακεδονικό, ενώ για αρκετά χρόνια τρομοκρατεί πολίτες από τη FYROM που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ευθύνεται για μικρό αριθμό επιθέσεων σε Αλβανούς μετανάστες και φοιτητές της Αριστεράς, δίχως όμως να σημειωθεί κάποιο μεγάλο γεγονός.
Η αρχή του τέλους για τη Χρυσή Αυγή έρχεται μετά το 1996, όταν έρχεται στην επιφάνεια η υπόθεση των αγνοούμενων Ελλήνων Εθνικιστών στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Οι Έλληνες εθελοντές στρατολογούνται στο πλαίσιο της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς (ΕΕΦ), στέλνονται στον πόλεμο, συμμετέχουν στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα και υπάρχουν αγνοούμενοι που δεν επιστρέφουν ποτέ στην Ελλάδα. Η ΕΕΦ είναι κοινό μυστικό ότι αποτελεί παραμάγαζο της Χ.Α. στη Βόρεια Ελλάδα, η φήμη της, όμως, γιγαντώνεται από την προβολή των ΜΜΕ και οι εθελοντές παρουσιάζονται ως ήρωες. Η επιστροφή τους από τον πόλεμο και κυρίως η ύπαρξη μέχρι και τώρα αγνοούμενων φέρνει σε δύσκολη θέση τα τοπικά στελέχη της Χ.Α., που συγκρούονται με τον Μιχαλολιάκο και ακολουθούν αυτόνομη πορεία.
Για πολλά χρόνια η οργάνωση της Χ.Α. παραπαίει και αυτός είναι ο λόγος που σήμερα δεν διαθέτει παλαιά στελέχη στη Θεσσαλονίκη, αλλά αποτελείται κυρίως από άτομα που ήρθαν σε επαφή με την οργάνωση την τελευταία δεκαετία.
 
Ο Ψωμιάδης και οι άλλοι
Από το 2000 και έπειτα το δίδυμο Ψωμιάδη-Παπαγεωργόπουλου, σε συνδυασμό με την πολιτική εμπλοκή του μητροπολίτη Άνθιμου, συγκρατούν το ακροδεξιό ακροατήριο της πόλης και όλος αυτός ο χώρος περιλαμβάνεται στο εκλογικό σώμα της Νέας Δημοκρατίας. Στη Θεσσαλονίκη παράλληλα στήνεται και ένας ιδεολογικός μηχανισμός συγκράτησης της ακροδεξιάς στους κόλπους της Ν.Δ., με τη συμβολή της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών και του προέδρου της Νίκου Μέρτζου. Για πολλά χρόνια πρόκειται για το ίδιο σύστημα και τα ίδια πρόσωπα που κινούνται κυρίως στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποστρέφονται τα τάγματα εφόδου και παραπέμπουν περισσότερο στη μετεμφυλιακή Δεξιά. Άλλωστε, οι σχέσεις αυτές αποκαλύφθηκαν στη δίκη του πρώην δημάρχου Παπαγεωργόπουλου, όπου αποκαλύφθηκε η εμπλοκή του σημερινού βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Αντώνη Γρέγου.
 
Αυτόνομη πορεία μετά το 2010
Η Χρυσή Αυγή στη Θεσσαλονίκη αυτονομείται μετά το 2010 και την πολιτική ήττα των Παπαγεωργόπουλου-Ψωμιάδη. Η οργάνωση στήνεται από την αρχή, με στελέχη από την Αθήνα να έρχονται στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συγκροτήσουν τοπικούς πυρήνες. Για πρώτη φορά η Χρυσή Αυγή προχωρά σε αμιγώς δικές της εκδηλώσεις, ενώ επαναφέρει τους εορτασμούς των γενεθλίων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που είχαν εγκαταλειφθεί για χρόνια. Παράλληλα, οι χρυσαυγίτες εισβάλλουν σε συλλόγους και σωματεία, όπως ο σύλλογος Απόγονων Μακεδονομάχων. Τα γηραιότερα μέλη της Τοπικής Οργάνωσης της Θεσσαλονίκης προέρχονται κυρίως από διάφορους συλλόγους απόστρατων αξιωματικών του στρατού και της ΕΛΑΣ, μέλη των οποίων έσπευσαν, μετά την εκτίναξη των ποσοστών της νεοναζιστικής οργάνωσης, να δώσουν διαπιστευτήρια.
 
Τα τάγματα εφόδου
Στη Θεσσαλονίκη μέχρι και την περασμένη εβδομάδα δεν υπήρχαν σοβαρά περιστατικά βίας από χρυσαυγίτες. Δύο είναι τα καταγεγραμμένα περιστατικά κι αυτά χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς. Ένα σε βάρος μετανάστη που δέχτηκε μαχαιριά στον λαιμό, την ώρα που βρισκόταν στην Αριστοτέλους, από μία ομάδα ατόμων που φορούσαν μαύρα μπλουζάκια με τα διακριτικά της νεοναζιστικής οργάνωσης και ένα σε βάρος μελών της ΚΝΕ, έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά.
 
Συλλήψεις χρυσαυγιτών για οπλοκατοχή
Ποινές φυλάκισης από έξι έως δέκα μήνες, με 3ετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 300 ευρώ στον καθένα, επέβαλε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στους τέσσερις από τους πέντε χρυσαυγίτες που συνελήφθησαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενοι ότι κατείχαν πτυσσόμενα κλομπ, σουγιάδες, σπρέι πιπεριού και μία κροτίδα.
Οι τέσσερις άντρες (39, 25, 22 και 20 χρόνων) κρίθηκαν ένοχοι κατά περίπτωση για οπλοφορία, οπλοκατοχή και παράβαση του νόμου περί φωτοβολίδων, ενώ τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου άσκησαν έφεση κατά της απόφασης και αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο πέμπτος συλληφθείς, ένας 17χρονος, παραπέμφθηκε να δικαστεί στο αρμόδιο Δικαστήριο Ανηλίκων.
 
 
 
_________________________________________________
 
  
Ακροδεξιός υποψήφιος για τον Δήμο
 
Την υποψηφιότητά του για δήμαρχος Θεσσαλονίκης, στις προσεχείς εκλογές, ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ο πρώην δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Κουριαννίδης, στη διάρκεια πολιτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε σε ξενοδοχείο της πόλης.
Ο κ. Κουριαννίδης έκανε γνωστό ότι την υποψηφιότητά του στηρίζουν, μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας και το Εθνικό Μέτωπο, ενώ άσκησε έντονη κριτική στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και στο νυν, Γιάννη Μπουτάρη.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Κουριαννίδης τον Ιούνιο του 2005 συμμετείχε (στην 3η θέση) στο ευρωψηφοδέλτιο του Ελληνικού Μετώπου του Μάκη Βορίδη, ενώ στις βουλευτικές εκλογές του 2007 ήταν υποψήφιος βουλευτής στην A΄ Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφιος με την παράταξη του Στέλιου Παπαθεμελή.
Πρόκειται για άνθρωπο που κινείται στις παρυφές της Χρυσής Αυγής και με βάση την κατάσταση που επικρατεί στη Χρυσή Αυγή Θεσσαλονίκης θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να λάβει το χρίσμα από τη νεοναζιστική οργάνωση. Ο έτερος υποψήφιος για το χρίσμα της Χ.Α για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, είναι γνωστός γιατρός, με ιδιαίτερες σχέσεις με το καθεστώς της 21ης Απριλίου.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!