Ξεκίνησε τη Δευτέρα 10 Μαΐου και διαρκεί έως σήμερα, Σάββατο 15 Μαΐου, το Διεθνές Φόρουμ των Δελφών –που λόγω πανδημίας μετακόμισε στις αίθουσες του Ζαππείου Μεγάρου. Πλήθος από συζητήσεις, από συμμετοχές ελληνικές και διεθνείς, από ομιλίες και συνεντεύξεις και πολλά τα θέματα που απασχόλησαν. Στα πλαίσια του Φόρουμ έγιναν και ορισμένες συζητήσεις και στρογγυλά τραπέζια για το θέμα των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση –για να μην ξεχνιέται η ημερομηνία και το ζήτημα– ενώ το «ψητό» δηλαδή το πραγματικό ενδιαφέρον ήταν σε κομβικά ζητήματα.
Το Φόρουμ τελούσε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κας Σακελλαροπούλου και το πρόγραμμά του διαμορφώθηκε «σε συνεργασία με σημαντικές δεξαμενές σκέψης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως το Chatham House, το Atlantic Council, το ΔΙΚΤΥΟ, το ΕΛΙΑΜΕΠ, το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, το Ίδρυμα Ωνάση, την Endeavor, τη διαΝΕΟσις, το CFA, το Deree – The American College of Greece, το Ίδρυμα Λασκαρίδη, τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων». Συνολικά υπήρξαν πάνω από 800 καλεσμένοι ομιλητές από 42 χώρες με φυσική ή διαδικτυακή συμμετοχή.
Τα θέματα που απασχόλησαν το Φόρουμ ήταν πολλά και τα πλέον σημαντικά αφορούσαν το ενεργειακό, τη ναυτιλία, την κατάσταση στη Ν.Α. Μεσόγειο, την πορεία της Ευρώπης, το ταμείο Ανάκαμψης, την αμερικάνικη πολιτική, την ψηφιοποίηση, την Ανάπτυξη των Υποδομών και της Συνδεσιμότητας της Ελλάδας με την ευρύτερη περιοχή, την «πράσινη» ανάπτυξη και τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, την συμπεριληπτικότητα, την άνοδο του απολυταρχισμού, το Μέλλον της Φιλελεύθερης Δημοκρατίας, τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, τον ρόλο του Τουρισμού, τη σχέση της Τεχνολογίας με το Μέλλον της Ανάπτυξης.
Οι παρουσίες ήταν όλων των επιπέδων δηλαδή πρόεδροι και πρωθυπουργοί διαφόρων χωρών, πρεσβευτές, ανώτατα στελέχη της Ε.Ε. και των μεγάλων επιχειρήσεων, εκπρόσωποι –μεγάλων ιδρυμάτων τραπεζών, ναυτιλιακών επιχειρήσεων, κολοσσών της φαρμακοβιομηχανίας και της ψηφιοποίησης–, διανοούμενοι ευθυγραμμισμένοι με τις κύριες κατευθύνσεις της παγκοσμιοποίησης, καθώς και πλήθος από δημοσιογράφους που συντόνιζαν τις συζητήσεις και συνεντεύξεις από όλο το μιντιακό φάσμα της χώρας.
Από τον ελληνικό πολιτικό κόσμο ξεχώρισαν οι παρουσίες από την κυβέρνηση (πρωθυπουργός, υπουργοί, υφυπουργοί κ.λπ.), από τον ΣΥΡΙΖΑ (Αλ. Τσίπρας, Ν. Βούτσης, Ε. Τσακαλώτος, Ε. Αχτσιόγλου, Α. Χαρίτσης). Από το ΚΙΝΑΛ οι Φ. Γεννηματά και Α. Λοβέρδος. Ακόμα πλήθος στελεχών του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Παρουσίες που ξεχώρισαν
Από διεθνή πλευρά η τροϊκανή τριπλέτα Γιούνγκερ – Ρέγκλινγκ – Τουσκ έχει μια ιδιαίτερη συμβολική σημασία με την παρουσία της στις εργασίες του Φόρουμ. Πρώτα «αναδιαρθρώνουμε» μια χώρα με μνημόνια και δεσμεύσεις και μετά καλούμαστε σε Φόρουμ να συμβουλέψουμε ή και να ανταλλάξουμε σκέψεις και αναμνήσεις.
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Mircea Geoana, ο οποίος χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ ως την πιο ισχυρή συμμαχία στην ιστορία της ανθρωπότητας και μίλησε για την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των παγκόσμιων συμμαχιών. Μάλιστα προϊδέασε και για άλλους ρόλους του ΝΑΤΟ όταν είπε πως η έννοια της ασφάλειας δεν περιορίζεται πλέον σε ότι ξέραμε στο παρελθόν αλλά αφορά τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, η τεχνολογία και η υγεία όπως απέδειξε το πρόσφατο παράδειγμα της πανδημίας. Ξεκαθάρισε δε ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει απόλυτα τον διάλογο Αθήνας-Άγκυρας.
Φυσικά δεν μπορούσε να λείπει ο Τζέφρυ Πάιατ, ο οποίος καθόρισε και την γραμμή: «Πρέσπες» υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και τη ΝΑΤΟποίηση της περιοχής. Μάλιστα δήλωσε εντυπωσιασμένος για τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα (μάλλον ως αποικία).
Πρόεδροι χωρών: Της Ελλάδας η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, της Εσθονίας η Kersti Kaljulaid, της Σλοβακίας ο Zuzana Čaputová, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ο Milorad Dodik
Πρωθυπουργοί: Της Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, της Ισπανίας ο Pedro Sánchez, της Σλοβενίας ο Janez Janša, του Μαυροβουνίου ο Zdravko Krivokapić, της «Βόρειας Μακεδονίας» ο Zoran Zaev.
Επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος και ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Tony Blair, ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου.
Από τον κόσμο των επιχειρήσεων και της οικονομίας:
Ο Γιάννης Στουρνάρας και όλοι οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών, εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Odile Renaud-Basso.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Paolo Gentiloni.
Μεγάλος αριθμός εκπροσώπων μεγάλων ελληνικών και διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών, εκπρόσωποι των μεγάλων επενδύσεων που πραγματοποιούνται στις μέρες μας, όπως η Lamda Development, η Mohegan, η Microsoft, η Eldorado και άλλες, όπως επίσης μεγάλα ξένα και ελληνικά funds, μεταξύ των οποίων η CVC, η BC Partners, η Oaktree κ.λπ.
Ένα Φόρουμ περιφερειακό βήμα συζητήσεων και διεργασιών με επίκεντρο ένα κόμβο, ένα μπαλκόνι (την Ελλάδα) προς τη Ν.Α. Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, την Τουρκία, τον Εύξεινο πόντο, βήμα διαβουλεύσεων και προώθησης συμφερόντων. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα είναι μια πλατφόρμα ενός υπερδυτικοποιημένου μεταπρατισμού, πεδίο για βάσεις, διαβιβάσεις, επικοινωνίες στρατιωτικού τύπου, καθώς και εκποίησης του φυσικού πλούτου από το σύγχρονο χρηματιστικό κεφάλαιο
Ο Prem Watsa, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings από τον Καναδά, που έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, o διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Albert Bourla, o γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ José Ángel Gurría και ο David H. Petraeus, πρόεδρος της μεγαλύτερης επενδυτικής εταιρείας στον κόσμο KKR Global Institute.
Στα θέματα της τεχνολογίας είχαμε ομιλίες από τον Matt Brittin, πρόεδρο της Google για τις δραστηριότητες της εταιρίας στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, τον Nicholas Negroponte ιδρυτή του MIT Media Lab, και του Αμερικανού πρωτοπόρου του διαδικτύου Vint Cerf.
Από τον ελληνικό κόσμο των επιχειρήσεων παρουσία είχαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Τιτάν Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Chipita Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, ο πρόεδρος της Βιοχάλκο Μιχαήλ Στασινόπουλος, o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τέρνα Γεώργιος Περιστέρης και ο πρόεδρος του Ομίλου Lyktos Μιχάλης Σάλλας. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, ο ιδρυτής και πρόεδρος της Capital Maritime & Trading, Ευάγγελος Μαρινάκης από τον χώρο της ναυτιλίας.
Ο ρόλος της χώρας
Εντυπωσιάζει η μονομέρεια και η επιλεκτικότητα των συμμετοχών αφού σχεδόν αποκλειστικά εντοπίζονται στον χώρο της δυτικής παγκοσμιοποίησης, πολιτικής, επιχειρηματικής, επικοινωνιακής, ιδεολογικής και δεν υπήρχαν καθόλου παρουσίες από άλλες περιοχές του κόσμου. Π.χ.: Λατινική Αμερική, Αφρική, Ασία, Ρωσία, Ωκεανία. Μοναδική εξαίρεση (από όσο παρατηρήσαμε) ήταν αυτή του κ. Sam Zheng, στελέχους της Ηuawei, που συμμετείχε στο πάνελ συζήτησης «New Energies» με θέμα τη συμβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κλιματική αλλαγή αλλά και τον αντίκτυπο της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Επίσης είναι εντυπωσιακή η ελάχιστη γερμανική συμμετοχή στις εργασίας του Φόρουμ…
Αυτή η μονομέρεια και η επιλεκτικότητα προσδίδει και την πραγματική σημασία του Φόρουμ. Περιφερειακό βήμα συζητήσεων και διεργασιών με επίκεντρο ένα κόμβο, ένα μπαλκόνι (την Ελλάδα) προς τη Ν.Α. Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, την Τουρκία, τον Εύξεινο πόντο, βήμα διαβουλεύσεων και προώθησης συμφερόντων όσων ενδιαφέρονται για την περιοχή και παρεμβαίνουν σε αυτή. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα είναι μια πλατφόρμα ενός υπερδυτικοποιημένου μεταπρατισμού, πεδίο για βάσεις, διαβιβάσεις, επικοινωνίες στρατιωτικού τύπου, καθώς και εκποίησης του φυσικού πλούτου από το σύγχρονο χρηματιστικό κεφάλαιο, Το οποίο τείνει να περιχαρακώσει ολοένα και περισσότερο το «οικόπεδο» από τον υπόλοιπο κόσμο (Ρωσία, Κίνα κ.ο.κ.) ή να χρησιμοποιεί ως αντιπαροχή ώστε να αναγερθούν οι «ουρανοξύστες» –βιτρίνες μιας χώρας– πλατφόρμας, δηλαδή χωρίς νόημα και κυριαρχία… Μια δυτική αποικία στο άκρο σύνορο της Ευρώπης και πέρασμα προς Μέση Ανατολή, Αφρική, Ασία.