Η έρευνα και ο ορυκτός πλούτος στους ιδιώτες.

Σε διαρκείς κινητοποιήσεις βρίσκονται από την προηγούμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) -όπως και οι συνάδελφοί τους στους υπόλοιπους 10 κρατικούς ερευνητικούς φορείς που με απόφαση της διϋπουργικής του Πάγκαλου οδηγούνται σε κατάργηση ή συγχώνευση- καταγγέλλοντας τα σχέδια της κυβέρνησης να «εξαφανίσει» την έρευνα και να ξεπουλήσει, ουσιαστικά, τον ορυκτό πλούτο της χώρας.

Την προηγούμενη Δευτέρα 4 Ιουλίου, οι εργαζόμενοι και από τα 6 παραρτήματα του ΙΓΜΕ πανελλαδικά, συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα πραγματοποιώντας 24ωρη απεργία και κατάφεραν ύστερα από την παράσταση διαμαρτυρίας τους, να πιέσουν σε συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος ωστόσο τους παρέπεμψε στον υπουργό. Το Συνδικάτο Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ, με διαδικασίες συνέλευσης βάσης αποφάσισε να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις διοργανώνοντας την Πέμπτη 7 Ιουλίου συνέντευξη Τύπου στην οποία ενημέρωσαν για τις θέσεις τους αναφορικά με την ανάγκη ύπαρξης του Ινστιτούτου.  Μιλώντας στο Δρόμο η αναπληρώτρια Γραμματέας του Δ.Σ. του Συνδικάτου, Ελεονόρα Χάγιου, σημείωσε μεταξύ άλλων: «είμαστε αποφασισμένοι να πιέσουμε μέχρι τέρμα και να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις, καθώς θεωρούμε απαράδεκτο με το πρόσχημα της κρίσης και με διαδικασίες fast track για την εξυπηρέτηση “επενδυτών” μια τυχαία κυβέρνηση να διαγράφει έτσι απλά ένα τόσο σημαντικό Ινστιτούτο, το αναπτυξιακό έργο του οποίου συνδέεται άμεσα με την μεταλλευτική βιομηχανία, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την ενεργειακή αυτονομία της χώρας». Το Συνδικάτο είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να είναι «ενοχλητικό» προς το ΥΠΕΚΑ και την κυβέρνηση, θεωρώντας τον αγώνα των 400 εργαζομένων του (που σημειωτέον έχουν συρρικνωθεί κατά 2/3 την τελευταία 10ετία) αγώνα για όλο το λαό, για να προχωρήσει η έρευνα και η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.
Σύμφωνα με την ίδια, στην ανεπίσημη συνάντηση με τον υφυπουργό, τους δόθηκε μια διαβεβαίωση ότι παρά την κατάργηση του Οργανισμού, θα αποτελούν πλέον μια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, πράγμα το οποίο χαρακτηρίζεται παγκόσμια πρωτοτυπία ακόμη και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό των 32 Γεωλογικών Ινστιτούτων της Ευρώπης, Eurogeosurveys, η γ.γ. του οποίου, Luca Demicheli σε ανακοίνωση συμπαράστασης δηλώνει ότι «πουθενά στον κόσμο, ακόμη και στο κέντρο του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, δεν έχουν καταργηθεί Γεωλογικά Ινστιτούτα, λόγω της χρησιμότητάς τους στο κοινό».
Όπως τόνισε η Ε. Χάγιου, «η κυβέρνηση αποδεικνύει με την τακτική της ότι αντιλαμβάνεται τον ερευνητικό τομέα ως βαρίδι στα σχέδιά της για γενικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και με αντίστοιχο τρόπο επιδιώκει το ξεπούλημα και του ορυκτού πλούτου».
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έργα που είχαν ανατεθεί στο ΙΓΜΕ μέσω ΕΣΠΑ συνολικής αξίας 15 εκατ. ευρώ, προορίζονται για outsourcing (ανάθεση σε τρίτους, δηλαδή, ιδιώτες) από τη στιγμή που το Ινστιτούτο θα σταματήσει να υπάρχει.
Ο αγώνας των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ ήδη συναντά την αλληλεγγύη από δεκάδες φορείς, όπως τα περιφερειακά συμβούλια Ηπείρου, Πελοποννήσου, Αν. Μακεδονίας και Θράκης, δημοτικά συμβούλια, ερευνητικούς – επιστημονικούς φορείς, την πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ στις κινητοποιήσεις την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν με την παρουσία τους βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωπος της κίνησης ΑΡΜΑ πολιτών, στελέχη του ΕΚΑ κ.λπ.

Μ.Ε.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!