Γιατί εξαιρούν από την ανακεφαλαιοποίηση την ΑΤΕ.
Κόβουν και ράβουν τις τελευταίες δέκα ημέρες οι κυβερνητικοί υπάλληλοι της τρόικας, τα ίδια τα «αφεντικά» που αφίχθησαν εσπευσμένα στην Αθήνα τη Μ. Δευτέρα, και οι μεγαλοτραπεζίτες για να προσδιορίσουν τους όρους της περίφημης «ανακεφαλαιοποίησης» των τραπεζών, ώστε να προλάβουν τη σχετική νομοθετική πράξη μέχρι και μάλιστα πριν από τις 20 Απριλίου, οπότε και πήρε «παράταση» το οριστικό κλείσιμο του PSI.
Και ενώ δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο από καθαρό εκβιασμό των τραπεζιτών προς την κυβέρνηση, ώστε να πάρουν όσα περισσότερα μπορούν, τα μιντιακά παπαγαλάκια της τρόικας και των εξυπηρετητών της, πασχίζουν να μας πείσουν πως πρόκειται για τη μέγιστη πολιτικοοικονομική απόφαση που θα κρίνει τη ρευστότητα στην αγορά.
Στην πραγματικότητα, ο καβγάς γίνεται για τους όρους με τους οποίους οι τραπεζίτες θα εκταμιεύσουν τα επιπλέον 50 δισ. ευρώ (εκτός αυτών που ήδη έχουν πάρει) και τα οποία προβλέπονται ως αντιστάθμισμα της «χασούρας» τους από το κούρεμα των ομολόγων. Μάλιστα, έχει συσταθεί και κοτζάμ ειδικό όργανο με τον βαρύγδουπο τίτλο «Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας» και με κεντρικά στελέχη όλους τους συν-ενορχηστρωτές της δημόσιας ληστείας (το διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλο, τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και προσωπικό φίλο του πρωθυπουργού, Β. Ράπανο, και τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Π. Θωμόπουλο) το οποίο, το τελευταίο διάστημα, δεν ασχολείται με τίποτα άλλο παρά με τους όρους της «ανακεφαλαιοποίησης».
Βέβαια, ο συρφετός της «συστημικής ευστάθειας» δεν έδειξε την ίδια σπουδή για να σώσει το σύνολο των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που έχασαν έως και το 70% των αποθεματικών τους, καθώς τα ομόλογά τους (ή σε πολλές περιπτώσεις οι καταθέσεις τους) «κουρεύτηκαν» από το PSI χωρίς να έχουν καν ρωτηθεί, ενώ όταν ο λόγος έρχεται στα τραπεζικά ιδρύματα, κύριος μέτοχος των οποίων είναι το Δημόσιο (βλέπε ΑΤΕ και ΤΤ), τα πράγματα… αλλάζουν.
Η ΑΤΕ και η ανακεφαλαιοποίηση
Εδώ και πολλές ημέρες σε blogs, οικονομικά site στοχευμένης ειδησεογραφίας, αλλά και εφημερίδες, οι φήμες για την ΑΤΕ και το μέλλον της στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης δίνουν και παίρνουν. Της παραφιλολογίας αυτής δε, είχε προηγηθεί μια πολύ καλά ενορχηστρωμένη επίθεση στην Αγροτική Τράπεζα, που όπως λένε συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ στον Δρόμο, «ήταν σχεδιασμένη να γίνει τη δεδομένη χρονική περίοδο για να προλειάνει το έδαφος για ό,τι θα ακολουθούσε με το PSI. Προσπάθησαν να πείσουν εντέχνως τον κόσμο ότι η Αγροτική είναι προβληματική, ότι θα ενεργοποιηθεί για αυτήν η Bad Bank και η τράπεζα θα σπάσει στα δύο, ώστε να εκποιηθεί το προβληματικό κομμάτι της και να μοσχοπουληθεί το άλλο». Όπως τονίζει ο ΣΕΑΤΕ (Σύλλογος Εργαζομένων ΑΤΕ) «το πρόβλημα για την Αγροτική είναι συγκεκριμένο και έχει να κάνει με την απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριληφθούν στην απομείωση του χρέους τα δάνεια των ΔΕΚΟ με εγγύηση Δημοσίου, τα οποία διατηρούνται στην Αγροτική».
Την προηγούμενη εβδομάδα η ΟΤΟΕ σε συνεργασία με τον ΣΕΑΤΕ, έστειλε ανοιχτή επιστολή στον τραπεζίτη πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο απευθύνοντας τα παρακάτω ξεκάθαρα ερωτήματα:
• Αυτό που για όλες τις τράπεζες είναι αυτονόητο, δηλαδή, η ανακεφαλαιοποίηση, για την Αγροτική δεν ισχύει; Αν ισχύει, τότε ποιο είναι το πρόβλημα, ειδικά γι’ αυτήν;
• Στην πορεία και τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, οι μέτοχοί τους καλούνται και οφείλουν να αναλάβουν συγκεκριμένους ρόλους και συγκεκριμένες ευθύνες. Το ελληνικό κράτος -η κυβέρνηση- ως ο μεγαλομέτοχος στην ΑΤΕ, θ’ αναλάβει τις αναλογούσες, αντίστοιχες ευθύνες;
Σε άλλο σημείο της επιστολής, μάλιστα, οι ερωτήσεις είναι ακόμη πιο ξεκάθαρες, απαιτώντας πιεστικά απαντήσεις: «υπάρχει περίπτωση, οι υπεύθυνοι -με τις πολιτικές επιλογές τους- για τις ζημιές της ΑΤΕ, να της γυρίσουν την πλάτη, να την αφήσουν έξω από τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης και να την οδηγήσουν στην εξαφάνιση; Υπάρχει περίπτωση να δικαιώσουν τις φήμες και τις καταστροφολογίες, εξυπηρετώντας τα σκοτεινά συμφέροντα αυτών που τις προκαλούν και τις διακινούν;».
Οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ, σε γενική συνέλευση του Συλλόγου τους το περασμένο Σαββατοκύριακο, εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν πίσω τα κεφάλαια που αφαιρέθηκαν από την τράπεζα, μέσω του PSI και του κουρέματος των δανείων προς τους φορείς του Δημοσίου. Στις αποφάσεις τους, καταγγέλλουν κάθε πρόθεση και κάθε σχεδιασμό που αποσκοπεί να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης ως αφορμή για να πλήξει την Αγροτική Τράπεζα και προετοιμάζοντας άμεσα κινητοποιήσεις δηλώνουν πως «ο χώρος της ΑΤΕ, όλο το δυναμικό της, ενωμένο και αποφασισμένο, θα συμβάλλει στη συγκρότηση ενός ευρύτατου κοινωνικού μπλοκ υπεράσπισης και προστασίας της τράπεζας, που με την παρέμβασή του -και στη διαδικασία των εθνικών εκλογών- θα βάλει φραγμό σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσής της και θα επιβάλει, τόσο την αποκατάσταση των κεφαλαίων της, όσο και την απρόσκοπτη λειτουργία της».
Μαίρη Ευθυμιάτου
Στον κάλαθο των αχρήστων οι εργαζόμενοι των Συνεταιριστικών Τραπεζών
Με την προσφιλή τακτική της, της προσθαφαίρεσης σωρείας τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια της τελευταίας -προ εκλογών- στιγμής, η κυβέρνηση του τραπεζίτη Παπαδήμου, στέλνει στον κάλαθο των αχρήστων τους 186 εργαζόμενους των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών, που με απόφαση του διοικητή της Τράπεζας, έκλεισαν.
Παρά, λοιπόν, την αρχική δέσμευση για απορρόφηση των εργαζομένων των τραπεζών Λαμίας, Λέσβου-Λήμνου και Αχαϊκής, από τις υπόλοιπες τράπεζες, η σχετική τροπολογία αποσύρθηκε ως διά μαγείας.
Το… μακρύ χέρι των τραπεζιτών φαίνεται ότι μπορεί να παρακάμψει και το Κοινοβούλιο, που νομοθετεί κατ’ εντολή τους. Ήδη από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας οι εργαζόμενοι στις τρεις συνεταιριστικές τράπεζες που βάζουν λουκέτο διά της βίας, παραλαμβάνουν τις εντολές απόλυσης, ενώ κλιμάκιο της ΟΤΟΕ συναντήθηκε στις 6/04 με τον ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας την παρέμβασή του για το θέμα.