Ξεπέρασαν τους 6.000 οι συμμετέχοντες στο τριήμερο διεθνιστικό φεστιβάλ.
Το φετινό Resistance Festival άνοιξε τις πόρτες του μέσα σε μια δύσκολη και τεταμένη κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται από την οικονομική υποδούλωση του λαού και της χώρας. Ωστόσο, ήταν επιτυχημένο, όχι μόνο από την άποψη της προσέλευσης, αλλά και επειδή κατάφερε να λειτουργήσει σαν κομμάτι του κινήματος των πλατειών και να φέρει ως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο τον αέρα των λαϊκών εξεγέρσεων που ανατρέπουν τα δεδομένα σε πολλές χώρες της Μεσογείου.
Οι πλατείες του κόσμου
Η πρώτη ημέρα ξεκίνησε ουσιαστικά με την κεντρική εκδήλωση που έδωσε το λόγο στις πλατείες του κόσμου, διατρέχοντας όλα τα μεγάλα κινήματα αντίστασης της Αραβικής Άνοιξης, των Αγανακτισμένων της Ιβηρικής Χερσονήσου, του Συντάγματος αλλά και της Αργεντινής του 2001. Αρκετοί επισκέπτες παρακολούθησαν και τα σεμινάρια που προηγήθηκαν, ενώ πολλοί περιδιάβηκαν τις εκθέσεις με τα σκίτσα του Παλαιστίνιου Naji al-Ali και τα υλικά από την Παρισινή Κομμούνα. Την τιμητική τους είχαν όμως και τα σταντ των ξένων αντιπροσωπειών. Το βράδυ στη σκηνή του Resistance μετά τη Μελίνα Ασλανίδου ανέβηκαν, όπως έχει γίνει πλέον παράδοση, οι Χαΐνηδες, ώσπου να δώσουν τη σκυτάλη στους ElektroBalkana για παραδοσιακό γλέντι μέχρι πρωίας.
Εξεγέρσεις και δημοκρατία
Το Σάββατο το Resistance «χτύπησε κόκκινο», με χιλιάδες φίλων να πλημμυρίζουν τη Γεωπονική – από τις δύο κεντρικές εκδηλώσεις ως το χώρο της συναυλίας. Η εκδήλωση για τις αραβικές εξεγέρσεις, με ομιλητές από την Αίγυπτο, την Τυνησία και την Υεμένη, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών, χάρη στις άμεσες μαρτυρίες για τους πρώτους ξεσηκωμούς που χρωμάτισαν το 2011 και ενέπνευσαν πολλά κινήματα, και εκτός του αραβικού κόσμου. Λίγο μετά δημιουργήθηκε κυριολεκτικά αδιαχώρητο στο μεγάλο αίθριο, όπου πραγματοποιήθηκε η κεντρική συζήτηση «Για μια πραγματική δημοκρατία», με ομιλητές τη Σοφία Σακοράφα, τον Βασίλη Μουλόπουλο, τον Στάθη Κουβελάκη και τον Ρούντι Ρινάλντι. Αργά το βράδυ η μπάντα Ital Light, η παρέα του Cabaret Balkan και ο Μαραβέγιας ξεσήκωσαν τον κόσμο στο χώρο των συναυλιών.
Ε.Ε. και ΔΝΤ
Την τελευταία ημέρα, η εκδήλωση «Το ΔΝΤ στην Ευρώπη, το τέλος της Ε.Ε.;», με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από χώρες που δέχτηκαν τη… βοήθεια του ΔΝΤ στο παρελθόν, φώτισε πτυχές του μηχανισμού του χρέους και της χρήσης του τόσο από την Ε.Ε. όσο και από το ΔΝΤ, όπως και τους τρόπους αντίστασης ή και απεμπλοκής των λαών των χωρών αυτών από τα νύχια των τοκογλύφων. Η ιδιαίτερα επικριτική προς την Ε.Ε. τοποθέτηση της Γερμανίδας αριστερής βουλευτή Ανέτε Γκροτ εντυπωσίασε, ενώ ενδιαφέρον προκάλεσε και η τοποθέτηση του συντρόφου από το Μπλόκο της Πορτογαλίας, μιας χώρας που ακολουθεί παρόμοια με την Ελλάδα πορεία. Ο Χρίστος Κατσούλας, μιλώντας εκ μέρους της ΚΟΕ, χρωμάτισε την τοποθέτησή του με τα διδάγματα και τις προοπτικές που ανοίγουν τα συνεχιζόμενα κινήματα στην Ελλάδα και αλλού. Οι διαφορές στις απόψεις των ομιλητών μάλλον πλούτισαν παρά μπλόκαραν τη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν και συναγωνιστές από την Ιρλανδία, την Καταλονία και την Ισλανδία. Τη βραδιά αλλά και το φεστιβάλ έκλεισαν οι Red Snapper από τη Βρετανία.