Δεν έχει τέλος το δράμα που ζει ο λαός της Συρίας και οι λαοί της Μ. Ανατολής καθώς, μετά την κατάληψη του Αφρίν, η Τουρκία απειλεί να διευρύνει τις επιχειρήσεις στην περιφέρεια της Μανμπίτζ και να εισβάλει στο «σύμμαχο» Ιράκ για να καταστρέψει τις βάσεις των Κούρδων στη συνοριακή γραμμή. Σύμφωνα με μαρτυρίες δυτικών δημοσιογράφων και Κούρδων συνεχείς είναι οι συγκρούσεις στα περίχωρα του Αφρίν μεταξύ Κούρδων και τουρκικών δυνάμεων, ενώ πολεμικές προετοιμασίες γίνονται στην περιοχή της Μανμπίτζ. Την ίδια στιγμή ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα σύνορα Ιράκ – Τουρκίας για να αποτρέψουν νέα τουρκική εισβολή.
Και οι Γάλλοι στο παιχνίδι
Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του Λευκού Οίκου να αποσύρει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Μανμπίτζ, η Γαλλία ανακοίνωσε τον δικό της σχέδιο να αναπτύξει δυνάμεις στην περιοχή «στα πλαίσια πάντα της Δυτικής συμμαχίας» για την αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας. Είχε προηγηθεί συνάντηση στα Ηλύσια Πεδία μεταξύ του Μακρόν και αντιπροσωπείας του YPG. Η συμφωνία αυτή, που ανακοινώθηκε πρώτα από τους Κούρδους μαχητές, προκάλεσε νέα έκρηξη του Ερντογάν. Κατηγόρησε τη Γαλλία ότι «δεν θα δικαιούται πλέον να διαμαρτύρεται για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της» ενώ απέρριψε με προσβλητικό τρόπο την πρόταση Μακρόν να διαμεσολαβήσει μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων. «Ποιοι είστε εσείς που μιλάτε για μεσολάβηση ανάμεσα στην Τουρκία και μια τρομοκρατική οργάνωση;», αναρωτήθηκε οργισμένος ο Ερντογάν για να συμπληρώσει: «Ποιος σου ανέθεσε αυτό το καθήκον; Ποιος σου είπε να ανακατεύεσαι σε αυτά τα πράγματα που είναι μεγαλύτερα από το μπόι σου»; Πιο επιθετικές οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τουρκικής κυβέρνησης Μπ. Μποζντάγ: «Αυτοί που αρχίζουν μια συνεργασία και έχουν αλληλεγγύη με τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας (…) θα γίνουν, όπως και οι τρομοκράτες, στόχος της Τουρκίας».
Την ίδια στιγμή μαρτυρίες Κούρδων ανταρτών αναφέρουν ότι ήδη έχουν προωθηθεί Γάλλοι στρατιωτικοί στα περίχωρα της Μανμπίτζ και, σε συνεργασία με τους Αμερικανούς, που δεν δείχνουν να ετοιμάζονται να αποχωρήσουν, προχωρούν σε οχυρωματικά έργα και ενισχύονται με βαρύ πυροβολικό.
Παραμένει άγνωστο αν η πρόθεση της Γαλλίας να εμπλακεί ενεργά στα μέτωπα της Συρίας συνδέεται με την αναζήτηση νέων ευκαιριών, μετά τις δηλώσεις αποχώρησης των ΗΠΑ, ή αν οι τελευταίες έγιναν για να κερδηθεί χρόνος και να εξευμενιστεί, έστω και προσωρινά ο σουλτάνος. Το πιο πιθανό είναι ότι η πρόθεση εμπλοκής της Γαλλίας είναι σε συμφωνία με τις ΗΠΑ και αποσκοπεί στη συνέχιση της παρουσίας της Δυτικής συμμαχίας στην περιοχή. Οι πιέσεις που ασκούνται στον Ερντογάν είναι πολύπλευρες και όλο και περισσότεροι παράγοντες και χώρες εμπλέκονται σε αυτό το περίπλοκο διπλωματικό παιχνίδι.
Η εμπλοκή της Γαλλίας στην Συρία είναι πιθανό να έγινε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ και αποσκοπεί στη συνέχιση της παρουσίας της Δυτικής συμμαχίας στην περιοχή. Οι πιέσεις που ασκούνται στον Ερντογάν είναι πολύπλευρες και όλο και περισσότεροι παράγοντες και χώρες εμπλέκονται σε αυτό το περίπλοκο διπλωματικό παιχνίδι
Ρήξη Τουρκίας με Κόσσοβο και Ισραήλ
Είναι γνωστή η υπόθεση απαγωγής έξι Τούρκων πολιτών που κατοικούσαν στο Κόσσοβο σε κοινή επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών και η μεταφορά τους στην Τουρκία με την κατηγορία ότι αποτελούσαν ενεργά μέλη του δικτύου Γκιουλέν. Η παράνομη αυτή πράξη, φαίνεται ότι έγινε χωρίς την επίσημε έγκριση της κυβέρνησης του Κοσσόβου με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός της χώρας Χαραντινάι να αποπέμψει τον υπουργό Εσωτερικών και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. Η κίνηση αυτή, δεδομένων των στενών σχέσεων Τουρκίας Κοσσόβου, δεν μπορεί παρά να έγινε με υπόδειξη των ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό προκάλεσε νέα έκρηξη του Ερντογάν που «ανακοίνωσε» στον Χαραντινάι ότι «η καριέρα σου έληξε». Χωρίς να κρατά τα στοιχειώδη προσχήματα, ο Ερντογάν έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, και στην Αθήνα, ότι η χώρα του «θα κάνει πακέτο» όποιον θεωρεί «τρομοκράτη» σε όποια χώρα και αν κρύβεται.
Πιο σοβαρή είναι η νέα οξύτατη αντιπαράθεση Ισραήλ-Τουρκίας. Την επίθεση ξεκίνησε πρώτος ο Τούρκος πρόεδρος που, με αφορμή τον θάνατο 16 Παλαιστίνιων και τον τραυματισμό εκατοντάδων στις πρόσφατες κινητοποιήσεις στη Γάζα, απευθυνόμενος στον Νετανιάχου είπε: «Είσαι ένας εισβολέας και αυτή τη στιγμή υπάρχεις σε αυτά τα εδάφη ως εισβολέας. Είσαι τρομοκράτης». Στον ίδιο τόνο η απάντηση του Ισραήλ: «Αυτός που κατέλαβε τη Βόρεια Κύπρο και σφάζει πολίτες στο Αφρίν, δεν πρέπει να μας διδάσκει περί ηθικής και αξιών», δήλωσε ο Νετανιάχου.
Το σίγουρο είναι ότι και οι δύο έχουν δίκιο για τις κατηγορίες που απευθύνουν ο ένας στον άλλον. Και οι δύο ευθύνονται για εγκλήματα κατά αμάχων που τώρα βγαίνουν και επίσημα στο προσκήνιο.
Περισσότερο όμως από τις λεκτικές διενέξεις οι μεγάλοι πονοκέφαλοι κρύβονται στις νέες υπό διαμόρφωση συμμαχίες που επιχειρούν να αλλάξουν τον χάρτη και τις ισορροπίες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Στα ψιλά των ελληνικών εφημερίδων πέρασε μια δήλωση του Σαουδάραβα διαδόχου του θρόνου Σαλμάν περί του δικαιώματος του Ισραήλ να ζήσει ειρηνικά στα εδάφη του. Ο άλλοτε, τυπικά βέβαια, υπερασπιστής του Παλαιστινιακού αγώνα, στην προσπάθεια να οικοδομήσει μια νέα συμμαχία σε βάρος του Ιράν, στρέφεται τώρα φανερά υπέρ του «δικαιώματος» του Ισραήλ να υπάρχει σε εδάφη που κατάκτησε και διατηρεί με την ωμή βία. Ισραήλ και Σαουδική Αραβία, σε πλήρη εναρμόνιση με τις ΗΠΑ, θεωρούν το Ιράν τη μεγαλύτερη απειλή σε βάρος τους. Και οι δύο χώρες βρίσκονται σε ένοπλη, «μέσω τρίτων» στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ιράν. Η Σαουδική Αραβία εμπλέκεται σε αντιπαράθεση με τους φιλοϊρανούς Χούτι στην Υεμένη, τη στιγμή που το Ισραήλ βομβαρδίζει «θέσεις» του Ιράν στη Συρία. Τώρα οδηγούνται σε αντιπαράθεση με την Τουρκία, ο έλεγχος του σουνιτικού κόσμου αποτελεί «μήλο της Έριδος» ανάμεσα σε Τουρκία και Σαουδική Αραβία, εμπλέκουν στην αντιπαράθεση αυτή την Ρωσία και απειλούν την ειρήνη σε ολόκληρη την Μ. Ανατολή.