Η αρχική «είδηση», που μεταδόθηκε με αγωνιώδεις εκφωνήσεις από τα ραδιοτηλεπτικά ΜΜΕ την Τρίτη, είχε ως εξής: «15-20 αναρχικοί κουκουλοφόροι εισέβαλαν στην ΑΣΟΕΕ και ξυλοκόπησαν καθηγητή , αλλά και φοιτητές». Χαράς ευαγγέλια για την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ καθώς τέτοια γεγονότα είναι ό,τι πρέπει για αντιπερισπασμό από άλλα προβλήματα, αλλά και για δικαιολόγηση της κυβερνητικής πολιτικής – στη συγκεκριμένη περίπτωση, του νόμου για «εγκατάσταση» αστυνομικών στα ΑΕΙ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος έσπευσε να δηλώσει: «Η επίθεση δεν έχει θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια. Γι’ αυτό η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο, προκειμένου να επιτρέπεται στην ΕΛ.ΑΣ. να μπαίνει στα ΑΕΙ». Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν πολλοί φιλοκυβερνητικοί σχολιαστές… για λίγο. Διότι σύντομα η υπόθεση έγινε πιο περίπλοκη, επιβεβαιώνοντας εκτιμήσεις περί «φτιαχτού» σκηνικού.

Σύμφωνα με τα επόμενα ρεπορτάζ, η πρώτη δήλωση του θύματος στην αστυνομία είχε ως εξής: «Δεν πρόκειται για αντιεξουσιαστές. Οι λόγοι της επίθεσης είναι προσωπικοί. Πίσω από αυτήν κρύβονται τρεις καθηγητές, με τους οποίους βρίσκομαι σε δικαστική αντιδικία»! Παρ’ όλα αυτά, οι καταδίκες συνεχίστηκαν για κάποιες ώρες, προφανώς λόγω κεκτημένης ταχύτητας. Ενδεικτικά: «Το δημόσιο Πανεπιστήμιο πλήττεται ξανά από βίαιες και τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Καταδικάζουμε αυτή την ενέργεια, που τραυματίζει το κύρος του Ιδρύματος και συνιστά βάναυση επίθεση στην ακαδημαϊκή ελευθερία» (Δ. Μπουραντώνης, πρύτανης ΑΣΟΕΕ). Αλλά και: «Η επίθεση κουκουλοφόρων τραμπούκων στην ΑΣΟΕΕ εναντίον καθηγητή και φοιτητών καταδικάζεται από κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη» (ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία). Και ούτω καθεξής.

Τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ προκάλεσαν την εύλογη αντίδραση των φοιτητών, που σε μαζική συνέλευση αποφάσισαν την κατάληψη της σχολής, και συλλαλητήριο την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα μαζί με άλλους φοιτητικούς συλλόγους. Οι φοιτητές ζητούν, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, την απομάκρυνση του συγκεκριμένου καθηγητή, την παραίτηση του πρύτανη Μπουραντώνη και όλων των εμπλεκόμενων στη συγκάλυψη, και την καθιέρωση ασυμβίβαστου της ιδιότητας του καθηγητή με «επιχειρηματικές» δραστηριότητες

Το ποιόν του θύματος

Όμως οι περιπλοκές δεν σταμάτησαν να… περιπλέκονται κι άλλο, καθώς σταδιακά αποκαλύφθηκε ότι ο καθηγητής-θύμα της επίθεσης (που έχει διατελέσει και μέλος διαφόρων κυβερνητικών επιτροπών) είναι υπόδικος για τοκογλυφία, ενώ ερευνάται και για «αδικήματα που αφορούν γενετήσιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων». Όσον αφορά το πρώτο αδίκημα, οι λεπτομέρειες που ήρθαν στη δημοσιότητα είναι εντυπωσιακές: ο καθηγητής κατηγορείται ότι δάνεισε σε συνάδελφό του όχι μερικά χιλιάρικα, αλλά 6 εκατομμύρια ευρώ (!), για τα οποία χρέωσε τόκο 4,6 εκατομμύρια ευρώ – δηλαδή 70%! Για το άλλο αδίκημα ερευνάται μετά από καταγγελίες του αντιδίκου του, ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε σεξουαλική επαφή του εν λόγω καθηγητή με ανήλικο αγόρι στη Ρουμανία, οι οποίες ενισχύθηκαν από δύο ακόμη πανεπιστημιακούς, που κατήγγειλαν ότι ο ίδιος τους εκμυστηρεύθηκε ότι «του αρέσει να συνευρίσκεται ερωτικά με ανήλικα αγόρια».

Είμαστε βέβαια πεπεισμένοι ότι όλα αυτά θα τα διαλευκάνουν οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές, προφανώς με τον ίδιο ζήλο που επιδεικνύουν για την ανεύρεση και τιμωρία αντιεξουσιαστών, απείθαρχων φοιτητών κ.ο.κ. Προχθές, για παράδειγμα, κουκουλοφόροι της ΟΠΚΕ εισέβαλαν στην ΑΣΟΕΕ και συνέλαβαν 6 φοιτητές διότι «ετοιμάζονταν να κάνουν κατάληψη»! (Αυτού του είδους την «εγκληματικότητα» καταπολεμούν οι διάφορες ΟΠΚΕ…). Το γεγονός προκάλεσε την εύλογη αντίδραση των φοιτητών, που σε μαζική συνέλευση αποφάσισαν την κατάληψη της σχολής, και συλλαλητήριο την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα μαζί με άλλους φοιτητικούς συλλόγους. Οι φοιτητές ζητούν, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, την απομάκρυνση του συγκεκριμένου καθηγητή, την παραίτηση του πρύτανη Μπουραντώνη και όλων των εμπλεκόμενων στη συγκάλυψη, και την καθιέρωση ασυμβίβαστου της ιδιότητας του καθηγητή με «επιχειρηματικές» δραστηριότητες.

Αναπόφευκτα ερωτήματα

Ας επιστρέψουμε στο κυρίως θέμα: παρά την πεποίθησή μας ότι οι αρχές θα ρίξουν… άπλετο φως στην υπόθεση, κάποια ερωτήματα είναι αναπόφευκτα. Όπως: Τι είδους «πανεπιστημιακοί» κυκλοφορούν στην πιάτσα, και –κυρίως– ποιοι και γιατί τους κάνουν πλάτες; Διότι μπορεί οι κατηγορίες που βαραίνουν τον εν λόγω καθηγητή να έγιναν γνωστές στο ευρύ κοινό μόνο μετά την επίθεση εναντίον του, αλλά οι κυβερνητικές και πανεπιστημιακές αρχές είχαν πλήρη γνώση – και παρ’ όλα αυτά αποφάσισαν ότι μπορεί να συνεχίσει να διδάσκει σαν να μην τρέχει τίποτα. Ώστε λοιπόν, κύριε υφυπουργέ, «η επίθεση δεν έχει θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια», αλλά έχει θέση κάποιος κατηγορούμενος για τοκογλυφία εκατομμυρίων και για άλλα, ακόμη χειρότερα; Και, κύριε πρύτανη, «η επίθεση τραυματίζει το κύρος του Ιδρύματος», και δεν το τραυματίζει όλη αυτή η σαπίλα; Να αναμένουμε απαντήσεις από όλους εσάς τους «αγανακτισμένους» και «αποφασισμένους να πατάξουν την ανομία», ή ζητάμε πολλά;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!