Απαντούν στη δήλωση Τσίπρα για τους φοιτητές που διώκονται
Την τακτική των διώξεων εναντίον φοιτητών τους υπερασπίζονται οι καθηγητές του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας τον… επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Αν και κανένας εξ αυτών δεν εμφανίστηκε πριν από μία εβδομάδα στο Εφετείο για να υπερασπιστεί την ποινή στέρησης εξαμήνου που επέβαλαν σε εννέα φοιτητές, λόγω των κινητοποιήσεων πριν από δύο χρόνια, εντούτοις επέλεξαν να απαντήσουν στη δήλωση στήριξης των φοιτητών που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει πως «οι εννέα φοιτητές διώκονται άδικα, γιατί μαζί με όλους τους συμφοιτητές τους διεκδίκησαν το αυτονόητο: να μη χαθεί η εξεταστική περίοδος μετά τις κινητοποιήσεις το φθινόπωρο του 2011».
Υπενθυμίζεται πως η τιμωρία των φοιτητών ήρθε μετά τον πολύωρο αποκλεισμό στον οποίο υπέβαλαν τους καθηγητές τους, όταν εκείνοι λειτουργώντας ως εντολοδόχοι της τότε υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου, τους στέρησαν την εξεταστική περίοδο. Κατόπιν, ως απάντηση για την «ομηρία» ήρθε η ποινή της στέρησης ενός ακόμα εξαμήνου για εννέα εκ των δεκάδων φοιτητών που είχαν πάρει μέρος στις κινητοποιήσεις.
«Απογοητευμένοι» από τον Τσίπρα
Στην απόφαση- απάντηση προς τον Αλ. Τσίπρα οι καθηγητές του Φυσικού δηλώνουν «απογοητευμένοι» από τη δήλωσή του, καλώντας τον να αποκηρύξει τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται. Οι καθηγητές εγκαλούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι παρέβλεψε να διευκρινίσει πως «οι αποκαλούμενες “κινητοποιήσεις” αφορούν την κατάληψη από μικρή μερίδα φοιτητών του κτιρίου του Τμήματος επί τέσσερις μέρες».
Για ακόμα μία φορά, ωστόσο, δεν απαντούν γιατί ειδικά στο δικό τους Τμήμα δεν δόθηκε η εξεταστική, αλλά ούτε και στα επιχειρήματα του δικηγόρου των φοιτητών ως προς τη σύνθεση και την κρυφή συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, που επέβαλε τις ποινές.
Ως προς την ουσία της υπόθεσης ήδη αναμένεται η έκδοση απόφασης από το Εφετείο Χανίων, μετά από μια δίκη στην οποία κατίσχυσαν τα επιχειρήματα των φοιτητών. Σε ό,τι αφορά τις εντυπώσεις, όμως, η πολύχρονη αντιπαράθεση καθηγητών- φοιτητών στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης φαίνεται να παίρνει και πολιτικές προεκτάσεις, καθώς οι καθηγητές κλείνουν το κείμενο τους με νουθεσίες προς τον Α. Τσίπρα, εκφράζοντας την ελπίδα πως «οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου θα μεριμνήσουν για τον σεβασμό και την εφαρμογή των νόμων, τους οποίους το ίδιο το Κοινοβούλιο ψήφισε».
Μάριος Διονέλλης