Ένας πλούσιος διάλογος έχει ξεκινήσει στα πλαίσια του Συνεδρίου για το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας, με θέμα το χαρακτήρα της προσπάθειάς μας και του 2ου συνεδρίου που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε το φθινόπωρο του 2025.

Ο διάλογος αυτός εξελίσσεται μέσα σε συνθήκες συνεχών ανακατατάξεων σε διεθνές επίπεδο με κεντρική την έλευση Τραμπ και αστάθειας του πολιτικού συστήματος στη χώρα. Εξελίσσεται ακόμη μέσα στη δύνη των εξελίξεων που αφορούν το έγκλημα στα Τέμπη που έχει ευαισθητοποιήσει και κινητοποιήσει μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Το ρήγμα που δημιουργήθηκε μεταξύ κοινωνίας και πολιτικού συστήματος βαθαίνει ενώ τα Τέμπη εμφανίζονται ως ένας ενεργός πολιτικός παράγοντας που καθορίζει εξελίξεις τη στιγμή που συντελείται μια τεράστια αναδίπλωση και προσπάθεια για κουκούλωμα (ξανά) των ευθυνών και κατευνασμό των αντιδράσεων.

Ο διάλογός μας για μια προσπάθεια που παλεύει να αναμετρηθεί με τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στο υπαρξιακό της αδιέξοδο και να φωτίσει απαντήσεις και εναλλακτικούς δρόμους χρειάζεται να ενταθεί, να ζωντανέψει, να γίνει ακόμα πιο χρήσιμος για τον τόπο και το λαό. Έτσι έχουμε ανάγκη να βλέπουμε το δικό μας εγχείρημα, όχι αυτοαναφορικά, όχι ξεκομμένα από τις αγωνίες των ανθρώπων αλλά σε συνάρτηση με αυτές, τροφοδοτούμενο από τους προβληματισμούς που αναδεικνύονται.

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση των πρακτικών του συνεδρίου –άλλη μια συνάντησή μας που είχε πολύ θετική ανταπόκριση– οι τοποθετήσεις των κεντρικών ομιλητών και οι παρεμβάσεις μελών της προσπάθειάς μας έδωσαν ένα στίγμα ενώ τα κείμενα που έχουν κατατεθεί ήδη κεντρίζουν το ενδιαφέρον για το ερώτημα «τι είναι αυτό το εγχείρημα και ποια είναι τα κλειδιά για να διευρύνει τα όριά του;».

O Γιώργος Παπαγιαννόπουλος στο κείμενο-συμβολή του μιλά για την ανάγκη ενός «νέου πολιτικού υποκειμένου, πρωτοστατούντων των δυνάμεων εκείνων που πιστεύουν στην ανάκτηση της ανεξαρτησίας, της Δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας» και το οποίο να «βασίζεται στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ διαδικασία».

Η Μαρία Μαγγιώρου στην πρότασή της για το προσχέδιο διακήρυξης του 2ου συνεδρίου συμβάλει στην ανάγκη κατανόησης των αλλαγών σε διεθνές, εθνικό και κοινωνικό πεδίο και αναδεικνύει «το αδιαχώριστο του “κοινωνικού ζητήματος” από το “εθνικό” ως το πολιτικό ζήτημα του αδιαχώριστου της ατομικής από τη συλλογική αυτονομία».

Ο Σπύρος Παναγιώτου μας μιλά για την «επιτακτική ανάγκη οικοδόμησης όρων ενός μεγάλου εγχειρήματος» με «επίγνωση των δυσκολιών που έχει αυτή η προσπάθεια» και «πεποίθηση ότι δεν αρκεί η ανακοίνωση ενός νέου κομματικού σχηματισμού, μιας διακήρυξης ή μιας πλατφόρμας».

Ο Βασίλης Ξυδιάς μοιράζεται τις σκέψεις του για τη συνέχεια του εγχειρήματός μας και προτείνει «τη συγκρότηση μιας συνεδριακής συνέλευσης» με συμμετοχικές και δημοκρατικές διαδικασίες ζύμωσης και ενός «θεματικού πίνακα» που να «δείχνει με έναν γενικό εποπτικό τρόπο τα ζητήματα που θίγονται και το επίπεδο ωρίμανσης της συζήτησης».

Ο Δήμος Ζιώτας μας μιλά για τη σημασία της συμμετοχικότητας και την ανάγκη ενός «οργανωμένου και διαρκούς διαλόγου» τέτοιου που να «απαντάει στις περιοριστικές αιτίες συμμετοχής». Ακόμη, προτείνει την αξιοποίηση του διαδικτύου για τη δημιουργία ενός «forum επιστημονικού (και όχι μόνο) διαλόγου».

Ο διάλογος θα συνεχιστεί, θα εμπλουτιστεί και θα βρει τον αναγκαίο κοινό τόπο μόνο μέσα από την συμμετοχή και τον «πειραματισμό». Αυτό το εγχείρημα έχει προκαλέσει ενδιαφέρον και αναζητά με σταθερά βήματα το ξεκλείδωμα των ορίων του εκεί που συναντιέται με τον κόσμο που αγωνιά και αγωνίζεται, με την υπαρκτή κοινωνική διαθεσιμότητα.


Φάκελος: Διάλογος για το 2ο συνέδριο

Αναζητείστε τα κείμενα συμβολής στον διάλογο για το 2ο συνέδριο στην ιστοσελίδα του συνεδρίου για το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας στην τροχιά του 21ου αιώνα, στον παρακάτω σύνδεσμο: yparxiakoellada.gr/dialogos-2o-synedrio

Ο φάκελος διαρκώς εμπλουτίζεται με νέα κείμενα που φτάνουν στην οργανωτική επιτροπή. Όποιος θέλει να καταθέσει τις δικές του σκέψεις σχετικά με:

  • Τη φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα του δεύτερου Συνεδρίου.
    • Τις θεματικές και τα περιεχόμενα στα οποία θα επικεντρωθεί.
    • Την προετοιμασία και την πορεία προς αυτό.

μπορεί να στείλει το κείμενο του στο mail: yparxiako.ellada@gmail.com

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!