Σημειώσεις – Ποιητική – Οδός Πανός

Εύστοχες σημειώσεις

…Έχουμε δύσκολα μπροστά μας. Θα φάμε γερές θάλασσες, και δεν είμαστε μαθημένοι. Θα μάθουμε ή δεν θα μάθουμε. Το ζήτημα είναι να μη βρεθούμε μετανάστες σ’ ένα ξένο μέλλον –ας είναι φτωχό μά δικό μας. Η παγκόσμια χούντα του χρήματος «αναδιαμορφώνει» ισοπεδωτικά, μέσα σε άτεγκτα, αδιαπραγμάτευτα, προκρούστεια καλούπια τη ζωή και τα πρόσωπα των αιχμαλώτων της.
Έχουμε δύσκολα μπροστά μας. Να αλλάξουμε αλλά χωρίς να αλλοιωθούμε, «να ξηλώσουμε οι ίδιοι την κουλτούρα της σπατάλης» που μπαζώνει τη ζωή μας με σκουπίδια πολυτελείας, να ξαναδώσουμε αξία σε ό,τι αξίζει. Να διεκδικήσουμε την άμμο από το τσιμέντο, να ξαναμπούμε κάποτε σεβαστικά στο κύμα, να ξύσουμε την ψώρα από τη φύση. Έχουμε δύσκολα. Να διεκδικήσουμε την καρτερία από τη μιζέρια «να τραβήξουμε κουπί». Εντάξει. Μα μήπως πρέπει πρώτα να πετάξουμε κάποιους στη θάλασσα;]
Απόσπασμα από κείμενο του Γεράσιμου Λυκιαρδόπουλου δημοσιευμένο στις πάντοτε ενδιαφέρουσες σελίδες των «σημειώσεων». Στο εν λόγω τεύχος θα βρείτε ακόμη κείμενα των: Γιώργου Μερτίκα, Φώτη Τερζάκη , Κωνσταντίνου Πουλή, Γιώργου Ριτζούλη, Στέφανου Ροζάνη, Τάσου Πορφύρη και Μιχάλη Μπαρτσίδη.

Ποιητική γνωριμία με την Αν Κάρσον

Μια ιδιαίτερη φωνή της αγγλόφωνης ποίησης, την Καναδέζα Αν Κάρσον, φιλοξενεί στις σελίδες του το νέο τεύχος της Ποιητικής που διευθύνει ο Χάρης Βλαβιανός.
Το αφιέρωμα στην πρώτη γυναίκα που απέσπασε βραβείο Τ. Σ. Έλιοτ ανθολογεί ποιητικές συνθέσεις και δοκίμια της ποιήτριας μεταφρασμένα από τους Βασίλη Αμανατίδη, Δέσποινα Ρισσάκη, Νίνα Μπούρη και Χάρη Βλαβιανό. Στο ίδιο τεύχος θα βρείτε επίσης ένα ιδιότυπο αφιέρωμα στην ερωτική ποίηση, που επιμελήθηκε ο Γιώργος Μπλάνας, ο οποίος μεταφράζει και ερωτικά ποιήματα από το 630 π.Χ. (Σαπφώ) ως το 1963 μ.Χ. (Αντρέι Βοζνεσένσκι και Ιωσήφ Μπρόντσκι).
Την ύλη του περιοδικού συμπληρώνουν ποιήματα και συνθέσεις που υπογράφουν σημαντικοί Έλληνες και ξένοι ποιητές και δοκίμια που αφορούν καίρια ζητήματα ποιητικής και στοχασμού. Ανάμεσα στους Έλληνες ποιητές Νάσος Βαγενάς, Αριστείδης Αντονάς, Σάββας Παύλου και Γιώργος Γώτης, ενώ η ξένη ποίηση εκπροσωπείται από μια ομάδα νέων αλλά και κλασικών δημιουργών, όπως οι Heinrich Heine, Armando Romero και Manfred Peter Hein.

Μπωντλέρ στην Οδό Πανός

Χιλιάδες σελίδες έχουν γραφτεί για τον Σάρλ Μπωντλέρ, για τη ζωή και το έργο του, τον ερωτισμό και το σατανισμό του, την ψυχασθενική του προσωπικότητα. Άλλες τόσες αναλύσεις για τη σχέση που έχει το έργο αυτό με την άσωτη και μποέμικη ζωή του. Στα μέρη μας όλες –ή σχεδόν όλες– οι αναφορές περιστρέφονται συνήθως γύρω από τα άνθη του κακού καθώς θεωρείται ότι ο ποιητής ταυτίζεται με το έργο αυτό. Ως ένα σημείο αυτό είναι αλήθεια, ωστόσο υπάρχουν πολλές πτυχές εξίσου ενδιαφέρουσες, που σκιαγραφούν με πληρότητα το πρόσωπο και το χαρακτήρα αυτού του ιδιότυπου ποιητή της ζωής. Η οδός Πανός, του Γιώργου Χρονά, θέλοντας να συμβάλει στην ανάδειξη αυτών των «σκοτεινών» ή έστω μη προβεβλημένων πλευρών αφιερώνει στον Μπωντλέρ 143 σελίδες στο νέο καλοκαιρινό της τεύχος. Συγγραφείς τους οι: Χ. Μεγαλυνός, Ευφροσύνη Δοξιάδη, Βαλεντίνη Λουρμπά, Αντώνης Μποσκοΐτης, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Γιώργος Μίχαλος, Μαρία Τσάτσου, Παναγιώτης Μαυρίδης, Απόστολος Θηβαίος, Γιώργος Χρονάς, Ειρήνη Βρής και εννέα Γάλλοι συγγραφείς και κριτικοί. Το αφιέρωμα εικονογραφείται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και σχέδια των Δημήτρη Λαλέτα και Δημήτρη Στενού. Σελίδες 240, τιμή 10 ευρώ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!