Με μια ολοσέλιδη καταχώρηση στον ημερήσιο Tύπο ο Όμιλος Λάτση επιχείρησε να απαντήσει στην κατάθεση επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τη σκανδαλώδη μεταχείριση που έτυχε από το Ελληνικό Δημόσιο και την Τράπεζα της Ελλάδος η οικογένεια Λάτση ως κύριος μέτοχος της Eurobank.

Το βασικό επιχείρημα του Ομίλου είναι ότι οι ζημιές της τράπεζας προέκυψαν από το PSI+ υπονοώντας ότι εάν αυτό δεν είχε γίνει τότε η Eurobank δεν θα είχε πρόβλημα. Όμως οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank δεν προέκυψαν μόνο από τις ζημιές που είχε από το PSI+ (5.781 εκατ. ευρώ) αλλά και από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (μεδ) εσωτερικού (9.519 εκατ. ευρώ) και από τα μεδ εξωτερικού (1.628 εκατ. ευρώ). Η απώλεια της επένδυσής της που επικαλείται η οικογένεια Λάτση θα συνέβαινε ακόμη και αν δεν είχε πραγματοποιηθεί το PSI+. Επιπλέον, η Eurobank θα χρειαζόταν ουσιαστική ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της αφού τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας ανέρχονταν τον Ιούνιο 2013 σε 2.228 εκατ. ευρώ ενώ οι εκτιμώμενες ζημιές από τα μεδ εξωτερικού ανέρχονταν σε 1.628 εκατ. ευρώ. Όσο για τις ζημιές από τα εγχώρια μεδ αξίζει να αναφερθεί ότι την 31/12/2010 το ποσοστό τους ανερχόταν ήδη σε 7,7%. Κατά συνέπεια είναι ψευδής ο ισχυρισμός του Ομίλου ότι «οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank προέκυψαν λόγω των ζημιών από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχε (PSI)…».
Το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης επέσπευσε την απαξίωση της «επένδυσης» της οικογένειας Λάτση η οποία είχε προλάβει, όμως, μόνο το χρονικό διάστημα 2004-2009 να αποσπάσει κέρδη συνολικού ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ (με βάση το ποσοστό 44,70% των μετοχών που κατείχε σύμφωνα με την ανακοίνωση).
Η πρόταση για συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank με ανταλλαγή των μετοχών των δύο τραπεζών αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας για την οικογένεια Λάτση:
1. Απαλλάχθηκε από την υποχρέωση ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank, που μόνο σε πρώτη φάση θα της «κόστιζε» 260 εκατ. ευρώ αφού στη συνέχεια θα έπρεπε να προχωρήσει σε άσκηση των δικαιωμάτων της (warrants) αν επιθυμούσε να διατηρήσει το ίδιο ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.
2. Έλαβε, χωρίς να καταβάλει ούτε ένα ευρώ, μετοχές της ΕΤΕ με αποτέλεσμα να έχει τη δυνατότητα να είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της τράπεζας.
Εάν η οικογένεια Λάτση, ως βασικός μέτοχος της Eurobank, εκτιμά, ακόμη και σήμερα, ότι είναι ζημιωμένη από την ανταλλαγή, έχει τη νομική δυνατότητα να προσφύγει δικαστικά και να ζητήσει την ακύρωσή της. Θα το πράξει;
Το ότι ο κύριος μέτοχος της Eurobank επεδίωκε την απαλλαγή του από την επένδυση σε αυτήν προκύπτει και από το γεγονός ότι τον Ιούλιο 2012, ο Όμιλος ΕFG (διεθνής χρηματοπιστωτικός όμιλος συμφερόντων Λάτση) που κατείχε το 44,70% των κοινών μετοχών της Eurobank, μεταβίβασε τις μετοχές στα μέλη της οικογένειας Λάτση, καθώς και στο ίδρυμα με την επωνυμία John S. Latsis Public Benefit Foundation.
Ιδιαίτερα «συγκινητικό» είναι το κλείσιμο της ανακοίνωσης και ιδιαίτερα η αναφορά ότι «δεν μπορεί να επέλθει εθνική πρόοδος χωρίς ευρείες συνεργασίες όλων των κοινωνικών εταίρων». Η λειτουργία της Eurobank ως πολιορκητικού κριού στο χώρο των τραπεζών για την αμφισβήτηση/ κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, η αντεργατική συμπεριφορά με κύρια χαρακτηριστικά την ουσιαστική απαγόρευση συμμετοχής των εργαζομένων σε απεργιακές κινητοποιήσεις, την καταστρατήγηση του ωραρίου συναλλαγών και εργασίας, τις αυθαίρετες μεταθέσεις κ.λπ. πιστοποιούν την ειλικρίνεια της παραπάνω… διακήρυξης.
Ο ελληνικός λαός δικαιούται όχι μόνο να μάθει αλλά, κυρίως, να καταλογίσει ευθύνες σε όλους αυτούς που αποφάσισαν τη συγχώνευση της ΕΤΕ-Eurobank και στη συνέχεια την ακύρωσαν με αποτέλεσμα όχι μόνο τη σκανδαλώδη απαλλαγή των μετόχων της τελευταίας από τις ευθύνες τους αλλά και την «προικοδότησή» τους με μετοχές της Εθνικής. Η ολοσέλιδη καταχώρηση του Ομίλου Λάτση δείχνει ότι αυτή η ώρα πλησιάζει…

Γ.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!