Απόσπασή του από το ταμείο ξεπουλήματος (ΤΑΙΠΕΔ) ζητούν οι κάτοικοι της Φθιώτιδας
Άγονη απέβη η διαδικασία αποκρατικοποίησης τεσσάρων Ιαματικών Πηγών της Φθιώτιδας, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς δεν κατατέθηκε καμία πρόταση ενδιαφέροντος στην πρώτη φάση του διαγωνισμού.
Η διαδικασία αναφερόταν στην αποκρατικοποίηση των ιαματικών πηγών της Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων, της πηγής Κονιαβίτη Καμένων Βούρλων, της πηγής της λουτρόπολης Υπάτης και των πηγών των Θερμοπυλών, μαζί με μεγάλες εκτάσεις γης και των συνοδών υποδομών και ακινήτων. Το προηγούμενο διάστημα κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής κινητοποιήθηκαν για να αποτρέψουν τις διαδικασίες εκποίησης, προσφεύγοντας στο ΣτΕ ενάντια στην πράξη μεταβίβασης των ιαματικών πηγών στο ΤΑΙΠΕΔ. Η προγραμματισμένη για τις 8 Οκτωβρίου εκδίκαση της προσφυγής πήρε αναβολή για τις 11 Φεβρουαρίου του νέου έτους, ύστερα από αίτημα του Δημοσίου.
Σύμφωνα με τον Στάθη Ανδρικόπουλο, κάτοικο Καμένων Βούρλων και υπογράφοντα τις προσφυγές, οι παραπάνω εξελίξεις, τόσο της αναβολής της εκδίκασης όσο και της μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος αποτελούν μια μικρή νίκη αλλά και δικαίωση των αιτιάσεων όσων διαμαρτύρονται και εναντιώνονται στην ιδιωτικοποίηση των πηγών.
«Η κινητοποίησή μας, με την προσφυγή στο ΣτΕ, κατάφερε να εκθέσει την πρόχειρη και βιαστική αντιμετώπιση ΤΑΙΠΕΔ και κυβέρνησης στο θέμα των ιαματικών πηγών. Στόχος τους δεν είναι η αξιοποίηση προς όφελος του Δημοσίου και των τοπικών κοινωνιών, αλλά το ξεπούλημα σε μεγαλοεπενδυτές και η κάλυψη της μαύρης τρύπας του χρέους. Η αναβολή που οι ίδιοι ζήτησαν, ουσιαστικά, είναι δείγμα παραδοχής ότι πρόθεσή τους ήταν να παραχωρήσουν όχι μόνο τις εκτάσεις και τις υποδομές αλλά και τον ίδιο το φυσικό πόρο, κάτι το οποίο είναι αντισυνταγματικό.
Το ότι δικές μας ενέργειες απέτρεψαν τουλάχιστον αυτή την απαράδεκτη εξέλιξη, επιβεβαιώνεται και από τις πρόσφατες πράξεις μεταβίβασης άλλων ιαματικών πηγών ανά τη χώρα, όπου αναγράφεται ότι η κυριότητα επί του φυσικού πόρου εξαιρείται ρητά της μεταβίβασης.
Η μη εκδήλωση ενδιαφέροντος καταρρίπτει τα ιδεολογήματα περί “σωτήρα” ιδιώτη που θα έρθει να επενδύσει για το καλό της τοπικής κοινωνίας. Η “αδιαφορία” των επενδυτών, παρ’ όλες τις φορολογικές, περιβαλλοντικές και άλλες χαριστικές διευκολύνσεις, δίνει το μήνυμα ότι στοχεύουν στην εκμετάλλευση του πλούτου της χώρας μας με ακόμα χειρότερους όρους αποικίας, ποντάροντας και στη δεδομένη υποτακτική στάση των μνημονιακών κυβερνήσεων».
Μπροστάρης να μπει η Τ.Α.
Για τον ιδιαίτερο ρόλο που πρέπει να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη συγκεκριμένη υπόθεση, μιλά η Μαρία Αντωνίου, δημοτική σύμβουλος με την Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία και μία από τους υπογράφοντες τις προσφυγές: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να μπει μπροστάρης στον αγώνα υπεράσπισης των ιαματικών πηγών με τρεις στόχους: α) Να διεκδικήσει την απόσπαση των ιαματικών πηγών, των εκτάσεων και των υποδομών από τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ. Το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει αναπτυξιακή στρατηγική αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, παρά μόνο να ξεπουλήσει και να κατευθύνει τα όποια έσοδα στην εξυπηρέτηση του χρέους, όπως αναγράφεται και στο καταστατικό του. β) Να προκαλέσει το διάλογο μεταξύ των παραγωγικών φορέων της τοπικής κοινωνίας, των μικροεπιχειρηματιών του τουρισμού, των κατοίκων και των λουόμενων ώστε να προκύψουν πρωτοβουλίες συνεργατικής διαχείρισης του ιαματικού πλούτου προς όφελος όλων. γ) Να διεκδικήσει από την κεντρική εξουσία πόρους και θεσμικές αλλαγές που να κατοχυρώσουν τέτοιες πρωτοβουλίες».
Γόνιμη και βιώσιμη λύση
«Η αξιοποίηση των πηγών και των συνοδών εγκαταστάσεων από την τοπική κοινωνία με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων της κοινωνικής-συνεταιριστικής οικονομίας, με κύριο στόχο την προστασία, ανάδειξη, ανάπτυξη και διαχείριση των πηγών και την αναδιανομή των πλεονασμάτων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής παραγωγικής βάσης και της απασχόλησης, αποτελεί μία γόνιμη και βιώσιμη λύση» σημειώνει σε δήλωσή του και ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κυριακάκης.
Οι νόμοι 1667/1986 περί Αστικών Συνεταιρισμών, 4019/2011 περί Κοινωνικής Οικονομίας και 3498/2006 περί Δυνατότητας Διανομής των Ιαματικών Φυσικών Πόρων, σημειώνει ο ίδιος, «θέτουν ένα συγκεκριμένο και αρκετά πλήρες πλαίσιο αξιοποίησης των ιαματικών πηγών της περιοχής, το οποίο, με μερικές τροποποιήσεις, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, αλλά και ως “πιλότος” για την ανάπτυξη παρόμοιων συνεταιριστικών εγχειρημάτων και δικτυώσεων με στόχο την αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου προς όφελος της κοινωνίας και της παραγωγικής της βάσης και όχι προς όφελος των λίγων “ισχυρών”». «Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την τοπική κοινωνία θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην εκποίηση του ιαματικού πλούτου και θα ανοίξει τον αναγκαίο διάλογο για την εναλλακτική και κοινωνικά ανταποδοτική αξιοποίησή του» καταλήγει ο βουλευτής Φθιώτιδας.