Θα έρθει το λοκντάουν ξανά στη Ευρώπη; Στη Σλοβακία επανέρχεται το καθολικό λοκντάουν, ενώ η Αυστρία αποφάσισε ήδη σκληρό λοκντάουν μόνο για τους ανεμβολίαστους. Στην Ιταλία θεσπίζεται πιστοποιητικό δύο ταχυτήτων, για εμβολιασμένους οι οποίοι θα μπορούν να κινούνται στο δημόσιο χώρο και για ανεμβολίαστους που παρά το αρνητικό τεστ θα έχουν πρόσβαση μόνο στην εργασία τους. Στην Ολλανδία επανέρχονται μέτρα όπως η απαγόρευση των συναθροίσεων και το κλείσιμο των μαγαζιών στις 20:00. Στην Ελλάδα συνεχίζεται ένα καθεστώς κοινωνικής περιθωριοποίησης με πρώτο θύμα τους ανεμβολίαστους, τη στιγμή που συγκαλύπτονται ευθύνες των κυβερνώντων για το γονατισμένο σύστημα υγείας.
Οι περισσότερες χώρες φαίνεται να περιμένουν από τη νέα γερμανική κυβέρνηση να δώσει το σύνθημα, με τον νέο υπουργό Υγείας Γενς Σπαν να δίνει το στίγμα του δηλώνοντας πως «όσο πιο δυνατά τραβήξουμε το χειρόφρενο, τόσο το καλύτερο». Γι’ ακόμη μια φορά, τα συγκεκριμένα επιδημιολογικά δεδομένα, οι συγκεκριμένες ανάγκες, θα μπουν στην άκρη για να εφαρμοστούν οριζόντια μέτρα, το πιθανότερο και πάλι αδιέξοδα. Αυτή τη φορά με μια μεγαλύτερη δόση εκδικητικότητας και περιστολής ελευθεριών για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι θα κατηγορηθούν και πάλι ως οι υπαίτιοι του πισωγυρίσματος.
Μποτσουάνα και τρίτη δόση
Την ίδια στιγμή ανησυχία στους ειδικούς φαίνεται να προκαλεί μια νέα μετάλλαξη του Covid-19, που φαίνεται να κυριαρχεί σε χώρες της Αφρικής οι οποίες μέχρι τώρα δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα με τον κορωνοϊό. Με τον ΠΟΥ να συνεδριάζει τις μέρες αυτές για να κρίνει αν η μετάλλαξη της Μποτσουάνα, όπως ονομάστηκε, θα κριθεί ως «ανησυχητική» ή όχι. Ήδη πάντως, μερικές χώρες της Ευρώπης φαίνεται να παίρνουν τα μέτρα τους, με πρώτη την Μ. Βρετανία. Την Παρασκευή έκλεισε τα σύνορα σε έξι χώρες της Νότιας Αφρικής, έχοντας πρόσφατη την εμπειρία με τη διάδοση της μετάλλαξης Δ από την Ινδία, ενώ την ίδια στιγμή στο Βέλγιο καταγράφεται το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Ο ΠΟΥ μιλάει εδώ και μήνες για την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός σε χώρες του τρίτου κόσμου. Βέβαια, η γεωπολιτική των εμβολίων και οι προτεραιότητες της Big Farma, με τις πατέντες που προστατεύουν τα κέρδη τους, δεν επιτρέπουν να γίνει πράξη αυτή η επιστημονική προτροπή, αφήνοντας τον τρίτο κόσμο απροστάτευτο απέναντι (και σε αυτόν) τον ιό και μετατρέποντάς τον παράλληλα σε εργαστήριο μεταλλάξεων.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) από την πλευρά του, δεν φαίνεται να αγχώνεται για όλα αυτά, συμβουλεύοντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ιεραρχήσουν ως κύριο τη στιγμή αυτή το προχώρημα του εμβολιασμού των πολιτών (των χωρών του πρώτου κόσμου βεβαίως…) με την τρίτη, αναμνηστική δόση. Κάπως έτσι ανοίγει η συζήτηση για να καταστεί η τρίτη δόση υποχρεωτική για την απόκτηση του υγειονομικού πάσο στην Ε.Ε., με τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιμένουν εμμονικά στην ίδια αδιέξοδη γραμμή. Τη στιγμή που όπως υποστήριζαν οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις, οι γραμμές άμυνας που είχαν (ή μάλλον δεν είχαν) στηθεί σε πλανητική κλίμακα κινδυνεύουν με κατάρρευση, αναδεικνύοντας όλα τα αδιέξοδα του σύγχρονου παγκοσμιοποιημένου κόσμου.
Αυστραλία: Καμπ απομόνωσης για ανεμβολίαστους
Και μια είδηση από τη μακρινή Αυστραλία. Ειδικούς χώρους καραντίνας για ανεμβολίαστους που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού, ετοιμάζει η κυβέρνησης της Αυστραλίας σε διάφορες περιοχές στα νότια της χώρας. Εκτιμώντας πως η εξάπλωση του ιού θα αυξηθεί λόγω της χαλάρωσης των συνοριακών ελέγχων, οι αυστραλιανές αρχές αυστηροποιούν την πρόβλεψη καραντίνας για ανεμβολίαστους πολίτες.
Ως εδώ όλα καλά, θα μπορούσε κάποιος να πει. Μια κυβέρνηση που παίρνει μέτρα για την προστασία της υγείας. Ή μήπως όχι;
Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, «το μέτρο αυτό λαμβάνεται κυρίως για όλους εκείνους που αδυνατούν να κρατήσουν την καραντίνα στο σπίτι τους, λόγω του τρόπου ζωής τους», για κοινωνικούς ή πολιτισμικούς λόγους δηλαδή. Στο στόχαστρο κυρίως οι φτωχοί και οι Αβορίγινες, οι οποίοι θεωρούνται προληπτικά βασικοί υπεύθυνοι για τη μετάδοση του ιού, αφού τα ποσοστά εμβολιασμού σε αυτούς είναι μικρότερα και οι δυνατότητες περιορισμού ή αναπροσαρμογής των κοινωνικών δραστηριοτήτων μειωμένες.
Προληπτικά υγειονομικά μέτρα ή προληπτική καταστολή; Το πρόσωπο της αποικιοκρατίας παραμένει διαχρονικά ίδιο.